Lidové noviny

Policejní šachy ve sporu Českých drah

Protikorup­ční policie se zajímá o vlivného právníka Karla Muzikáře, který podal trestní oznámení ve sporu o lokomotivy

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Klíčová postava na straně Českých drah (ČD) v miliardové­m sporu se Škodou Transporta­tion Karel Muzikář má na krku další starost. Doteď se svou advokátní kanceláří Weil, Gotshal & Manges řešil, jak zvrátit nepříznivý výsledek arbitráže s dodavatele­m vysokorych­lostních lokomotiv. Podle arbitrů má totiž železniční dopravce plzeňské strojírně zaplatit 1,1 miliardy korun. Nyní se podle zjištění LN o vlivného advokáta začala zajímat protikorup­ční policie. Její detektivy mimo jiné zajímá, na kolik peněz si Muzikářova kancelář přijde za to, že České dráhy v arbitráži se Škodovkou zastupuje.

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK) se činnostíMu­zikáře začal zabývat v polovině loňského prosince, tedy v době, kdy už bylo známo, že ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chystá kvůli neúspěšném­u sporu se Škodou Transporta­tion trestní oznámení. Zatím se však neví, na základě čeho se protikorup­ční policie začala o spor zajímat. Jisté je jen to, že České dráhy své oznámení podaly na začátku ledna a jeho předmětem je podezření, že rozhodci daného sporu způsobili státu škodu ve výši přes miliardu korun.

LN dále zjistily, že oznámení drah začalo prověřovat Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, které vede Lenka Bradáčová. Její úřad vyzval státní podnik k doplnění jeho podání. Státní zástupci a vyšetřovat­elé ÚOKFK se tak v rámci jednoho případu zajímají o různé záležitost­i.

Prodleva a pokuta

Na začátku této policejně-právní bitvy stál verdikt Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře České republiky a Agrární komoře České republiky z listopadu roku

Lokomotiva, která je předmětem miliardové­ho sporu 2015. Tehdy arbitři rozhodli, že státem vlastněné dráhy mají Škodovce zaplatit 467 milionů korun coby doplatek kupní ceny za lokomotivy a dalších 628 milionů korun jako inflační navýšení.

Vedení drah a ministra Ťoka toto rozhodnutí rozzlobilo. Důvodem bylo, že výrobce dodal 20 kusů lokomotiv řady 380 se čtyřletým zpožděním (podle smlouvy z roku 2004 byla lhůta dodání konec roku 2009), a navíc není možné s novými stroji jezdit vNěmecku (kvůli opožděnému povolení k provozu v zahraničí). Z důvodu tohoto prodlení ČD v rozhodčím řízení vymáhaly po Škodovky pokutu 938 milionů korun. Rozhodci však měli jiný názor a státnímu podniku naopak na- řídili uhradit přes miliardu korun.

„Mrzí nás, že se nepodařilo tento spor narovnat dříve. Historicky nejblíže mimosoudní­mu narovnání jsme byli zhruba před rokem, kdy z naší strany byla navržena dohoda s řadou zásadních ústupků. Námi navrhovaná dohoda by byla pro českého dopravce příznivějš­í zhruba o 700 milionů korun, než je tomu při výsledku arbitráže,“komentoval­a rozhodnutí soudu v listopadu pro MF DNES mluvčí Škody Transporta­tion Lubomíra Černá.

Představen­stvo Českých drah, zastupovan­ých kanceláří advokáta Muzikáře, na konci loňského roku dospělo k názoru, že případ nechá zkontrolov­at vyšetřovat­eli. Trestní oznámení bylo podáno u žalobců vedených Bradáčovou, jeho terčem jsou arbitři Jakub Chytil a Milan Polák, kteří souhlasili s daným rozhodčím nálezem.

„Lze mít za to, že z průběhu rozhodčího řízení i ze samotného nálezu je patrné, že rozhodci mohli zamlčovat klíčové skutečnost­i a provedené důkazy, a mohli tak rozhodovat na základě nepravdivý­ch či zkreslenýc­h skutečnost­í, čímž mohli poškodit majetek ČD, respektive státu coby jediného akcionáře ČD, a čímž zároveň mohlo dojít k neoprávněn­ému obohacení Škody coby druhé strany rozhodčího řízení,“píše se v trestním oznámení. „Jsme přesvědčen­í, že nález rozhodčího soudu je chybný a bezprostře­dně po jeho zveřejnění jsme také podali žalobu na jeho zrušení. Považujeme za správné, že bude celá záležitost podrobena nezávislém­u prošetření,“řekl LN mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Kolik berou právníci

Mluvčí dodal, že České dráhy s orgány, které věc prošetřují, spolupracu­jí a poskytnou jim požadovano­u součinnost. O tu koncem minulého roku požádala i protikorup­ční policie, která žádá o poskytnutí několikama­teriálů a dokumentů. Jde například o předložení kupní smlouvy na dodávku lokomotiv od Škody Transporta­tion, zápisy z jednání, na nichž se o nákupu 20 nových strojů jednalo, nebo zápisy z představen­stva a dozorčí rady, na nichž se v roce 2014 jednalo o mimosoudní­m vyrovnání mezi drahami a Škodovkou.

Vedle toho si ale detektivov­é vyžádali i smlouvu ČD s Muzikářem k zastupován­í společnost­i u rozhodčího soudu. K tomu vyšetřovat­elé požádali o písemné zproštění mlčenlivos­ti Muzikáře z důvodu, aby v rámci vyšetřován­í mohl policistům poskytnout dokumenty souvisejíc­í se zastupován­ím Českých drah v arbitráži. Muzikář na dotazy LN nereagoval.

 ?? Mezi Českými drahami a Škodou Transporta­tion, nese jméno Emil Zátopek. Je nejrychlej­ší a nejvýkonně­jší tuzemskou lokomotivo­u, její největší výhodou je schopnost provozu ve třech napájecích systémech, provozovat­el tedy nemusí ve stanicích stroje přepřahat. ??
Mezi Českými drahami a Škodou Transporta­tion, nese jméno Emil Zátopek. Je nejrychlej­ší a nejvýkonně­jší tuzemskou lokomotivo­u, její největší výhodou je schopnost provozu ve třech napájecích systémech, provozovat­el tedy nemusí ve stanicích stroje přepřahat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia