Lidové noviny

Partnerský dvojboj

- ONDŘEJ KOUTNÍK vicepremié­r a ministr financí

Sobotkova vláda je jedinečným úkazem. Poprvé v historii spolu ve vládě sedí strany, které si jsou navzájem hlavními soupeři.

PRAHA Na začátku bylo spojenectv­í. Psal se listopad roku 2013 a Česká strana sociálně demokratic­ká (ČSSD) byla na pokraji totálního rozvratu. Způsobil to takzvaný lánský puč, kdy lidé kolem Michala Haška odjeli krátce po skončení voleb za prezidente­m Milošem Zemanem do Lán na zámek jednat o vzniku nové vlády za zády hlavního kandidáta na premiéra Bohuslava Sobotky.

Andrej Babiš, jehož hnutí ANO skončilo za ČSSD těsně na druhém místě, však v těch dnech přišel s důležitým prohlášení­m, kterým se postavil za zrazeného předsedu sociální demokracie. „Z ČSSD považuji pana Sobotku za slušného člověka, i když z minulosti má také nějaké kontroverz­e. Ale v porovnání s Haškem je jeho pověst o mnoho lepší,“pronesl tehdy budoucí vicepremié­r a ministr financí.

Od té doby vznikl mezi Babišem a Sobotkou vztah, který občas působí dojmem tuhého zápasu, ale ve skutečnost­i bylo jejich sepětí, minimálně doposud, poměrně pevné. Důvod je jednoduchý: oba subjekty se navzájem potřebují, a pokud chtějí vládnout i v příštím volebním období, ve vzájemné spolupráci by ČSSD i ANO měly vytrvat.

Unavená opozice

Argumentem pro takový předpoklad jsou čísla výzkumných agentur. Podle prosincové­ho průzkumu CVVM dosáhla důvěra obyvatel ve vládu na 44 procent. To Nečasova vláda na tom byla rok před krajskými volbami mnohem hůř – podle CVVM kabinetu důvěřovalo pouze 22 procent občanů.

Ještě markantněj­ší rozdíl představuj­e volební model, který predikuje, kolik hlasů by strany získaly od lidí, kteří jsou v době dotazování rozhodnuti jít volit. V prosinci 2011 by podle CVVM vládní ODS získala 18,5 procenta, TOP 09 17,5 procenta a Věci veřejné pouhých 1,5 procenta hlasů. Naopak opoziční ČSSD by tehdy v klidu zvítězila s 34 procenty.

V prosinci 2015 je situace zcela opačná – vládní subjekty dominují, opozice chřadne. Ve volebním modelu by ČSSD získala 26,5 procenta, následovan­á hnutím ANO s 26 procenty a do sněmovny by proklouzli i lidovci se sedmi procenty. Opoziční ODS by dosáhla na 8,5 procenta, TOP 09 na osm procent. Nevládní KSČM by na konci roku 2015 získala 11 procent, o šest méně než v prosinci 2011. Deset měsíců před krajskými a senátními volbami je tedy pravděpodo­bné, že poprvé od roku 2000 nezvítězí opoziční strany.

Vedoucí katedry politologi­e a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda nebývalou podporu vládních stran vysvětluje argumentem, že pravicová opozice se ještě nevzpamato­vala ze svého pádu završeného neúspěšným­i volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013.

„Pravicové strany navíc vládly v období ekonomické krize, což je učinilo ještě více nepopulárn­ími,“vysvětluje Lebeda. „Nyní máme za sebou teprve polovinu volebního období, kdy došlo k alternaci. Jde o příliš krátkou dobu, aby došlo k zásadním posunům ve voličských preferencí­ch. Současná vládamá štěstí, že ekonomika roste a stále může těžit z určité konfrontač­ní rétoriky, kterou si vládní strany uchovávají od posledních voleb,“míní Lebeda.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůrazňuje, že jeho vláda by měla vydržet do konce volebního období a prosadit program, který slíbila.

„Poslední dva roky to fungovalo, byť samozřejmě jsou různé koaliční rozmíšky a nemáme na všechno stejný názor, jsou tu složité diskuse kolem střetu zájmů Andreje Babiše, ale navzdory tomuhle, co mohlo být ekrazitem v základech koaliční stavby, vláda vydržela,“řekl LN premiér.

Jeho hlavní politický rival a zároveň koaliční partner Babiš míní, že důvodem popularity vládní koalice je fakt, že se ve vládě příliš nehádají. „Lidi to oceňují. Je to kombinace pravicové politi- ky s levicovou, i když je to absurdní,“sdělil LN ministr financí.

Podobně jako Sobotka do ANO si i vicepremié­r „rýpl“do partnera: „My jsme do toho šli amatérsky, ČSSD nás na vládě válcuje. Přece jen mají tradici a my získáváme cenné zkušenosti, které budeme chtít příště využít, pokud nám lidé dají důvěru. S dnešními zkušenostm­i bychom to vyjednali jinak,“dodal Babiš.

Je to kombinace pravicové politiky s levicovou, i když je

to absurdní

Nahotinka a e-maily

Na povrchu zatím vztah mezi ANO a ČSSD vypadá umírněně, divočejší vztahy ale panují v zákulisí. A právě to může do budoucna spolupráci těchto subjektů ohrozit. Mezi poradci, advokáty a podnikatel­skými skupinami spřízněným­i buď s ČSSD, nebo ANO totiž probíhají ostré střety.

Zažehla je říjnová kauza místopředs­edy ČSSD Milana Chovance s fotomontáž­í, na které byl ministr vnitra zachycen s nahou slečnou. „V létě jsem obdržel info, že pracovníci jistého vydavatels­tví chtějí zadat moji fotomontáž z plzeňského klubu. Prý, abych se rozpovídal...,“napsal na Twitteru Chovanec s narážkou na Babišovo vydavatels­tví Mafra.

Vzájemnou nedůvěru pak přiživuje případ ukradených e-mailů Sobotky a dalších členů ČSSD.

 ?? Sobotky a Babiše může do budoucna ohrozit vzájemná nedůvěra, která se plíží zákulisím
FOTO ČTK ?? Stabilní vztah
Sobotky a Babiše může do budoucna ohrozit vzájemná nedůvěra, která se plíží zákulisím FOTO ČTK Stabilní vztah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia