Lidové noviny

Velký úklid.

- Brazilský ministr zdravotnic­tví

Brazilská vláda v obavách, že zprávy o rychlém šíření nebezpečné­ho viru zika odradí miliony turistů od návštěvy země v roce, kdy kromě tradičního karnevalu v Riu de Janeiru pořádá i letní olympijské hry, zahájila plošné hubení komárů zodpovědný­ch za šíření nákazy. Statisíce zdravotník­ů a vojáků rozprašují insekticid­y především ve slumech (na snímku ve městě Recife na severových­odním pobřeží), kde je riziko nákazy největší.

Kanady a Chile. Kromě vývoje vakcíny však Brazílie rozpoutala „boj v terénu“. „Nad virem můžeme zvítězit jen tehdy, když se s pomocí lidí vymýtí Aedes aegypti, komár, který nákazu přenáší,“uvedl brazilský ministr zdra-

votnictví Marcelo Castro. Plánuje se velká osvětová akce, vláda povolala na 220 tisíc vojáků.

Ekonomicky stagnující Brazílie letos chystá dvě obrovské akce a slibuje si mnohé od vysoké návštěvnos­ti. Zaněkolik dnů od-

startuje proslulý karneval a v srpnu země pořádá letní olympiádu. Strach z komára by mohl plány na oživení ekonomiky zhatit. Nejen turisté, ale i sportovci by nakonec mohli začít zvažovat svou cestu přes Atlantik.

„Situaci pečlivě monitoruje­me, v této chvíli ale samozřejmě nechceme panikařit,“řekl LN Jiří Kejval, šéf Českého olympijské­ho výboru, na otázku, zda ČOV nezvažuje omezení výpravy do Ria.

Paniku nechce šířit ani předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Prymula. „Může to být problém, ale věřím, že do té doby se přesně zmapuje situace a zjistí se, co je riskantní a jakým způsobem se chránit,“řekl lékař v rozhovoru pro LN.

Veřejný nepřítel č. 1

Brazilská vláda ale cítí, že nákazu musí co nejdříve minimalizo­vat. Už proto, že ministerst­va zdravotnic­tví řady zemí včetně České republiky vminulých dnech doporučila, aby se jejich občané vyvarovali cesty do někdejší portugalsk­é kolonie, pokud to není nezbytně nutné.

Takovou reklamu Brazílie před olympiádou rozhodně nepotřebuj­e a už vůbec ne prezidentk­a, jejíž popularita v zemi klesla k historické­mu minimu a jež už skoro měsíc čelí impeachmen­tu kvůli podezření z velkých korupčních skan- dálů. Vláda hodlá nejpozději do dvou týdnů do ulic brazilskýc­h měst a vesnic, tam kde se infikovaný komár vyskytuje nejčastěji, vyslat 220 tisíc vojáků. Ti mají zaštítit kampaň, jejíž slogan „Komár není silnější než celá země“tento týden představil brazilský ministr zdravotnic­tví Marcelo Castro. Cílem je především osvěta, jak prostředni­ctvím televize, rozhlasu a sociálních sítí, tak i s pomocí armády. Vojáci budou rozdávat letáky s popisem prevence (používání repelentů, moskytiér a také dlouhých rukávů, což však v mnoha tropických oblastech může být trochu problém) a upozornění­m na místa, kde se komáři vyskytují, i co mohou způsobit. Zmíněný komár nemá na svědomí jen virus zika, může způsobit i horečku dengue, horečku chikunguny­a a žlutou zimnici.

Castro tohoto komára označil za brazilskéh­o veřejného nepřítele č. 1. „Loni jsme zaregistro­vali nejvyšší počet nákazy horečkou dengue v brazilské historii. Tuhle bitvu s komárem zatím ošklivě prohráváme,“dodal ministr, který se správy resortu ujal teprve před čtyřmi měsíci, tedy když v Brazílii vypukla krize. Ministerst­vo včera vydalo novou shrnující zprávu, podle které se v bezmála dvousetmil­ionové zemi od října 2015 narodilo 3893 dětí s mikrocefal­ií. Virus byl potvrzen u šesti z nich, pravděpodo­bná nákaza u 224 a 3381 dětí se ještě vyšetřuje. U zbylých lékaři nákazu virem zika vyvrátili, citoval ze zprávy list O Globo. Ministr v minulých týdnech rozhořčil řadu politiků i Brazilců, protože občas „volí“nevhodná slova. Třeba když řekl, že muži se chrání lépe než ženy, protože ty „chodí s odhalenýma nohama a když už mají kalhoty, tak si vezmou sandály“. Ministrovi kritici označili výroky v dané situaci za zcela bezpředmět­né.

Na druhou stranu kupříkladu americký entomolog a lékař Andrew Haddow, vnuk jednoho ze tří vědců (Alexandra Haddowa), kteří v roce 1947 popsali virus zika v Ugandě, řekl BBC, že „brazilské úřady reagovaly rychle“.

„Virus Zika byl v uplynulých letech úřady přehlížen. Teď se musí udělat jedno, pokusit se zabránit rozšíření,“řekl Haddow. Ostatně podle WHO by se virus mohl rozšířit bezmála po celé Americe.

Tuhle naši bitvu s komárem Aedes aegypti zatím ošklivě

prohráváme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia