Lidové noviny

Odejdi, žádá Březinu část ČSSD

- ELIŠKA NOVÁ HANA MAZANCOVÁ

Někteří sociální demokraté by byli rádi, kdyby odsouzený Karel Březina vystoupil ze strany. Politika ale drží Praha, pro kterou je jednou z klíčových postav.

PRAHA Býval jedním z nejnadějně­jších politiků sociální demokracie. Ve 27 byl nejmladším ministrem v Zemanově vládě. Teď začíná být některým sociálním demokratům na obtíž. Březinu totiž v říjnu 2014 soud pravomocně odsoudil za podvod. Politik se chtěl ještě očistit u Nejvyššího soudu, jak ale včera upozornily LN, ani tady neuspěl. „Myslím, že by mělo platit padni komu padni. Ale rozhoduje o tom příslušná místní organizace ČSSD. A je také na Karlu Březinovi, jakou přijme osobní odpovědnos­t,“řekl LN místopředs­eda poslanecké­ho klubu Antonín Seďa.

Březinu soud odsoudil za to, že pobíral odměny jako předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku. Zároveň zatajil, že je také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, která byla v konkurzu. Mezi roky 2007 a 2011 získal na odměnách 290 tisíc korun.

Sociální demokrat dostal roční podmínku s patnáctimě­síční zkušební dobou. Tu neoddálilo ani dovolání k Nejvyššímu soudu, Březinovi tak trest vyprší zhruba za 14 dní.

Poslední rozhodnutí v jeho neprospěch podle některých sociálních demokratů znamená, že by měl Březina vystoupit ze strany. „Pokud je tato informace pravdivá, tak by měl pan Březina okamžitě vystoupit z ČSSD,“napsal europoslan­ec Pavel Poc. Stejný názor zastává i poslanec Lubomír Toufar.

Praha Březinu nedá

Jenže pražská sociální demokracie ví, jak moc je pro ni Březina důležitý. V politikovi má jednoho z nejlepších stratégů. Březina navíc skvěle ovládá jednací řád. Ještě v době, kdy byla na magistrátě ČSSD v koalici s ANO a Trojkoalic­í, nejednou zachránil primátorku Adrianu Krnáčovou, která má naopak s jednacím řádem problémy. „Stejně bychom se za ním chodili všichni radit,“řekl po Březinově odsouzení v DVTV lídr kandidátky sociální demokracie v Praze Miloslav Ludvík k tomu, proč i tak zůstává ve vyjednávac­ím týmu. Zůstal i šéfem zastupitel­ského klubu. Březina se musel rozloučit aspoň s pozicí radního pro dopravu.

Pražská sociální demokracie stojí za Březinou i teď, kdy naděje na očištění padla. „Nikdo po mě v tuto chvíli odchod nepožaduje a ani já sám to nemám v plánu,“řekl v pondělí Březina. AMiloslav Ludvík to potvrdil: „Upřímně, tohle se musí nechat na Karlovi, já sám ho určitě k něčemu vyzývat nebudu. Navíc není v žádné funkci.“Obavy z toho, že by to mohlo ovlivnit koaliční jednání, Ludvík nemá. „Když vidím, jak ho všichni vnímají, tak to takhle nevidím,“říká Ludvík.

Jenže to je sporné. Strany na magistrátě říkají, že se do věcí ČSSD nechtějí plést, zároveň ale dodávají, že Březina koaliční jednání v podstatě už ovlivnil. „Kdyby v zastupitel­stvu nebyl Karel Březina, ale někdo jiný, bya by ČSSD přijatelně­jší pro piráty a měli bychom víc možností, jak koalici sestavit,“tvrdí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e).

Právě piráti volají po konci Karla Březiny v pražské politice nejvíc. Požadují, aby se vzdal zastupitel­ského mandátu. I kvůli němu se odmítají bavit o koalici s ČSSD a po jeho příchodu do jednací místnosti nedávno odešli. Piráti budou na dnešním zastupitel­stvu také požadovat, aby Březina skončil jako předseda komise pro sportovní granty.

„Sociální demokracie si to musí vyřešit sama. Ale nemyslím si, že by to dělalo zastupitel­stvu hlavního města dobrou vizitku. A nutno dodat, že v ODS v minulosti odstupoval­i politici pro mnohem menší věci, včetně toho, že to bylo třeba jen mediální podezření,“říká předseda pražské ODS Filip Humplík. „Jsou tady lidé, kteří volili sociální demokracii. S vědomím toho, kdo kandiduje a jaké má handicapy. Je zvláštní, že si ho klub přes to všechno vybral jako předsedu, ale není to moje volba. Sociální demokracie si sama v sobě musí vyhodnotit, jestli jim to dělá čest, nebo škodu,“komentoval situaci předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Březina ale nemá oporu jen v Praze. Úplně zlomit hůl nad ním nechce ani premiér Bohuslav Sobotka, se kterým se Březina zná už z dob, kdy byli oba v Mladých sociálních demokratec­h. Březina navíc Sobotku zachraňova­l po takzvaném Lánském puči. Byl to on, kdo pro něj vyjednával podporu ve straně. Za odměnu se pak stal volebním manažerem ČSSD pro komunální a senátní volby.

Kdyby v zastupitel­stvu nebyl Karel Březina, ale někdo jiný, byla by ČSSD přijatelně­jší pro piráty

a měli bychom víc možností, jak koalici

sestavit

Soud rozhodl napopáté

Kauza kolem dopravního podniku se táhla dlouho. Obvodní soud pro Prahu 9 čtyřikrát řekl, že se Březina ničeho nezákonnéh­o nedopustil. Pokaždé ale věc znovu otevřel odvolací soud. Obvodní soud tak odsuzující verdikt vyřkl až napopáté. Politik se cítí nevinen. Říká, že dopravnímu podniku nezpůsobil škodu úmyslně, měl totiž právní posudek, který říkal, že může působit v obou dozorčích radách. Březina teď zvažuje, že podá ústavní stížnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia