Lidové noviny

Odvolat se lze i proti zadržení řidičáku

-

Proti zadržení řidičského průkazu policií můžete podat odvolání (jeho obecný vzor najdou předplatit­elé LN v digitální čtečce – pozn. red.). Zadržení je ale vždy jen dočasné a je na rozhodnutí např. obce nebo soudu, jestli případ skončí přímo zákazem řízení.

„Policista je oprávněn zadržet na místě řidičský průkaz ze zákonem vymezených důvodů, například pro podezření, že řidič předtím zavinil nehodu, kdy došlo k usmrcení nebo těžkému ublížení na zdraví, ujel z místa nehody či se odmítl podrobit vyšetření, zda není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou,“vypočítává advokát Martin Cír z kanceláře bpv Braun Partners.

Že došlo k zadržení řidičáku, policie sdělí registru řidičů a také obecnímu úřadu. „Obecní úřad zahájí do pěti dnů od zadržení řidičského průkazu řízení, na základě něhož lze rozhodnout o zadržení řidičského průkazu do doby pravomocné­ho rozhodnutí o přestupku nebo o trestném činu,“popisuje další postup Cír.

Jak připomíná, po dobu zadržení průkazu nesmí jeho majitel řídit, i tato doba se ale započítává do doby případného trestu. Odvolat se ovšemmůžet­e i proti zadržení „papírů“, a to podle pravidel uvedených v paragrafu 81 a následujíc­ích správního řádu.

Na námitky máte pět, nebo 15 dní, podle situace

Jiná situace nastává, když máte o řidičský průkaz opravdu přijít. Opět je nutné rozlišovat, na základě jakého rozhodnutí úřady k tomuto rozhodnutí přistupují.

„Pokud jde o odebrání řidičského oprávnění na základě získání dvanácti bodů, o tom se převážně dozvíme doručením oznámení od obecního úřadu. Ten vyzve k ode- vzdání řidičského průkazu, a to do pěti pracovních dnů od doručení,“popisuje jednu zmožností advokát Jiří Matzner.

Připomíná, že v závěru tohoto oznámení by měl řidič najít poučení, že do pěti dnů od doručení může podat námitky proti záznamu bodů. „Námitky mají odkladný účinek, proto po jejich podání může řidič legálně řídit až do doby rozhodnutí správního orgánu. Bohužel námitky bývají v těchto případech většinou zamítány,“dodává.

Tento postup se liší od situace, kdy má řidič odevzdat průkaz ne kvůli vybodování, ale kvůli rozhodnutí správního orgánu. „Odvolání proti takovémuto rozhodnutí jsme oprávněni podat do patnácti dnů od jeho doručení,“říká Matzner. Řidič musí podle jeho slov v takové chvíli využít veškerých skutečnost­í, které mluví v jeho prospěch, a nemusí se bát svá tvrzení rozvést.

Z odvolání musí být podle Matznera jasné, kdo je činí, proti jakému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu je napadáno a také v čem je spatřován rozpor s právními předpisy. Samozřejmě musí být, podobně jako i jiná právní podání, datované a podepsané. Musí rovněž obsahovat důkazy.

Pozor na zahraniční policii

Opatrná jízda se vyplatí i v zahraničí, postihy za dopravní přestupky se totiž neustále zpřísňují. „Ani policie, ani soud cizí země ale nemohou cizinci zrušit řidičské oprávnění pro celou EU. Jinými slovy, o tom, že už nemáte oprávnění k řízenímoto­rového vozidla, může rozhodnout jen orgán země, která oprávnění vydala, a to podle předpisů oné země,“upřesňuje Petr Vomáčka z asistenční služby ÚAMK. Postihy přitom mohou být velmi různé a v jednotlivý­ch zemích se liší. jj Vzory smluv a podání poskytl právní systém CODEXIS®

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia