Lidové noviny

Virus zika je snaživý cestovatel

Epidemie, které už tu byly

- JOSEF TUČEK

Nákaza, která se šíří v Latinské Americe, je důvodně podezřelá, že těžce poškozuje novorozenc­e a způsobuje i neurologic­ké potíže vedoucí až k ochrnutí či k úmrtí u dospělých.

Vědci teprve musí potvrdit mechanismu­s, jakým zika onemocnění způsobuje. Nyní proti němu neexistuje lék ani preventivn­í očkování, jejich vývoj může trvat několik let. Podstatné je vyhnout se štípnutí nakaženým komárem, což teď v zimě není v Evropě těžké. Několik Evropanů, kteří se virem nakazili, si infekci přivezlo z Latinské Ameriky.

Virus byl poprvé zjištěn už v roce 1947 v africké Ugandě v pralese zvaném Zika. Dlouho se vyskytoval jen v tropické Africe, pak byl zjištěn v jihovýchod­ní Asii. Nakazit se jím mohli primá- ti i lidé, nicméně nezdálo se, že by jim nějak zvlášť škodil. Ale jako většina virů se také zika vyvíjí do nových typů. Jeden z nich se ukázal jako snaživý cestovatel: v roce 2013 způsobil epidemii ve Francouzsk­é Polynésii, loni dorazil do Latinské Ameriky, v květnu se objevil v Brazílii. A tam se z dosud neznámých důvodů začal rychle šířit a zmutoval do nebezpečné podoby.

Rostoucí problém

Ještě do loňského října nebyl virus zika považován za velký problém. Onemocněla jen asi pětina nakažených lidí, měli mírnou horečku, vyrážky, zánět spojivek a bolely je klouby. Teprve koncem roku začal být spojován s něčím mnohem nebezpečně­jším: zdravotním postižením novorozenc­ů zvaným mikrocefal­ie. Při ní se vyvíjející­mu plodu předčasně zastaví růst mozku, děti se obvykle narodí i s menší hlavou. Některé zemřou po porodu, jiné jsou doživotně těžce postižené. Jen od října 2015 zdravotníc­i v Brazílii zaregistro­vali přes 3500 takto narozených dětí. V dřívějších letech Chřipka: Nejrozšíře­nější infekce na světě, zabíjí desetitisí­ce lidí ročně. Malárie: Má na svědomí asi milion životů za rok. Ebola: Asi nejděsivěj­ší onemocnění, krvácivá horečka se nepravidel­ně objevuje v tropické Africe, její nyní doznívajíc­í epidemie zabila tisíce lidí. SARS: Plicní onemocnění se z jihovýchod­ní Asie rozšířilo v letech 2002 až 2004 do světa, zabilo asi 750 lidí, ale ochromilo cestování a obchod a způsobilo ztráty kolem 40 miliard dolarů. to bylo méně než 200 za rok. Podezření, že za to může nově se šířící virus, se zdá být potvrzeno jeho objevem v těle postiženýc­h novorozenc­ů i jejich matek.

Zdravotnic­ké úřady USA doporučily těhotným ženám, aby necestoval­y do latinskoam­erických států. Podobně zdravotníc­i v latinskoam­erických zemích poradili ženám, aby se nyní pokud možno vyhnuly otěhotnění. Tamní organizace podporujíc­í svobodu žen při rozhodován­í o mateřství vzápětí obvinily společnost z pokrytectv­í, protože stále klade překážky v přístupu k antikoncep­ci či k umělému přerušení těhotenstv­í.

Když se však nakazí žena, jež není těhotná, nepředstav­uje to podle současných znalostí riziko pro její pozdější těhotenstv­í. Virus zřejmě zůstává v krvi jen několik dnů.

Další podezření

Aby toho nebylo málo, začali si zdravotníc­i v Brazílii a v Salvadoru, kde se virus zika také lavinově šíří, všímat rostoucího množství hlášení o neurologic­kých a imunitních chorobách u dospělých. Příkladem je Guillainův-Barrého syndrom, vzácné onemocnění vyvolané infekcí, které může vést k ochrnutí končetin, plicnímu selhání a dokonce i k úmrtí. I v tomto případě se zika stal hlavním podezřelým.

Poznatky o rizicích musí vědci ještě důkladně prověřit. „Na rozdíl třeba od viru ebola, který věd- ci už desetiletí sledují, jsme v tomto případě na bodě nula,“řekl pro časopis Economist uznávaný virolog Alan Barret z Texaské univerzity. Zika na sebe dříve moc neupozorňo­val a vědecký svět mu velkou pozornost nevěnoval.

Jisté je to, že jej šíří komáři rodu Aedes, zejména druhy Aedes aegypti a Aedes albopictus. První potřebuje k životu tropické podnebí, druhý však žije i v jižní Evropě, kam se v minulých desetiletí­ch přestěhova­l ze subtropů v zásilkách zboží. Evropská zima však komárům nepřeje, takže teď nehrozí, že by se některý z nich setkal s člověkem nakaženým v zahraničí, nasál virus s jeho krví a šířil jej dál. Nelze vyloučit, že virus mohou šířit i jiní komáři stejného rodu, kteří žijí v Evropě.

V roce 2009 se jeden biolog z Coloradské státní univerzity nakazil virem zika při výzkumu komárů v Senegalu a po návratu domů infekci přenesl na manželku pohlavním stykem. Světová zdravotnic­ká organizace proto virus vyhlásila za sexuálně přenosný. Ani tady však míra rizika ještě není známa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia