Lidové noviny

Od porážek do semifinále grandslamu

- MATĚJ TOMÍČEK

Dlouhých 39 let trvalo britské prokletí. Teď ho Kontaová na Australian Open zlomila.

MELBOURNE/PRAHA Loni touhle dobou byla Johanna Kontaová 144. hráčkou na tenisovém žebříčku. Nikdy se nedostala ani do semifinále jakéhokoli­v turnaje okruhu WTA. Teď se jí to povedlo, a to dokonce na Australian Open. Jako první Britce po dlouhých 39 letech. V době, kdy čtete tento článek, ji už navíc může hřát jistota účasti ve finále. Bitva s Němkou Kerberovou je na programu od dnešní páté hodiny ranní (výsledek na Sport.Lidovky.cz).

„Jsem hrozně nadšená, vítězství jsem si musela tvrdě vybojovat. Sice to nebyl nejhezčí zápas, jaký jsem odehrála, ale na to se ni- kdo ptát nebude,“zářila štěstím čtyřiadvac­etiletá tenistka. Ve čtvrtfinál­e porazila další překvapení turnaje – Číňanku Čang Šuaj, která se teprve letos, ve svých sedmadvace­ti, dočkala vůbec prvního vítězství na grandslamu. „Byla soustředěn­á a určitě to nebylo jednoduché vítězství, jak to možná na první pohled vypadalo,“říkala po své dvousetové výhře 6:4, 6:1 Kontaová. Do semifinálo­vého duelu na Australian Open ještě neztratila ani jeden set.

A když AndyMurray ve čtvrtfinál­e vyřadil Davida Ferrera, Britové měli poprvé od roku 1935 zastoupení v semifinále obou kategorií! Kontaová se přitom narodila v Sydney maďarským rodičům…

Hotelový manažer Gabor a zubařka Gabriella žili v Sydney spolu s malou Johannou čtrnáct let. Až v roce 2005 se přestěhova­li do Velké Británie, konkrétně na jiho- východním pobřeží do Eastbourne. „Byla to jejich oběť, ne moje,“vzpomínala Johanna na důležitý krok v kariéře.

Během mládí byla slušnou tenistkou, ale žádná nastupujíc­í hvězda. Nikdo by si v jejím dorostenec­kém věku nevsadil, že zrovna ona bude tou, která britský tenis vrátí zpět na výsluní. Ano, britský.

V roce 2012 získala tamní pas, ale ze škatulky „solidní tenistka“vystoupila až loni.

Tehdy začala její úchvatná série šestnácti výher v řadě, kterou ukončila až Petra Kvitová na US Open.

Letos se poprvé v životě kvalifikov­ala do hlavní fáze australské­ho grandslamu. A hned v prvním kole na ni čekala Venus Williamsov­á. Žádný snadný začátek. Výsledek? Výprask 6:4, 6:2. „Kontaová ji totálně válcuje,“rozplýval se během zápasu John McEnroe. „Se- dím tady a říkám si: Wow… Vlastně nemám slov,“smála se čerstvá vítězka.

Na cestě do semifinále následně vyřadila Číňanku Čeng Saj-Saj, Češku Denisu Allertovou, jednadvacá­tou nasazenou Rusku Makarovovo­u a v úterním čtvrtfinál­e už zmiňovanou Čang Šuaj.

Dnes ráno na ni čekala turnajová sedmička Angelique Kerberová. „A bude to pro mě hodně těžký zápas, první proti ní. Je dlouhodobě úspěšnou hráčkou top 10, nemám co ztratit,“říkala odhodlaně Britka s maďarským pasem, narozená v Austrálii. „Jsem taková ženská verze Jasona Bourna,“připomněla slavnou filmovou postavu z filmu „Agent bez minulosti.“

A pokud by náhodou některou zemi napadlo nabídnout jí občanství? „Bohužel, mají smůlu. Patřím Velké Británii,“uzavírá aktuálně 44. hráčka světa.

Její příběh teprve začal.

 ?? Johanna Kontaová
FOTO REUTERS ??
Johanna Kontaová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia