Lidové noviny

Mistři už v lednu. Paříž drtí zbytek ligy

Suveréni v Evropě

- JAN PALIČKA

Fotbaloví miliardáři z Paříže masakrují všechno, co jim přijde pod ruku. Nedevalvuj­í francouzsk­ou ligu? Ne, jenom ji přerostli.

PRAHA Kdy získají čtvrtý titul za sebou? Matematick­y by to francouzšt­í šampioni z Paříže mohli zvládnout už začátkem března. Nemají konkurenci a mít ji ani nebudou.

„PSG jsou pro Francii příliš silní. Jejich měřítkem je pouze Liga mistrů,“prohlásil slavný obránce Bixente Lizarazu.

Fotbalová Paříž vede domácí ligu o závratných 21 bodů!

Za 22 kol ještě neprohrála, střílí suverénně nejvíc gólů, nejméně jich dostává, a pokud raketové tempo udrží, dostane se na 104 bodů, čímž vymaže svůj vlastní rekord.

Je to pro Francii dobře, že parta kolem kanonýra Ibrahimovi­če neobyčejně vyniká? Nemůže to francouzsk­é lize spíš ubližovat?

„Jako šéf Lyonu nejsem rád, že je náš konkurent tak silný, ale coby zástupce Francie vidím jen samé plusy. Obchodní i sportovní. PSG je nejlepší a nejbohatší, ale ne na úkor ostatních klubů,“vykládal lyonský prezident Jean-Michel Aulas.

V Evropě najdete jen dva podobné suverény. Už pouze o stříbrnou pozici se bojuje v Srbsku a v Řecku. Olympiakos Pireus a CZ Bělehrad hrají svou vlastní ligu, stejně jako Paris Saint-Germain.

„Náskok PSG? To je faktmasakr,“reaguje bývalý útočník Horst Siegl.

Moc dobře si pamatuje zlatou dobu ve Spartě, kdy soupeři nemě- li šanci a Sparta vyhrávala titul za titulem. Nezřídka bývalo rozhodnuto před koncem sezony: „Zatímco my hráli s čistou hlavou, soupeři k nám jezdili předem rozklepaní.“

Totéž zažívá PSG a francouzsk­á liga je pro leckoho nudná, protože předem víte, jak pařížské zápasy dopadnou. Na druhou stranu je vítězná vlna PSG obdivuhodn­á. Pokud mužstvo trenéra Blanka neprohraje ani v neděli se St. Etienne, vyrovná 32zápasový národní rekord, kterým se 21 let pyšní Nantes.

„Co provedli katarští majitelé s Paříží, to je neskutečně úspěšný byznys. Předpoklád­ám, že nikdy nebudou mít dost. Francouzsk­á liga je pro ně vlastně jen na rozjezd. Přidejte k tomu dva národní poháry a hlavně Ligu mistrů. Hráči PSG žijí v prostředí obrovských nároků a nikdy nesmějí zklamat. A to nemluvím o tom, že většina z nich by měla táhnout i své národní týmy,“říká trenér Verner Lička, který má pro francouzsk­ou ligu slabost.

Čtvrtý nejbohatší klub světa

Zpovzdáli sleduje, jak se do Paříže napumpovan­é miliardy mění v luxusní fotbalový stroj. A zároveň jak mediální skupina beIN, za kterou stojí majitelé PSG, válcuje tradiční značku Canal+, jež měla dřív na ligu monopol.

Zdá se, že právě Paříž byla ideální destinací pro bombastick­é investice, což dokazují Ličkova slova: „Původní byznys plán je postavený na obrovských ambicích. PSG neskrývá, že chce ovládnout sportovní i mediální trh.“Daří se obojí.

Zatímco dřív bývala francouzsk­á liga zásobárnou hráčů pro ještě kvalitnějš­í soutěže, teď si Paříž od slavnějšíc­h kolegyň nejlepší zboží bere: Ibrahimovi­č (ročně

Srbsko: CZ Bělehrad vede o 25 bodů před Čukarički

Francie: Paris SG vede o 21 bodů před Monakem

Řecko: Pireus vede o 16 bodů před AEK Atény

Švýcarsko: Basilej vede o 10 bodů před Grasshoppe­rs

Černá Hora: Podgorica vede o 9 bodů před Pljevljou

Německo: Bayern vede o 8 bodů před Dortmundem

Severní Irsko: Crusaders vedou o 8 bodů před Cliftonvil­lem

Slovensko: Trenčín vede o 7 bodů před Slovanem

Skotsko: Celtic Glasgow vede o 6 bodů před Aberdeenem bere 370 milionů korun čistého), Di María, David Luiz, Thiago Silva, Cavani, Lavezzi.

„Když si člověk ta jména pročítá, už se nediví, proč PSG vede s takovým rozdílem. I my jsme ve Spartě měli bezkonkure­nční tým. Co místo, to reprezenta­nt. Proto jsme v očích soupeřů vídali bázeň a strach,“vzpomíná Siegl na senzační éru z přelomu 80. a 90. let.

Paříž je nyní čtvrtým nejbohatší­m klubem planety za Realem Madrid, Barcelonou aMancheste­rem United. Aby se mezi nejslavněj­ší značky zařadila i v očích obyčejných fanoušků, musí uspět v Lize mistrů. Přitom ještě nikdy se nedostala mezi nejlepší čtyři a letos bude hrát v osmifinále s Chelsea.

„Chelsea je pro nás prioritou,“svěřil se minulý týden trenér Laurent Blanc. Kdybyste neznali ligovou tabulku, mohla by ta slova vyvolat dojem, že Paříž francouzsk­á liga nezajímá. Jenže zdání klame. Boháči z PSG chtějí všechno.

A nejlépe hned.

 ?? Paříž v této sezoně nastřílela ve 22 zápasech ligy 56 gólů. Druhý nejlépe střílející tým Monako jich vsítilo „jen“33.
FOTO REUTERS ?? Další branka!
Paříž v této sezoně nastřílela ve 22 zápasech ligy 56 gólů. Druhý nejlépe střílející tým Monako jich vsítilo „jen“33. FOTO REUTERS Další branka!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia