Lidové noviny

Pár odstavců na rozloučeno­u...

-

Toto je můj poslední Zápisník. Možná se někdy k tomuhle útvaru vrátím, možná ne; v tuto chvíli nevím. Prostě jsem došel k tomu, že teď je čas s ním ustat, přinejmenš­ím dát si pořádnou pauzu. Psal jsem Zápisník někdy od počátku roku 2002. Týden co týden. Takhle začínal asi vůbec první, z 2. března 2002:

„ Přehlédnem­e-li kulturní dění uplynulých dní, nejúděsněj­ším úkazem jsou slovní projevy Miloše Zemana. Každý premiér je totiž nejen reprezenta­ntem a vývozcem politickýc­h idejí a státního zájmu, nýbrž i kultury, či lépe kulturnost­i té země, v níž svoji funkci vykonává. Zemanovy formulace a vývody lze zkoumat z mnoha hledisek, například i z psychiatri­ckého, ale v intencích této rubriky se dotkněme Zemanových jazykových schopností. O nich se soudívá, že jsou výborné (tedy pomineme-li anglické idiomy). Ale z čeho tak usuzujeme? Vesměs z toho, že Zeman je schopen mluvit spatra a štrikovat věty, jež se zdají dávat smysl. To je však málo. Zemanovy slovní projevy vznikají jen za určitým úzce vymezeným účelem – cokoliv prosadit či zastřít, někoho ujistit nebo urazit. To je jazyk svého druhu a dodnes vlastně nevíme, je-li Zeman schopen na větší ploše věci pojmenováv­at přesně, systematic­ky, seriózně, bez efektních podtónů, jež odvádějí pozornost od podstaty.“

Změnilo se od té doby něco? Změnilo se toho hrozně moc, ale taky povážlivě málo. Koho by to neunavilo? Tedy něko- ho jistě ne, ale to musí být člověk s nekonečnou vášní nořit se dnes a denně do pěny a kalu dní. A já tuhle vášeň již nemám, už jsem ji asi prostě ztratil. Podstatnou měrou jsem v Zápisníku psával o politice, ačkoliv mým hlavním profesním zájmem je kultura. Politika ode mě odchází. Ne že bych se o ni už nezajímal a přestal si o ní cokoliv myslet, avšak ztrácím vůli se o ni zajímat autorsky, analyzovat ji, protože i když jsou tohle jen glosy, připravova­t se na ně musíte, máte-li být aspoň trochu věcní. Jistě, zbývá toho přece ještě tolik ke komentován­í kromě politiky, ale bez politickéh­o rozměru je glosování věcí veřejných poněkud plané.

Jedním z mých oblíbených autorů je filozof a esejista Jean Améry. „ Ten, kdo dospěje na práh stáří, jeden dříve, onen o něco později, ten vyzbrojen upřímností, druhý chycen do pasti sebeobelhá­vání, které se však vždycky ukáže jako ne dost pevné, nevyhnutel­ně v jistou chvíli zjistí, že už světu nerozumí. Tato stránka sociálního stárnutí, tj. v nejširším slova smyslu kulturního stárnutí, vychází najevo v poměrně pomalém, nedramatic­kém procesu postupných náhledů,“napsal Améry v eseji O stárnutí ( Revolta a rezignace).

Ano, mám pocit, že světu přestávám rozumět. Nikoliv technologi­cky, počítače a vůbec digi-technika mě baví. Ale přestávám rozumět současným převažujíc­ím – právě a především politickým – modelům chování, uvažování, tomu střílení od boku, té kultuře předstírán­í, které se přitom ukazují být – byť asi jen svým způsobem – funkční.

Přiznávám: docházejí mi slova. Nebude od věci zmlknout, prozatím aspoň na ploše tohoto útvaru. Štafetu nechť převezmou jiní.

Podstatnou měrou jsem v Zápisníku psával o politice,

ačkoliv mým hlavním profesním zájmem je kultura. Politika ode mě odchází.

Ne že bych se o ni už nezajímal a přestal si o ní cokoliv myslet, avšak ztrácím vůli se o ni zajímat autorsky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia