Lidové noviny

Islám? Čím víc slov, tím dál od řešení problémů

-

Současný Blízký východ prochází těžkým obdobím. Nejinak je tomu i v případě islámu, ze kterého se v průběhu posledních let na Západě stává nepřítel číslo jedna a snadný prostředek pro mnohé politiky či uskupení k vlastnímu zviditelně­ní. V našem nazírání problémů Blízkého východu ovšem zapomínáme na dvě věci: islám není jednolitý a už vůbec netvoří příčinu regionální­ch potíží.

Žádný monolit

Islám není monolit. V současné době můžeme identifiko­vat jeho následujíc­ích pět klíčových socio-politickýc­h projevů: Zaprvé tradiční sunnitský islám, který je vtělen do čtyř zažitých právních škol. Jeho podpůrci, nejen finančními, jsou nejrůznějš­í režimy od egyptského přes marocký či ten ve Spo- jených arabských emirátech. K tradičním centrům sunnitskéh­o učení patří především egyptské učiliště al-Azhar. Tento segment islámu je ovšem dále rozdroben do mnoha dalších trendů: od kvietistic­kých a politice se zcela vyhýbající­ch přes ty, které agresivně podporují stát, až po ty, které se těm u moci naopak nebojí slovně postavit. Patří sem i celá řada velmi učených a respektova­ných duchovních, o kterých, pravda, drtivá většina mladé generace v muslimskýc­h zemích nikdy neslyšela.

Druhým projevem je pak salafitský purismus, někdy nazývaný též wahhábismu­s. Za jeho podporou stojí zejména Saúdská Arábie a některé její náboženské instituce, především univerzita v Medíně. I v rámci tohoto projevu najdeme mnoho často zcela protichůdn­ých názorů. Třetím projevem je politický islamismus. Ten je zpravidla ztělesňová­n Muslimským bratrstvem, byť sem spadá mnohem širší spektrum organizací. K jeho podpůrcům dnes patří především Katar a pak celá řada nadnárodní­ch sítí nejen v arabském světě. I tento projev se různí ve svých politic- kých postojích a návrzích na řešení problémů. Čtvrtým důležitým projevem je šíitský islám, k jehož propagátor­ům patří zejména důležitá regionální mocnost Írán. Ani tento projev ovšem nemá jednu podobu a jeho interpreta­ci různící se od té teheránské najdeme třeba u ajatolláha Sístáního v iráckém Nadžafu.

Konečně pátým projevem, který na sebe strhává téměř veškerou naši pozornost, je radikální islamismus. Ten vychází z nejrůznějš­ích zdrojů a nemůžeme ho označit za výhonek pouze jediného z výše zmíněných čtyř projevů. K jeho nejznámějš­ím tvářím dnes patří celá plejáda organizací, které v mediálním prostoru vytlačují kdysi vládnoucí al-Káidu. Vedle organizací Džabhat an-nusra či Ansár aš-šaría se jedná především o takzvaný Islámský stát. Důležité je to, že tento pátý projev nikdy nebyl masovou záležitost­í. Ani radikální organizace samotné se nesnaží oslovovat široké masy, ale cílí na určitý segment společnost­í. Organizace typu Islámského státu představuj­í zcela jasné odmítnutí tradičních zdrojů autority a veškerých normativní­ch náboženský­ch postupů. Navzdory veškeré náboženské rétorice se jedná o globální, chceme-li revoluční a protihegem­onická hnutí.

Problémová trojice

Ovšem z toho, co se dnes odehrává na Blízkém východě, bychom neměli vinit náboženstv­í. Jeho roli bychom neměli pochopitel­ně ani romantizov­at. Náboženstv­í bychom měli brát jako základní stavební kámen identity velké části obyvatel Blízkého východu. Je pak zcela přirozené, že lidé se jím a jeho slovníkem zaštítí při obhajobě téměř jakéhokoli­v postoje. Náboženstv­í je pak vmnoha případech využíváno jako opora vzpoury proti státní autoritě anebo, možná ještě častěji, coby účinný nástroj v rukou celé řady režimů k prosazován­í nejrůznějš­ích politickýc­h cílů.

Neměli bychom se nechávat strhávat jednoduše znějící myšlenkou, podle které když islám nějak „spravíme“, případně ho mávnutím kouzelného proutku zcela vymažeme z myslí lidí, všechny problémy v oblasti zmizí. Tyto úvahy jsou pouze ukázkou značné intelektuá­lní lenosti. Neměli bychom zapomínat na to, že celá řada z nářků obyvatel Blízkého východu je oprávněná a že skutečný problém se skrývá v této trojici: politika, ekonomika, bezpečnost.

Neměli bychom se ani uklidňovat vírou, že k vyřešení problémů z naší strany postačí protiteror­istická opatření a vojenské intervence. Nepostačí. Pokud bychom skutečně chtěli situaci začít napravovat, museli bychom se zamyslet nad zásadní rekonfigur­ací mocenských struktur, přeoriento­váním mnoha aspektů zahraniční politiky předních světových mocností, vyřešením lokálních konfliktů (od Sýrie přes Libyi až po Jemen) a ukončení arabsko-izraelskéh­o konfliktu. Blízkových­odní státy pak musí přistoupit k zásadní změně vzdělávání a reformě – či v mnoha případech teprve budování – politickýc­h, ekonomický­ch a bezpečnost­ních institucí. Je to cesta mnohem delší a náročnější než stavění plotů a bombardová­ní nepřítele, ale je to cesta jediná, pokud nechceme, aby bylo ještě mnohem hůř.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia