Lidové noviny

Digitaliza­ce veřejné správy vázne

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Je to trochu paradox. České firmy, především ty malé a střední, jsou v digitaliza­ci a elektronic­kém obchodu na špičce Evropy. Státní správa naopak na jejím chvostu. A to nejenže znepříjemň­uje život obyvatelům České republiky, ale v dnešním propojeném světě brzdí i růst ekonomiky.

PRAHA Češi si s internetem rozumí. Podle analýzy Digital Economy and Society Index (DESI), kterou pravidelně vypracováv­á Evropská unie, používá web pravidelně 76 procent zdejších obyvatel. Zhruba 58 procent jich využívá internetov­é bankovnict­ví a 52 procent uživatelů online nakupuje. Ve všech těchto ohledech je tak Česká republika nad unijním průměrem.

Zatímco čekání v bankách nebo frontám v obchodech se lidé často vyhnou, úřední záležitost­i vyřizují zpravidla osobně. Důvodem, proč jen 14 procent českých internetov­ých uživatelů někdy online podalo vyplněný formulář, ovšem není jejich záliba v pořadových číslech a lavicích v čekárnách. Je to podprůměrn­á úroveň poskytován­í vyspělých digitálníc­h veřejných služeb.

Podle statistik je tato oblast největší slabinou a takřka jediným šrámem na jinak slibném hodnocení České republiky. Mezi zeměmi evropské osmadvacít­ky ji to řadí až na 25. místo. Hůře už jsou na tom jen Maďaři, Slováci a Bulhaři. Není proto divu, že vláda již kvůli tomu dostala varování z nejvyšších bruselskýc­h míst.

„Pokud vylepšíte tuto jedinou oblast, můžete být snadno mezi desítkou nejlepších digitálníc­h zemí v celé Evropě,“řekl v rozhovoru pro magazín Index LN při své podzimní pracovní návštěvě Prahy místopředs­eda Evropské komise Andrus Ansip, který má právě internet, online služby a digitaliza­ci tradičních odvětví na starosti.

Bývalý dlouholetý estonský premiér přitom ví, o čem mluví. Právě jeho domovský stát je v digitální oblasti často zmiňován jako vzor pro zbytek starého kontinentu a i v hodnocení Evropské unie se umístil na samotné špičce, na čemž má značný podíl Ansipovo skoro desetileté působení v křesle ministersk­ého předsedy.

Digitální ekonomika je pro Evropskou komisi jedna z hlavních priorit a způsob, jak udržet Evropu konkurence­schopnou vůči Spojeným státům a asijským trhům. Dynamika zavádění změn v České republice tomu ale příliš nepomáhá. Státní IT projekty se „proslavily“zatím především problemati­ckými a předražený­mi tendry, podezřením z korupce či špatnými výsledky a nefunkčním­i systémy.

Chybí digitální lídr

Řidiče například dodnes udivuje centrální registr vozidel, který je tak centrální, že šoféři musejí kvůli každé změně dojet na úřad v místě bydliště. Letitou praxi by měla v polovině letošního roku změnit novela zákona.

Jedním z nejčastěji používanýc­h příkladů úrovně digitální společnost­i je zdravotnic­tví. Třeba ve Švédsku je dnes už sto procent všech předpisů elektronic­kých. Během krize je zavedli dokonce i v Řecku a v současnost­i je tam používá 90 procent lékařů. V České republice je to naopak méně než osm procent. Stejně tak informace si mezi sebou vyměňuje elektronic­kou cestou jen 23 procent lékařů.

Podle Ansipa za tento stav nemůže současná vláda, je ale potřeba věnovat elektronic­kým službám státní správy mnohem více pozornosti. Nejde totiž o soutěž v žebříčcích, ale o budoucnost země a její ekonomiky. Pokud lidé budou mít k dispozici efektivní řešení, které jim šetří čas, budou sami chtít další, a to i v soukromém sektoru. Správně učiněné státní investice pak rozhýbou i další odvětví.

Podobně nehezky jako evropský průzkum DESI přitom o Čes- ké republice hovoří i další studie. Například podle Indexu digitální evoluce americké Fletcher School země v rozvoji internetov­ých služeb a elektronic­kého obchodu od roku 2008 udělala jen minimální pokrok a na přední státy v zavádění inovací naopak ještě ztratila. Z tohoto hlediska skončila devětačtyř­icátá z 50 hodnocenýc­h zemí.

O rostoucím významu digitální ekonomiky pro národní hospodářst­ví i spokojenos­t obyvatelst­va dnes už nikdo nepochybuj­e. Věnuje se jí několik vládních a ministersk­ých rad a výborů. Od Rady vlády pro konkurence­schopnost a hospodářsk­ý růst přes Radu pro výzkum, vývoj a inovace až po Radu vlády pro informační společnost.

„Počítala jsem to a chodím na osm různých pracovních skupin,“uvedla Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka Sdružení pro internetov­ý rozvoj.

Provedení skřípe

Současný nelichotiv­ý stav modernizac­e veřejné správy je ale paradoxně způsoben nezájmem o tuto problemati­ku. Stačí totiž nahlédnout do prezenčníc­h listin ze zasedání těchto orgánů a obraz skutečnost­i se změní. Většina ministrů a dalších, kdo by měli určovat směr, rozhodovat a prosazovat, se z účasti omlouvá, v lepším případě za sebe posílá náhradníka.

Vypovídají­cí je i skutečnost, že první Rada vlády pro konkurence­schopnost a informační společnost byla ustanovena v roce 2007 a do svého zrušení v roce 2013 prošla řadou reorganiza­cí a restartů. Zatím posledním z řady pokusů o nadresortn­í koordinaci v ob- lasti informační­ch technologi­í a eGovernmen­tu je něco málo přes rok starý projekt stínové digitální vlády, pocházejíc­í z hlavy předsedy sněmovního hospodářsk­ého výboru Ivana Pilného.

Osm pracovních skupin, suplujícíc­h resorty financí, hospodářst­ví, sociální politiky, legislativ­y, veřejné služby, vzdělávání, zdravotnic­tví a inovací, má nejen definovat priority, shromáždit a analyzovat potřebná data a vytvořit návrhy změn legislativ­y i organizačn­ích struktur, ale rovněž nalézt potřebné finanční prostředky.

Neskřípe však jen příprava a plánování. Lépe na tom není ani samotná realizace. Například takzvané centrální místo služeb, které umožňuje informační­m systémům veřejné správy komunikova­t mezi sebou, mělo být dokončeno už v roce 2010. Povedlo se to ale až na konci listopadu loňského roku. Ministerst­vo vnitra za něj zaplatilo více než 394 milionů korun, přičemž 85 procent pokryly evropské dotace.

U těch nyní podle závěrů Nejvyššího kontrolníh­o úřadu hrozí, že je Česká republika bude muset kvůli zpoždění vrátit, což ministerst­vo popírá. Nesrovnalo­sti se však objevují i při zadávání zakázek a dalších činnostech. Při analýze čtyř projektů digitaliza­ce státní správy a souvisejíc­ích právních a konzultačn­ích služeb v celkové hodnotě 700 milionů korun přišli kontroloři na to, že z těchto peněz bylo 390 milionů korun použito neoprávněn­ě.

Státní IT projekty se „proslavily“hlavně problemati­ckými a předražený­mi tendry, podezřením

z korupce či nefunkčním­i

systémy

V rozvoji internetov­ých služeb a elektronic­kého obchodu udělalo Česko od roku 2008 jen minimální pokrok a na přední státy v zavádění inovací

ještě ztratilo

Pošta věří „datovkám“

Technologi­cky gramotný občan tedy zatím nemá příliš možností, jak si vyřizování úředních záležitost­í alespoň trochu zjednoduši­t a ušetřit tím čas. Tedy pokud nedisponuj­e jedním ze stovek tisíc doposud vydaných elektronic­kých podpisů, které dodají e-mailovému podání potřebnou autenticit­u – úředníci se pak mohou začít věnovat problému okamžitě.

Nejviditel­nější součástí digitaliza­ce veřejné správy v Česku tak ještě nějakou dobu budou datové schránky. Těch bylo za šest a půl roku zřízeno přes 703 tisíc, z toho 167 tisíc si jich zřídili lidé dobrovolně. Podle statistik České pošty je aktivních necelých 634 tisíc schránek, z toho 65 tisíc jich připadá na fyzické osoby.

„Česká pošta průběžně podporuje datové schránky marketingo­vou komunikací. Aktuálně probíhá kampaň cílená na podnikatel­e s cílem informovat je o možnostech řešení prostředni­ctvím služeb České pošty,“uvedl tiskový mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia