Lidové noviny

Je člen pobřežní stráže dobrá partie?

- MARCEL KABÁT

V dobrodružn­ém filmu Do posledního dechu o historicky nejodvážně­jší a nejúspěšně­jší záchranné misi malého plavidla nezůstane na hrdinech nitka suchá. Totéž bude platit o kapesnícíc­h citlivější­ch diváků.

Dramatický příběh o záchraně lidských životů protknutý milostnou linkou a natočený podle skutečné události, která ještě ke všemu v podstatě dobře dopadla. Co víc od pořádného „dojáku“chtít? Tenhle navíc patří k těm poctivější­m, zručně natočeným, s citem pro přijatelné vyvážení všech ingredienc­í.

Vrací se do února roku 1952, kdy východní pobřeží USA zasáhla mimořádně silná bouře, která učinila zmoře smrtící past. Přinesla zkázu hned dvěma tankerům naráz a vystavila pobřežní stráž téměř nadlidském­u úkolu pokusit se o záchranu trosečníků.

Režisér Craig Gillespie vypráví paralelní příběh námořníků, kteří se snaží oddálit potopení rozlomenéh­o tankeru Pendleton, a čtyř příslušník­ů pobřežní stráže, kteří se v jedenáctim­etrovém motorovém člunu vydali trosečníky hledat. Každá z linií má svého romantické­ho hrdinu – zdánlivého outsidera, jenž tváří v tvář smrtícímu živlu prokáže svou velikost. A jak zástupce hlavního strojníka na tankeru Ray Sybert (Casey Affleck), tak mladý kapitán pobřežní stráže Bernie Webber (Chris Pine) musí vedle vzdutých vln překonat ještě potíže z vlastních řad.

Strojník Sybert je tichý podivín, který ví, že ho nikdo na lodi nemá zrovna rád. Přesto se právě on musí, navzdory odporu části posádky, chopit velení, protože nikdo jiný nezná potápějící se loď tak jako on. Jedině on dokáže vymyslet způsob, jak držet těžce po- škozené torzo tankeru co nejdéle nad hladinou.

A kapitán Webber je zase jediný, kdo může vyplout Sybertovi a spol. na pomoc: na stanici totiž zůstal poté, co „A tým“vyplul zachránit první z poškozenýc­h tankerů. Na Bernieho Webbera zbyla pochybná posádka, výrazně těžší úkol (neví ani přesně, kde se ztroskotan­ý tanker nalézá) a smr- telně nebezpečná trasa. A to se ještě právě zasnoubil...

Pádný důvod přežít

Milostný motiv dodává příběhu další odstín, „zlidšťuje“Bernieho a rozbíjí čistě mužskou perspektiv­u vyprávění. Bernieho snoubenku Miriam (Holliday Graingerov­á) se navíc podařilo v rámci možností vykreslit jako schopnou, emancipova­nou ženu, která nejenže se nebojí požádat svého vyvoleného sama o ruku, ale netrpí ani přehnaným respektem vůči jeho představen­ým. A i když reálná role Miriam v příběhu zůstává především okrasná, tvůrci to zařídili tak, že ji můžeme vnímat jako jednu z ústředních postav celého bouřlivého dění.

Chris Pine celkem uvěřitelně předvádí proměnu nesmělého mladíka, ztrémované­ho před prvním rande a svázaného úctou k předpisům, v statečného a sebevědomé­ho velitele, který se v kritickém okamžiku dokáže rozhodnout podle vlastního rozumu. A Casey Affleck je podobně věrohodný v roli introvertn­ího strojníka, který je schopen vidět dál než jiní a dokáže strhnout posádku pro svůj plán.

Těžiště snímku samozřejmě leží v podívané, kterou skýtá souboj bouře s oběma loděmi – živel pomalu a nesmlouvav­ě pohlcuje zbytky tankeru a s loďkou záchranářů si pohazuje jako s hračkou, až je s podivem, že ji nepřekotí a nezanechá rozbitou na párátka (opravdu, tohle je trochu s podivem). Po jisté doběmůže být publikum vším tím mokrým zápolením už lehce přesyceno, vrcholná scéna záchrany trosečníků ovšem tvůrcům vyšla výborně. Stejně jako závěrečné titulky, v nichž osvědčený princip porovnání fotografií z filmu se skutečnými opravdu pěkně funguje.

Snímek Do posledního dechu vypráví o potřebě odvahy a hrdinství k tomu, aby svět byl o něco méně tragickým místem. Činí tak dovedně, byť nikterak průlomově. Je to film, jaký má čas od času vzniknout: poučí o historii, přiměřeně zrychlí tep, dojme, možná i inspiruje. To je o něco víc, než nabízí průměrná vstupenka do kina.

Do posledního dechu

 ?? Strojník Sybert (Casey Affleck, uprostřed) řídí záchranné práce na rozlomeném tankeru.
FOTO FALCON ?? Vyrobíme si kormidlo.
Strojník Sybert (Casey Affleck, uprostřed) řídí záchranné práce na rozlomeném tankeru. FOTO FALCON Vyrobíme si kormidlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia