Lidové noviny

Litva po 25 letech soudí sovětské vojáky

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

VILNIUS/PRAHA Přes 60 osob je obviněno z toho, že 13. ledna 1991 při útoku sovětské armády na televizní věž ve Vilniusu zavinili smrt 14 a zranění 140 litevských občanů. Teprve čtvrt století po této události, která předcházel­a zhroucení Sovětského svazu a rozpadu komunistic­kého impéria na podzim 1991, o vině obviněných rozhoduje vilniuský obvodní soud.

Mezi obžalovaný­mi z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti jsou hlavně občané Ruska, Běloruska a Ukrajiny, včetně bývalého sovětského ministra obrany Dmitrije Jazova. Soud hodlá předvolat přes tisíc svědků, ovšem někteří účast odmítají, jako například expreziden­t SSSR Michail Gorbačov. Přes 500 lidí se přihlásilo jako poškození. Celkově se celá kauza vměstnala do 700 svazků. I proto se mnohým litevským novinářům zdá příliš optimistic­ký odhad ukončení soudního přelíčení – verdikt by měl padnout do 8. června letošního roku.

I pokud bude řada osob odsouzena k trestům odnětí svobody, do věznice nenastoupí. Jsou souzeni v nepřítomno­sti. Nežijí v Litvě a dobrovolně se k soudu do Vilniusu nedostavil­i, přestože jim podlemluvč­í soudu Vajdy Bitaute byla zaslána na adresu trvalého bydliště obsílka. Zastupují je tedy jejich advokáti, z nichž většinu určila litevská strana. A tak na prvním jednání soudu seděli na lavici obžalovaný­ch pouze dva muži – ruský důstojník v záloze Jurij Mel, který byl zadržen na litevsko-ruské hranici na jaře roku 2014, když se vracel z Ruska přes Litvu do Kaliningra­du, kde trvale žije. A bývalý velitel služby rake- tových a dělostřele­ckých zbraní Gennadij Ivanov. „Nejsem vinen, neudělal jsem to, z čeho mne obviňují,“řekl včera před zahájením přelíčení. Prý byl jen svědkem události a později odešel z armády na vlastní žádost. Navíc dobrovolně spolupraco­val s vyšetřovat­eli.

Ani sedmačtyři­cetiletý Mel, který ve vazbě strávil poslední dva roky, se necítí vinen. Podle obžaloby seděl v jednom ze sovětských tanků, které útočily na televizní věž. Jenže Mel tvrdí, že ten den ani jednou nevystřeli­l. Střílel jeho kolega, údajně ovšem pouze slepými náboji. Už 11. ledna 1991 požadoval tehdejší prezident SSSR Michail Gorbačov, aby Litva ihned obnovila platnost sovětských zákonů a ústavy, kterou přestala respektova­t na jaře předešlého roku. Tehdy totiž Nejvyšší sovět Litvy vyhlásil nezávislos­t země, respektive ukončení sovětské okupace a návrat k litevské státnosti. Gorbačovův příkaz zůstal bez odezvy, a tak Moskva poslala do Vilniusu tanky. Litevci vyšli do ulic a v noci 13. ledna došlo ke krvavému střetu u televizníh­o vysílače. Jde o největší soudní kauzu v historii Litvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia