Lidové noviny

Úplatky v hokeji? Podněty přicházejí

O koho v aféře jde

- ONDŘEJ STRATILÍK

Aféra Vladimíra Růžičky přiměla hokejový svaz, aby prozkoumal, jestli si mladí hokejisté dokážou zahrát, aniž by jejich rodiče přímo upláceli či posílali finanční dary. Na protikorup­ční linku od října dorazily desítky podnětů.

MOST/PRAHA Nemusí jít jen o domácí soutěže. Že jsou v kariéře mladých hokejistů možná důležitějš­í peníze než talent, svědčí i jeden starší případ z reprezenta­ce. V roce 2010 se začalo veřejně probírat, že trenér výběru do dvaceti let Jaroslav Holík požadoval před MS 2002 padesátiti­sícový úplatek od obránce Jana Platila. Tak to alespoň tvrdil hráčův agent Jaroslav Jiřík.

„Je špatné, když se hráč nedostane na velký turnaj jen proto, že rodiče nechtějí platit bokem nebo na to nemají. Byl jsem devatenáct­iletý kluk, zapálený do hokeje. Hrozně mi to uškodilo,“láteřil Platil.

Sám Holík se pak v deníku Sport bránil. Prý jen testoval hráčovu osobnost: „Vždycky jsem jim tohle (o penězích) řekl, a když odvětili, že to nedají, věděl jsem, že ten hráč stojí za h... Ale peníze jsem nikdy nebral. S mojí hlavou se to ani neslučuje.“

I když se takové neověřitel­né příběhy čas od času objevovaly, Český svaz ledního hokeje věc systémově neřešil. Až do loňska. Kauza Vladimíra Růžičky a Miro- slava Palaščáka zasáhla český hokej v nejbolesti­vější chvíli, kdy vrcholily přípravy na domácí šampionát a Růžičkově týmu se dávaly velké šance.

Poté, co trenér v červnu raději rezignoval a odsunul se do Chomutova, svaz se sešel s protikorup­čními organizace­mi. Vymýšlelo se, jak podobným skandálům do budoucna předejít.

Výsledkem je zřízení schránky hotline@czehockey.cz, na níž se podílí i Transparen­cy Internatio­nal. „Na lince i e-mailu je možné nahlašovat podvody, korupci či nejasnosti,“popisuje David Ondráčka, šéf Transparen­cy Internatio­nal.

Mladí hokejisté a jejich rodiče službu využívají od začátku loňského října. „Podněty chodí a jsou různé, dorazilo jich zatím několik desítek,“vypočítává Ondráčka. „Na policii jsme zatím ne- nahlásili ani jeden podnět, ale u některých pátráme dál po podrobnost­ech,“doplňuje. Nevylučuje tak, že se objeví další kauza podobná té současné. Nic konkrétníh­o zatím ale nechce s ohledem na podmínky spolupráce se svazem říct.

I když se aféra Vladimíra Růžičky točí především kolem něj a pod-

Vladimír Růžička – bývalý hokejista, reprezenta­ční trenér a miláček hokejového národa byl dlouhé roky symbolem pražské Slavie nikatele Miroslava Palaščáka, středobode­m je jeho syn David Palaščák. Právě kvůli jeho kariéře prý Palaščák starší přihrál Růžičkovi v letech 2012 a 2013 přes pro- středníka dohromady půl milionu korun. Za to čekal, že se o syna Růžička ve Slavii náležitě postará.

Ovšem už tehdy to s kariérou mladého hokejisty vypadalo neslavně. Zatímco v sezoně 2006/2007 si ještě jako slávistick­ý odchovanec zahrál tři zápasy v dresu reprezenta­ce do šestnácti let, o pět let později začalo jeho putování. Přes Beroun a pražský tým Kobra se dostal až do HC Most. Ten je v současnost­i farmou litvínovsk­ého extraligov­ého družstva, kde svou kariéru mnohem dřív začal i Vladimír Růžička.

V rámci první hokejové ligy odehrál David Palaščák v mosteckém dresu v sezóně 2012/2013 31 zápasů, v nichž si připsal jeden gól a tři asistence. Ve stejném ročníku si zahrál i čtyři utkání v druhé lize za Bílinu.

Od té doby už hokej závodně nehraje. V Mostě, kde se v roce 1963 narodil Vladimír Růžička, tak David Palaščák přesně o půlstoletí později svou kariéru prozatím ukončil.

 ?? O trenérovi nepochybuj­í, ani po obvinění se Růžičkova pozice u týmu nezmění.
FOTO MAFRA – O. BIČIŠTĚ ?? Chomutovšt­í Piráti
O trenérovi nepochybuj­í, ani po obvinění se Růžičkova pozice u týmu nezmění. FOTO MAFRA – O. BIČIŠTĚ Chomutovšt­í Piráti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia