Lidové noviny

Ivánek Růža

- VOJTĚCH GIBIŠ

Kauza Palaščák byla v posledních měsících zapomenuta stejně jako sen o medaili z hokejového šampionátu. Vladimír Růžička rezignoval a upsal se Chomutovu. Jenže obvinění, že ve Slavii bral peníze jako všimné od rodičů mladých hráčů, ho dostihla i tam.

Policie kouče viní ze dvou skutků zpronevěry, Růžička mlčí a svaz ústy svého prezidenta Tomáše Krále říká: „Pokud se píše a řeší, že trenér přijímal úplatky souvisejíc­í s hokejem, je to jiná věc, než když je obviněn z něčeho, co s trénováním a hokejem nesouvisí.“Jako by byla zpronevěra méně závadná než úplatek. Sám autor trestního oznámení zpronevěru vysvětluje tím, že pro prokázání úplatku je důkazní nouze. Svaz se od kauzy distancova­l, nesouvisí prý s reprezenta­cí, a navíc se ukazuje, že plošné úplatky v hokeji nejsou, jde jen o činy jednotlivc­ů. Zneklidňuj­ící ale je, že ten obviněný jednotlive­c byl koučem národního týmu a jednu dobu šéfem reprezenta­čního úseku zodpovědné­ho i za mládež.

Pokud se obvinění u soudu prokáže, bude se svazu zrak odvracet poněkud hůře. Stejně tak i klubům; i ty dávají ruce pryč. Chomutov tvrdí, že nejde o ně, a Slavia, že jde o soukromou Růžičkovu věc. Jenže i proslulý „Ivánek“Horník, hlavní postava jiné slavné české kauzy, říkal, že ten fotbal nedělá pro sebe...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia