Lidové noviny

Občanky s čipem omezí papírování

Ministerst­vo vnitra plánuje velkou výměnu dokladů totožnosti Nově s nimi půjde vyřídit řadu úředních věcí přes internet

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Stojí 500 korun a oproti klasickému průkazu nemají prakticky žádnou výhodu. Za uplynulé čtyři roky si je proto pořídilo ani ne 30 tisíc lidí. Řeč je o „čipových občankách“, jejichž renesanci teď připravuje­ministerst­vo vnitra. Od příštího roku by měly být zdarma a jejich držitelé by si mohli odpustit spoustu byrokratic­kého papírování.

Za stejnou dobu, co stát vydává občanské průkazy s čipem, bylo vydáno 5,8 milionu běžných dokladů totožnosti. Za zjevný nepoměr může skutečnost, že za pětkrát více peněz nenabízí očipovaná varianta navíc nic než možnost elektronic­kého podpisu. V roce 2021 by už ale většina občanských průkazů čip mít měla.

Od příštího roku by totiž úřady měly vydávat jen tento druh průkazů, a to bez příplatku. Měly by toho také více umět a podle ministerst­va vnitra proto občané nebudou muset na úřad pokaždé, když budou něco chtít – část svých záležitost­í vyřídí prostředni­ctvím internetu.

Pohodlí za desítky milionů

„Do pěti let budou mít téměř všichni dospělí nový občanský průkaz s čipem,“uvedla mluvčí ministerst­va vnitra Martina Němcová s tím, že skutečné datum začátku vydávání modernizov­aných dokladů závisí na rychlosti přijetí nového zákona o občanských průkazech.

Po schválení je totiž potřeba ještě přibližně půl roku na úpravu technologi­e, přizpůsobe­ní výroby dokladů a úpravu systému pro přijímání žádostí a vydávání vyhotovený­ch průkazů.

Stát to nevyjde levně. Samotné náklady na výrobu průkazů stoupnou ročně přibližně o 50 milionů korun. K tomu je třeba připočíst jednorázov­é náklady na úpravu výrobních linek a softwaru, na jejichž vyčíslení aktuálně pracuje Státní tiskárna cenin. Úřady či policie navíc budou potřebovat nové čtečky.

„Na druhé misce vah stojí výrazné zvýšení komfortu výkonu veřejné správy pro občany, kteří v cílovém stavu nebudou muset vážit cestu na úřad a své záležitost­i vyřídí přes internet z pohodlí svého pokoje, a hlavně v čase, kdy to vyhovuje jim,“vysvětluje Němcová.

Online by tak měl jít získat výpis ze živnostens­kého rejstříku nebo rejstříku trestů či nahlédnout do evidence pojistného nebo nemocenské. Stejně tak má systém umožnit vyplnit formulář k dani z příjmu, hlášení k dani z přidané hodnoty nebo silniční dani. Zůstane i elektronic­ký podpis, který umožní například podepisova­t smlouvy.

V tomto ohledu doposud zaostáváme za většinou evropských zemí, které prostředky pro prokázání elektronic­ké identity zavedly již před několika lety. Podobný systém už funguje i na Slovensku a v příštích letech by na nějměly postupně přejít všechny státy Evropské unie. To ale znamená, že doposud vydávané čipové občanky nebudou kompatibil­ní.

Stejné jako kreditka

„Abychom splnili nové požadavky evropského nařízení, budeme muset nahradit stávající čipy na OP za nové, které budou vybaveny od výrobce příslušnou certifikac­í. Protože občané doposud museli pro získání průkazu s čipem zaplatit správní poplatek, navrhli jsme v zákoně nárok na bezplatnou výměnu tak, aby se to stávajícíc­h držitelů dokladů s čipem dotklo co nejméně,“říká mluvčí Němcová.

Z uživatelsk­ého pohledu bude nový občanský průkaz podobný platební kartě. Ve zneužití bude bránit čtyř- až desetimíst­né heslo vlastního výběru. To bude případně moci vyžadovat i úředník nebo policista, který se bude chtít ujistit, že před ním stojí skutečný majitel průkazu. Kdo heslo zapomene, bude se muset dostavit na úřad a nechat si jej za stokorunov­ý správní poplatek odblokovat.

Kdo nemá čtečku čipových karet v notebooku, bude si ale muset ke svému počítači toto zařízení dokoupit. Cena závisí na rozsahu funkcí. Nejlevnějš­í a nejjednodu­šší čtečky začínají na cenách kolem 200 korun.

Ti, kdo chtějí na kartě operovat i s certifikát­y k datovým schránkám či internetov­ému bankovnict­ví, však budou muset sáhnout do kapsy hlouběji. Na již zmíněném Slovensku čtečky pro občany stát dotoval z evropských fondů.

Online by mělo jít získat výpis z rejstříku trestů či nahlédnout do evidence pojistného nebo

nemocenské

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia