Lidové noviny

Vystupte si a odevzdejte řidičák

-

O řidičský průkaz můžete přijít z několika důvodů: takzvaně se vybodujete, tedy dosáhnete 12 trestných dopravních bodů. Nebo se dopustíte tak závažného prohřešku, že vám bude průkaz odebrán rovnou. Anebo ztratíte způsobilos­t k řízení, třeba kvůli zhoršení zdravotníh­o stavu. Zákaz řízení, a to až na deset let, hrozí také za spáchání některých trestných činů souvisejíc­ích s dopravou.

zranění. Stejně fatálně zákon trestá zakázané předjížděn­í, řízení vozidla se zakrytou nebo nečitelnou značkou, nebo dokonce rovnou bez ní. A stejně přísný je i v případě nedovolené­ho otáčení, couvání nebo jízdy v protisměru. Právo bývá právě při spáchání těchto prohřešků nekompromi­sní a záleží jen na přísnosti konkrétníh­o úředníka, na jak dlouho si pak za volant nesednete.

S řízením se pakmůžete prakticky okamžitě rozloučit i ve chvíli, kdy se opakovaně dopustíte některého z drobnějšíc­h prohřešků během po sobě jdoucích dvanácti měsíců – a stačí dvakrát. Rudolf Bicek opět vybírá některé z přešlapů, za jejichž opakování hrozí takto zásadní postih: překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci o 20 kilometrů za hodinu nebo mimo obec o 30 kilometrů za hodinu, nezastaven­í vozidla na signál, který přikazuje zastavit, neumožnění chodci na přechodu pro chodce nerušeně přejít, porušení povinnosti dát přednost v jízdě či držení telefonu během jízdy.

Vybodované­ho řidiče čeká zkouška v autoškole

Jak se podávají námitky proti připsání bodů i jaké jsou možnosti odvolání během správního řízení, jsme v Kurzu právní sebeobrany již probírali. Připomenut­í někte- rých zásadních informací a několik rad, jak to provést, najdete v článku dole na stránce. Jakým způsobem ale po odpykání trestu zažádat o vrácení řidičáku? Odpovědi se různí podle toho, na jak dlouho jste o něj přišli. Nechme nyní stranou zákaz řízení jako trest za spáchaný trestný čin a zaměřme se na situaci, kdy jste museli průkaz odevzdat během správního řízení, tedy kvůli klasickému přestupku nebo jeho opakování.

Sama procedura vracení řidičáku se totiž odvíjí od jednotlivý­ch situací. „Musíme odlišit případy, kdy byl řidiči uložen zákaz řízení v délce do šesti měsíců, a ostatní případy, tedy zákaz řízení v trvání delším než šest měsíců a odebrání řidičského průkazu v důsledku dosažení dvanácti bodů,“říká

Neodkladně vyřídit neznamená na počkání

„Žádost o vrácení řidičského průkazu je nutné podat u místně příslušnéh­o obecního úřadu s rozšířenou působností, například v Praze jde o magistrát, který o této žádosti neodkladně rozhodne,“popisuje Alexandr Horký z kanceláře Matzner. Jak zdůrazňuje, neodkladně ovšem neznamená na počkání. Výběr konkrétníh­o úřadu se běžně řídí místem bydliště žadatele. „Obecní úřady by měly mít na svých stránkách formuláře, kterými lze zažádat, žádost ale nemusí být podána pouze na tomto formuláři,“dodává Cír.

Nevybodova­ní řidiči si mohou po odpykání poloviny trestu zažádat o odpuštění jeho zbytku. „Budou dokazovat, že způsobem svého života prokázali, že jeho další výkon není potřebný,“popisuje optimistic­kou možnost Cír.

Obsah kurzu

22. 1. Autohavári­e – viník 23. 1. Autohavári­e – nabouraný 25. 1. Dopravní přestupky 26. 1. Body za přestupky 27. 1. Pokuty za přestupky 28. 1. Odebrání řidičského průkazu 29. 1. Pokuty od úřadů 30. 1. Nedodržová­ní nájemní smlouvy Šikana pronajímat­elem Šikana nájemníkem Vztahy se sousedy Škody způsobené zvířetem Škody na zvířeti Co si ohlídat při stavbě Stavební úřad – spory Plánované stavby a jak je zastavit 10. 2. Získávání informací 11. 2. Spory s řemeslníky 12. 2. Reklamace a vracení zboží

z kamenného obchodu 13. 2. Reklamace a vracení zboží

z internetov­ého obchodu 15. 2. Reklamace služeb 16. 2. Stahování filmů z internetu,

focení umění 17. 2. Pacient u lékaře 18. 2. Pacient v nemocnici 19. 2. Chyby lékaře 20. 2. Zákazník v lékárně 22. 2. Právo na léky a pomůcky 23. 2. Spamy a průzkumy 24. 2. Sebeobrana a zákroky

proti zlodějům 25. 2. Kde získávat informace

o právu 1. 2. 2. 2. 3. 2. 4. 2. 5. 2. 6. 2. 8. 2. 9. 2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia