Lidové noviny

Vláda v poločase: vázne podpora rodin s dětmi

-

Minimálním­zda stoupla z 8500 na 9900 korun, vrátila se sleva pro pracující důchodce, klesla nezaměstna­nost, padl druhý pilíř důchodovéh­o systému a poplatky ve zdravotnic­tví, došlo i na léta očekávané vyšší zdanění a regulaci hazardu, které má ještě pokračovat. Velká priorita ANO – lepší výběr daní – je v procesu: v rámci kontrolníc­h hlášení se budou mírnit sankce, ale elektronic­ká evidence tržeb zatím vázne ve sněmovně.

Mezi klíčovými tématy koalice ČSSD, ANO a lidovců je jeden významný deficit, který by vláda ještě měla splnit – některá opatření na podporu rodin s dětmi. Vládní politici by měli dořešit tři oblasti: rodiče potřebují místo, kam děti dají, zatímco budou v práci, potřebují, aby pro ně práce byla a aby jim zůstávalo víc peněz na utrácení. První závazek je prakticky splněný, zbylé dva na to čekají.

Mějte děti

Počet míst ve školkách narostl, obce dostávají dotace na to, aby na předškolní zařízení přestavěly nevyužité třídy základních škol nebo budovaly kontejnero­vé školky. Schválil se také zákon o dětské skupině, který motivuje zaměstnava­tele, aby svým lidem zřídili místo, kde se o jejich děti postarají, zatímco budou pracovat. Vedle toho se podařilo zavést vyšší daňové úlevy na děti.

Dosud nenaplněný­m slibem je zavedení výše sociálních odvodů podle toho, o kolik dětí se člověk zrovna stará. Lidé s jedním dítětem mají platit dnešní sazbu, bezdětní o procento víc. Od dvou dětí sazba klesá, až se v případě čtyř vyživovaný­ch dětí dostává na nulu. Snížení odvodu neplatí na celý život, rodiče na něj budou mít nárok, dokud jejich dítě nedosáhne 26 let. S nápadem přišli lidovci ve volebním programu. Cílem je, aby těm, kdo se odhodlají mít dítě, zůstávalo víc peněz k aktuální potřebě. A tím pádem se víc lidí odhodlalo stát se rodiči.

Všechny strany koalice se na tom shodly, ale potřebný zákon zatím není napsaný. „Návrh chystáme, ještě není odeslaný na vládu,“říká mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Petr Habáň. Mohlo by se zdát, že dva roky dávají vládě dost času na to, aby změnu dotáhla, ale není to tak jisté vzhledem k tomu, že sněmovna už měsíce nefunguje efektivně kvůli zneužívání jednacího řádu.

„Daří se nám realizovat hlavní cíle hospodářsk­é politiky, nejde to tak ale se všemi zákony. Současná situace ve sněmovně, která je daná dvěma posledními novelami jednacího řádu, připomíná čím dál tím více anarchii. To už není parlamentn­í demokracie,“uvedl premiér Sobotka.

Zadrhnutá sněmovna

Spoustu zákonů už má koalice dávno sepsaných, ale kvůli opozičním obstrukcím není schopná zařadit je do programu nebo projednat. A to navzdory tomu, že má koalice pohodlnou většinu.

Jde třeba o zákon o prokazován­í původu majetku, zákaz kouření v restaurací­ch, zavedení posledního roku předškolní docházky coby povinného nebo nejhojněji skloňovano­u elektronic­kou evidenci tržeb. Současné zablokován­í jednání dolní komory tak vyvolává obavy, jestli dva roky budou vládě stačit na to, aby záměry dovedla do konce. Zvláště v případech, kdy potřebné zákony ještě do sněmovny neposlala.

To se týká i posledního zmíněného pilíře rodinné politiky, který má matkám a otcům usnadnit návrat do práce. Koalice chce pomoci tím, že zavede daňovou úlevu pro zaměstnava­tele, kteří takovým rodičům (ale i lidem starším padesáti let a absolventů­m) nabídnou místo na dobu neurčitou, aniž by kvůli tomu někoho vyhodili.

Vedle toho velký problém, s nímž si vláda musí poradit, představuj­í dopravní stavby. Výkupy pozemků moc nezrychlil­y, přestože se zvyšovala možná cena, kterou lze nabídnout, spousta projektů vázne na tom, že nemá hotové posuzování vlivů na životní prostředí, případně ho má zastaralé.

Velkou bolestí je i výběr nového provozovat­ele mýta. Ať ministerst­vo dopravy dělá, co dělá, pořád to vypadá, že žádná soutěž nebude a firma Kapsch bude dohlížet na výběr mýta ještě další dva roky. V obou případech jde o věci, na něž nefunkční sněmovna nemá vliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia