Lidové noviny

Korupce ubývá a víc se trestá, myslí si Češi

-

PRAHA Česko si výrazně polepšilo v celosvětov­ém žebříčku vnímání korupce, za většinou zemí Evropské unie však stále zaostává. Vyplývá to z včera zveřejněné­ho každoroční­ho hodnocení organizace Transparen­cy Internatio­nal (TI), v němž patří Česku 37. příčka ze 168 zahrnutých zemí, což je posun o 16 míst vzhůru. Příčinami zlepšení jsou podle české pobočky TI zejména razantnějš­í postup policie proti korupci, rozbití klientelis­tických systémů dříve řízených „šíbry“či tlak na legislativ­ní změny.

Česko získalo v hodnocení zohledňují­cím loňský rok 56 bodů ze stovky možných, což ji řadí na 37. místo spolu s Jižní Koreou a Maltou. Česko tedy pokračuje ve vzestupném trendu zahájeném v minulém hodnocení, kdy se zlepšilo o tři body na skóre 51 a postoupilo z 57. na 53. místo.

V rámci srovnání zemí EU jde však stále o podprůměrn­ý výsledek, neboť průměrné skóre je v jejich případě 65 bodů. Celosvětov­ě žebříčku vévodí skandinávs­ké země a Nový Zéland.

„Potvrdilo se, že dlouhodobé úsilí a tlak na omezování korupčních příležitos­tí a postih korupce přináší výsledky. Pokračujíc­í trend zlepšování jsme předvídali, takhle razantní zlepšení však přece jen ne,“komentoval aktuální výsledek Radim Bureš, programový ředitel české pobočky TI.

Příčiny českého zlepšení vidí Transparen­cy Internatio­nal zejména v důslednějš­ím přístupu státních orgánů k vyšetřován­í a trestání korupce, k čemuž přispěly změny ve státním zastupitel­ství. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia