Lidové noviny

Český úspěch na Sundance

-

PARK CITY / PRAHA Český snímek Furiant režiséra Ondřeje Hudečka včera získal na americkém festivalu nezávislýc­h filmů Sundance cenu za režii v kategorii krátkých snímků.

Film Furiant pojednává o českém dramatikov­i Ladislavu Stroupežni­ckém a zobrazuje romantický vztah mezi ním a Janem Alšem. Snímek už tvůrci představil­i také na festivalu v Torontu. Do hlavní role obsadil režisér německého herce Juliuse Feldmeiera. Hudečkův snímek byl v soutěži Sundance uveden jako vůbec první český krátký film. Úspěch v této kategorii může být základem pro rozpracová­ní látky na ploše celovečern­ího snímku – takový byl v minulosti například osud úspěšného filmu Damiena Chazella Whiplash.

„Queer romance, zasazená do malebného prostředí Českých zemí 19. století,“charakteri­zuje Ondřej Hudeček Furianta na webových stránkách filmu. „Napětí, humor, násilí, naděje, emoce, nahota, sex a šťastný konec. Hlavně šťastný konec.“Snímek má ironický podtitul Komedie o třech obrazech. Jeho hrdina Ladislav je podle autorovy charakteri­stiky „zlovolný synek z dobré rodiny,“který terorizuje vesnici svými krutými šprýmy. Pobyt v klášteře, kam je nucen se uchýlit kvůli válce, ho však nečekaně promění. „Po návratu domů se sbližuje s Janem, citlivým mladým básníkem, a prožívají společně chvíle ničím neředěného štěstí. Vášnivý Ladislav však brzy propadne žárlivosti a ve snaze Jana ovládnout spouští sérii tragických událostí...“

Do soutěže festivalu Sundance, která letos vstoupila do 32. ročníku, se přihlásilo na 12 000 filmů. Z toho více než 8000 do sekce krátkých snímků, v níž bylo vybráno 72 filmů. Furiant byl mezi 13 hranými snímky ze zahraničí.

Hlavní cenu v kategorii krátkých filmů získal film Thunder Road amerického režiséra Jima Cummingse. Cenu poroty dostal americký hraný snímek režiséra Calvina Lee Reedere s titulem The Procedure a vmezinárod­ní kategorii zabodoval francouzsk­ý film Maman(s) Maimouny Doucouréov­é. V dokumentár­ní kategorii uspěl kanadský režisér Sol Friedman se snímkem Slanina a Boží hněv o devadesáti­leté židovské ženě, která se chystá poprvé v životě ochutnat slaninu. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia