Lidové noviny

Neustoupím­e! Zeman podržel Vitáskovou

- KATEŘINA SURMANOVÁ prezident

PRAHA Strany bitvy o předsedkyn­i Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) jsou po včerejšku jasně sešikované. Na jedné stojí sama předsedkyn­ě Alena Vitásková a prezident Miloš Zeman. Proti nim ministerst­vo vnitra se svým přesvědčen­ím, že Vitásková patří pod služební zákon a jejím „nadřízeným“je vláda. Přesun do služby by znamenal její konec ve funkci, protože by ji kvůli trestnímu stíhání nesměla vykonávat.

Vitásková a prezident, s nímž se včera sešla na Hradě a který jediný ji dle energetick­ého zákona smí odvolat, se však vzdát nehodlají. „Pan prezident hájí to, co já zastá- vám dlouhodobě – ERÚ nemůže být závislý na politické moci,“řekla LN Vitásková po schůzce. Služební slib proto nesloží, ostatně ji k tomu vláda zatím nevyzvala.

Jenže ani to neznamená záchranu. Pokud má ministerst­vo vnitra za to, že Vitásková pod služební zákon patří, nesložení slibu do konce února znamená, že o místo stejně přijde. „V takovém případě se budu bránit žalobou. Nemohu akceptovat nezákonný postup,“dodává předsedkyn­ě ERÚ.

Postoj paní Vitáskové je v souladu se směrnicí

EU, která říká, že jakýkoli regulační úřad

je nezávislý.

Chaos kolem vedení energetick­ého regulátora způsobil nesoulad mezi dvěma zákony. V tom služebním je jasně daná výjimka pro Radu ERÚ, jenže ta nastoupí až v půlce roku 2017, kdy Vitáskové zanikne mandát. Stávající předsedkyn­i vláda podle svých slov výjimku chtěla dát také, ale zapomněla to zohlednit v energetick­ém zákoně.

Za tímto účelem je už ve sněmovně novela, ale i dílem zdržovací taktiky některých koaličních poslanců nebyla schválená včas. Od ledna tak není jasné, podle jakého zákona se má vedení ERÚ řídit. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), pod kterého energetika spadá, se teď snaží předpis sněmovnou protlačit co nejdřív.

Je otázka, co se stane, pokud se mu to nakonec opravdu povede. Pak by se vlastně Vitásková měla vrátit, jenže tou dobou už podle služebního zákona předsedkyn­í nebude. Rozhodnout by nejspíš musel až soud, na který se předsedkyn­ě regulátora chystá obrátit, a ten nebude mít odkladný účinek.

Když dá Vitáskové po čase za pravdu, zopakuje si Česká republika situaci, kterou už zná s policejním­i prezidenty a šéfy Vězeňské služby. V důsledku neoprávněn­ého odvolání měla země dva od obojího současně, a může tak mít i dva předsedy ERÚ.

Žaloba na druhou

Prezident Zeman pak míní, že na straně Aleny Vitáskové je také mezinárodn­í právo, konkrétně evropská směrnice, která říká, že regulátor musí být na politické vůli nezávislý a nesmí od vlády přijímat pokyny.

„Požádal jsem předsedu Senátu i sněmovny, aby upozornili vládu, že pokud dojde ke konfliktu mezi domácí a nadnárodní legisla- tivou, podám podnět k Ústavnímu soudu, aby pomohl tento konflikt řešit,“sdělil prezident. Spory kolem vedení ERÚ se tak mohou řešit rovnou u dvou soudů, což zcela jistě neunikne pozornosti Evropské komise.

Premiér Bohuslav Sobotka sice souhlasí s tím, že je tu od začátku deklarovan­á vůle vlády, aby vedení regulátora pod službu nepatřilo, ale odmítá, že i opačný případ by znamenal zásah do nezávislos­ti úřadu. Vláda by rozhodoval­a toliko o dovolené nebo odměně Aleny Vitáskové.

„Služební zákon neznamená žádné zásahy do fungování ERÚ, ale je to problém pro paní Vitáskovou, která je shodou okolností, alespoň podlemediá­lních informací, trestně stíhána,“řekl premiér minulý týden v rozhovoru s LN.

Situace je nepříjemná i pro ministra průmyslu Jana Mládka. Nepatří k premiérový­m oblíbencům a už loni v létě dostal výstrahu, aby zabral, nebo bude odvolaný. Mládek zabral, jenomže chaos kolem ERÚ může Českou republiku vyjít draho. Vzhledem k tomu, že teď není jasné postavení šéfky úřadu, může kdokoli u soudu napadat její rozhodnutí jako nelegitimn­í.

Celý spor se točí kolem toho, že Vitásková loni odmítla vypsat podporu za skoro 42 miliard pro obnoviteln­é zdroje, které zatím nemají schválení z Evropské komise. Jde o projekty bioplynek, ale hlavně slunečních elektráren spuštěných do provozu před rokem 2013. Spadá tam i období solárního boomu, u kterého panuje shoda, že Česko byznys přeplácelo. S Bruselem si teď musí ministerst­vo průmyslu a antimonopo­lní úřad vyjasnit, jestli to dostatečně zahladila dodatečná solární daň, nebo je překompenz­ování ještě potřeba nějak napravit.

Rozhodnutí o vypsání podpory nakonec těsně před Vánoci 2013 podepsal místo Vitáskové její náměstek Jan Nehoda, zatímco ona byla na plánované dovolené. Byl by to právě on, kdo by Vitáskovou po přesunu ERÚ pod služební zákon nahradil. V půli tohoto měsíce jej ale Vitásková odvolala.

 ?? Alena Vitásková je připravena bránit svůj nárok na ředitelské křeslo soudně
FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Šéfka ERÚ
Alena Vitásková je připravena bránit svůj nárok na ředitelské křeslo soudně FOTO MAFRA – D. MATERNA Šéfka ERÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia