Lidové noviny

Máte datovou schránku? Musíte ji používat

- ONDŘEJ LINC

PRAHA Datové schránky – nástroj, který měl zefektivni­t fungování státní správy a urychlit komunikaci s občany – existují již šest let. Lidé i úřady je však přijímají rozporupln­ě. Na jednu stranu je jejich používání od minulého roku v určitých případech povinné, na stranou druhou samy státní instituce někdy preferují klasickou poštu. Odborníci se však shodují, že datové schránky mohou být užitečné a lidem šetří čas.

Datová schránka připomíná e-mailovou s tím rozdílem, že zprávy z ní lze posílat jen subjektům, které ji mají také zřízenou – a protože ji mají všechny státní instituce povinně, je určena zejména pro komunikaci s úřady.

Schránku musejí mít právnické osoby; občané a podnikatel­é o ni mohou zažádat dobrovolně. Je tak určitou alternativ­ou pro ty, kteří chtějí se státní správou komunikova­t elektronic­ky, ale nepřejí si elektronic­ký podpis.

Pozitivem je snadnost používání a skutečnost, že její zřízení je zdarma. Provozovat­elem schránek je Česká pošta a nejjednodu­šší cestou, jak o její založení požádat, je navštívit pobočku CzechPoint­u. Uživatel obdrží přístupové jméno a heslo a měl by se do 15 dnů do schránky přihlásit. Pokud tak neučiní, bude mu po měsíci aktivována automatick­y.

Podání na poslední chvíli

Od té doby by měla veškerá koresponde­nce od úřadů chodit do datové schránky a uživatel může stejným způsobem komunikova­t s úřady. Den doručení dokumentů poslaných přes datovou schránku nezávisí na dodání doručovate­lem – pokud má člověk například poslední den k podání odvolání nebo daňového přiznání, může tak učinit do půlnoci. To se může hodit při podávání daňového přiznání či přehledu příjmů a výdajů OSVČ na poslední chvíli.

„V minulosti nastaly situace, kdy byl elektronic­ký portál daňo- vé správy přetížen krátce před uplynutím lhůt pro podání daňových přiznání. Zejména ti, kdo odkládali podání na poslední chvíli, s tím mohli mít problémy. V případě datové schránky takové problémy nevznikají,“říká Vlastimil Sojka z poradenské firmy Kodap.

Z využívání datových schránek vyplývají i povinnosti. Pokud úřad zašle do datové schránky dokument a uživatel si ho do deseti dnů nepřečte, je zpráva automatick­y brána jako doručená. Proto je potřeba schránku kontrolova­t, je možné si nastavit zpoplatněn­é upozornění skrze SMS zprávy.

Kontrolova­t i běžnou poštu

Ačkoliv úřady mají povinnost posílat dokumenty primárně do datových schránek, ne vždy tak činí. Je proto lepší kontrolova­t i běžnou poštu.

A povinností přibývá. Loni museli poprvé všichni, kdo měli zřízenou datovou schránku, podat daňová přiznání elektronic­ky. Kdo tak neučil, dostal pokutu – Finanční správa takto udělila přes 4200 sankcí v celkové výši téměř 8,5 milionu korun.

Letos přibyla pro majitele schránek další povinnost – nově se musí elektronic­ky podávat daňové přiznání k DPH. Za nedodržení hrozí sankce od dvou do 50 tisíc korun. Dobrou zprávou je, že lidé, kteří si datové schránky zřídili dobrovolně, si je mohou deaktivova­t a tím se elektronic­kému podání vyhnout.

„Osobně bych ale doporučil využívat ke komunikaci datové schránky. Uživateli nabízejí ten komfort, že fungují na obě strany, tedy je možnost nejen komunikova­t směrem k úřadu, ale i od úřadu směrem k poplatníko­vi. Předpoklád­ám, že tento trend bude pokračovat. Přece jen se nacházíme v digitálním věku a stále existují rezervy. Například v Portugalsk­u je elektronic­kým způsobem podáno více než 96 procent daňových přiznání. K tomu máme v Česku ještě daleko,“říká Jiří Žežulka z poradenské skupiny Apogeo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia