Lidové noviny

Vláda v poločase: vázne podpora rodin s dětmi

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zítra uplynou dva roky od chvíle, kdy prezident jmenoval vládu Bohuslava Sobotky. Oč dramatičtě­jší byly okolnosti jejího vzniku, o to klidněji pokračuje. Kvůli lánskému puči se Sobotka málem premiérem nestal. A kvůli soužití dvou silných a odlišných hráčů, tradiční politické strany ČSSD a protestníh­o hnutí ANO, věštila média koalici brzký konec.

Děje se však pravý opak. Vládě se daří naplňovat program a v po- ločase mandátu má bezmála třikrát větší důvěru lidí, než jaké se po dvou letech u moci těšil kabinet Petra Nečase (ODS).

„Lidé oceňují, že se nehádáme a nejsou skandály. Ačkoli je to absurdní, je to fungující kombinace pravicové a levicové politiky,“říká vicepremié­r a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Spokojenos­t neskrývá ani premiér. „Navzdory tomu, že střet zájmů Andreje Babišemohl být ekrazitem v základech koaliční stavby, vláda vydržela,“uvádí Sobotka.

Při pohledu na to, co už vláda se svou většinou ve sněmovně uvedla v život, mohou být spokojení hlavně sociální demokraté a lidovci, kteří hlásí, že z toho, co slíbili, se zatím neplní jen 17 procent. Pokračován­í na straně 3 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia