Lidové noviny

Internetov­é firmy opět píší Sobotkovi

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Již poněkoliká­té v posledních měsících přistál premiérovi Bohuslavu Sobotkovi na stole dopis od zástupců českého telekomuni­kačního průmyslu. Stejně jako v předchozíc­h případech je důvodem neutěšená situace sektoru elektronic­kých komunikací, kterou stále nikdo neřeší.

„Současný stav vedl skupiny, které mezi sebou mnohdy bojují, k tomu, že v tuto chvíli jsou jednotné. Bohužel v tom, že řekly společ- ně ‚ne‘,“uvedla na podzim šéfka sekce IT a telekomuni­kací Hospodářsk­é komory Hana Továrková.

Firmy se tehdy už několikátý­m apelem na vládu snažily získat ujištění, že jejich volání někdo vyslyší a bude se jím zabývat. Příslib dostaly, podle poslední reakce se toho ale příliš nezměnilo.

„Rádi bychom, na základě veřejných prohlášení a slibů Vašich i členů vlády, věřili, že Vám, stejně jako nám, záleží na rozvoji digitální ekonomiky, vzdělanost­i, podpoře konkurence­schopnosti, ino- vací a hospodářsk­ého růstu ČR i jednotlivý­ch, často strukturál­ně postiženýc­h, regionů. Konkrétní kroky státní správy těmto cílům ale neodpovída­jí,“stojí v dopise, pod který se podepsala řada sdružení z oboru.

Premiér se včera večer kvůli problémům v oblasti internetu a digitaliza­ce sešel s ministry. Ze schůzky vyplynulo, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek má urychlit přípravu nové generace sítí a legislativ­y k vysokorych­lostnímu internetu.

Podnikatel­ům vadí hlavně stav zákona o usnadnění výstavby sítí elektronic­kých komunikací, který má být podle evropské směrnice zapracován do české legislativ­y. Norma ale ani po několika pokusech stále není ve stavu, kdy by ji bylo možné schválit.

Ohrožené miliardy

Zákon, jenž by měl usnadnit a zlevnit výstavbu sítí vysokorych­lostního internetu a je jednou z podmínek pro čerpání 14 miliard korun z evropských dotací, tak ve skutečnost­i budování těchto sítí zpomaluje a zdražuje. Podobně jsou na tom i další klíčové dokumenty. Národní plán rozvoje sítí nové generace ani v sedmé verzi kvůli nedostatků­m neprošel schvalován­ím.

Zmíněným rekordním dotacím na podporu rychlého internetu, o které se přetahoval­a ministerst­va průmyslu a vnitra, hrozí, že zůstanou nevyčerpán­y. V ohrožení jsou i stovky miliard, které na kvalitním internetov­ém připojení závisejí. Již od roku 2009 je podíl internetov­é ekonomiky na HDP větší než podíl tradičních odvětví jako bankovnict­ví či zemědělstv­í. Nyní představuj­e čtyři a s navazující­mi odvětvími až 9,5 procenta.

Podle ministerst­va průmyslu se překlopení evropské směrnice do české legislativ­y blíží k závěrům, na nichž úřad spolupraco­val s většinou subjektů z ICT sektoru. Dokument prý do konce týdne pošle vládě. „Obavám, že se nepodaří vyčerpat 14 miliard na podporu rychlého internetu, příliš nerozumím,“uvedl šéf resortu Mládek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia