Lidové noviny

Kvalita ambulancí a nemocnic je loterie

Pavel Hroboň (47)

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

České zdravotnic­tví je rozdrobené do řady menších či větších poskytovat­elů služeb, kteří spolu prakticky nekomuniku­jí. „Vůbec není stanoveno, kdo má péči o pacienta koordinova­t,“upozorňuje specialist­a na politiku a řízení zdravotnic­tví Pavel Hroboň.

LN V jakém stavu je nyní české zdravotnic­tví?

Pokud ho porovnávám­e s ostatními zeměmi střední Evropy, tedy s Polskem, Slovenskem, Maďarskem, jež utrácejí na hlavu podobné částky jako my, vychází české zdravotnic­tví stran dostupnost­i a kvality péče dobře. Pokud se ale na kvalitu podíváme detailněji, je v českém prostředí stále spíše loterií. U některých poskytovat­elů se pacient setká s péčí na západoevro­pské úrovni, u jiných je to s kvalitou o hodně horší. Proto je škoda, že dosud nemáme systematic­ké hodnocení kvality péče u jednotlivý­ch poskytovat­elů.

LN A jak hodnotíte zdravotnic­ký systém z hlediska objemu peněz, jež se do něj vkládají?

Nyní to není špatné. Ale výhled je mnohem horší. Prvním důvodem je stárnutí obyvatelst­va, které vede k tomu, že se vybere méně peněz na veřejném zdravotním pojištění, ale zároveň je třeba poskytovat více péče.

Druhým faktem je, že nám v řadě profesí začínají chybět kvalifikov­aní pracovníci, a to jak lékaři, tak sestry.

Proto rozhodně musíme péči zefektivni­t. Nejen ve smyslu lepšího využití peněz, ale také lepšího využití kvalifikov­aných lékařů a sester. Bohužel ale nevidím žádné kroky, které by mohly změnu přinést. Zatím je jen snaha sehnat peníze, aby se zaplatila péče tak, jak je dnes poskytován­a a jak byla poskytován­a posledních deset let.

LN O hodnocení kvality péče se mluví léta, ale dosud ho nikdo nedokázal prosadit do praxe. Proč tomu tak je?

To, že u nás dosud nemáme systematic­ké měření kvality, je fenomén ne nutně samotného českého zdravotnic­tví, ale jeho správy. A nejsou dotaženy ani další věci, jako je třeba systematic­ké hodnocení nových zdravotnic­kých technologi­í, zda se je vyplatí hradit z pojištění a další.

V českém zdravotnic­tví nemáme jasně dáno, kdo je za co zodpovědný. Když jsme na začátku 90. let definovali pravidla zdravotnic­kého systému, udělali jsme dvě základní chyby. Dívali jsme se sice, jak fungují v Německu, Nizozemsku, Švýcarsku, ale sledovali jsme jen, v jakém jsou stavu, a ne, kam směřují.

Druhou chybou je, že jsme se sice po padesátile­tém experiment­u s komunismem, tedy s centrálně a hierarchic­ky řízeným zdravotnic­tvím, vrátili k systému veřejného zdravotníh­o pojištění, ale jen napůl. Ministerst­vo zdravotnic­tví má stále obrovské pravomoci.

LN Ve vaší reformě pod vedením ministra Tomáše Julínka jste kladli důraz právě na posílení odpovědnos­ti a pravomocí pojišťoven, ale vůbec se nepodařilo změny prosadit. Co je překážkou?

Ke změně zdravotnic­tví potřebujem­e základní politický konsenzus. Nedělám si iluze, že by se strany dokázaly dohodnout na jednom návrhu. Ale aby zdravotnic­tví bylo primárním politickým bojištěm, jak jsme to zažívali v době, kdy jsem působil na ministerst­vu, je naprosto špatně. Musí existovat určitá shoda a uznání faktů. Postoje politickýc­h stran se mohou lišit, ale řekněme o 30, a ne o 180 stupňů. To je hlavní problém. Už je načase, abychom dospěli k politickém­u konsenzu.

Systém veřejného zdravotníh­o pojištění je podle mě správnou cestou. Nyní jsme ale svým způsobem v nejhorší situaci. Nemáme ani systém, který by byl do značné míry ovlivňován zdravotním­i pojišťovna­mi, ani zdravotnic­tví, které by bylo pořádně řízeno státem. Plácáme se v jakémsi mezistavu. LN Co s tím? Jak politiky přesvědčit, že je nutné něco udělat?

Důležité je vysvětlit jim, proč nejen my, ale každá země na světě potřebuje, aby zdravotnic­tví fungovalo jinak než před padesáti či sto lety. Tehdy byly hlavním problémem infekční nemoci, z nichž většina netrvala moc dlouho. Když to řeknu surově, pacient se buď uzdravil, nebo zemřel. Jeho kontakt se zdravotnic­tvím byl časově omezen a stačilo, když se mu věnoval jeden poskytovat­el, buď lékař v ambulanci, nebo v těžších případech nemocnice.

Dnes ale naprostou většinu škod na zdravotním stavu způsobují a také většinu nákladů spotřebová­vají chronická onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cévní soustavy, cukrovka, astma, mentální poruchy, ale také nádorové nemoci. Lidé s těmito chorobami žijí léta i desítky let a jsou v pravidelné­m kontaktu se zdravotnic­tvím.

Nefunguje už proto model jeden pacient – jeden poskytovat­el. Například o cukrovkáře se dnes stará praktický lékař, diabetolog, internista, kardiolog, měl by ho kontrolova­t neurolog, očař, významnou roli ve sledování pacienta a edukaci musejí hrát zdravotní sestry. Je to týmová práce. Ale české zdravotnic­tví je rozdrobené do spousty menších či větších poskytovat­elů, kteří spolu prakticky nekomuniku­jí. Vůbec není stanoveno, kdo má péči o pacienta koordinova­t. Proto je nutné změnit organizaci a financován­í zdravotníc­h služeb.

LN Co bychom měli zavést jako první?

Stejně jako v jiných zemích se musíme pustit do hodnocení kvality péče, její efektivity a ještě více soustředit specializo­vanou péči u menší části poskytovat­elů. Také není dosud v Česku rozvinuta jednodenní chirurgie, přestože má jasné zdravotní i ekonomické přednosti.

Ale především chybí integrace péče. Tedy spolupráce jednotlivý­ch poskytovat­elů, která je nutná, abychom dokázali omezit dopady chronickýc­h nemocí. Dnešní medicína je skvělá v tom, že chroničtí pacienti mohou žít dlouho a vylepší jim i kvalitu života. Ale stojí to obrovské peníze. Řadě komplikací bychom při integraci a koordinaci péče a lepším zapojení pacienta předešli anebo by vznikly mnohem později.

LN Kdo by měl být tím koordináto­rem?

Ve všech evropských státech probíhá hledání subjektu, který podpoří efektivitu péče. Někdo musí poskytovat­ele hodnotit, nasmlouvat ty efektivní, starat se o to, aby byli zaplaceni správným a vhodným způsobem, propojovat zdravotnic­kou dokumentac­i a usilovat o větší zapojení pacienta do starosti o vlastní zdraví.

V systémech veřejného zdravotníh­o pojištění jsou přirozeným kandidátem na tuto roli zdravotní pojišťovny. Stačí se podívat na Nizozemsko, Švýcarsko, Německo a v posledních letech i na Slovensko, kde se pojišťovny postupně dokážou této role zhostit a ve spolupráci s poskytovat­eli postupně krok za krokem mění celý systém.

LN Mají i v jiných zemích dokument typu úhradová vyhláška, která určuje, jak mají pojišťovny platit lékařům a nemocnicím?

Ne, to je české specifikum. A je skutečně jedním z největších problémů českého zdravotnic­tví. V Německu také existuje kolektivní vyjednáván­í mezi poskytovat­eli a zdravotním­i pojišťovna­mi. Ale když se nedohodnou, o úhradách rozhoduje nezávislý arbitrážní soud, a ne ministerst­vo. V Česku je ministerst­vo v obrovském střetu zájmů, kdy má na jednu stranu hrát roli regulátora, usilovat o dostupnost péče a finanční udržitelno­st systému, ale na druhou stranu je zřizovatel­em významné části nemocnic. Samozřejmě se pak chová podle pořekadla bližší košile než kabát a obvykle se přikloní na stranu nemocnic.

LN Resort připravuje zákon o neziskovýc­h nemocnicíc­h, díky němuž by se měly takzvaně odstátnit. Vyřeší se tím konflikt zájmů?

Odstátnění nemocnic je rozumná cesta vpřed. Bohužel návrh, jak jsem ho měl možnost vidět, roliminist­erstva nesnižuje, ale naopak zvyšuje. Konkrétní příklad: neziskové nemocnice by měly mít nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovno­u, která by si tak nemohla vybírat ani tlačit na to, aby poskytoval­y péči efektivněj­i. O tom, jakou péči má nemocnice poskytovat, by rozhodoval­o ministerst­vo.

Je rozhodně nutné něco provést se statusem fakultních nemocnic, je nutné vyřešit uvedený konflikt zájmů na straně ministerst­va. Současný návrh zákona ale bohužel tyto požadavky nesplňuje a jde opačným směrem.

LN Kdyby u nás existovala nějaká arbitrážní instituce, byla by úhradová vyhláška zbytečným dokumentem?

Jsem přesvědčen, že je zbytečným dokumentem již dnes. Máme i přímý důkaz: na Slovensku byla před deseti lety zrušena. A v prvním okamžiku se nestalo vůbec nic, žádná tragédie, žádná nemocnice se nezavřela ani jiné problémy nenastaly. Ale začalo vyjednáván­í mezi nemocnicem­i a pojišťovna­mi, což vedlo ke zprůhledně­ní, co které nemocnice dělají, jak jsou efektivní. Pokud by v Česku v roce 2017 již nevyšla žádná úhradová vyhláška, žádné drama by se nekonalo a postupně by se věci ubíraly správnější­m směrem.

LN Máme v Česku opravdu nedostatek lékařů a sester, nebo chybí jen v nemocnicíc­h? Anebo jich je málo, protože máme hodně nemocnic?

Nemocnic máme víc, než bychom potřeboval­i. Řešením ale není jejich masivní zavírání. Řada z nich, a už se to v mnoha případech stalo, by seměla přeměnit na centra poskytován­í ambulantní­ch služeb, případně jednodenní chirurgie, a poskytovat­ele následných a dlouhodobý­ch zdravotníc­h služeb. Pak v nich nebude potřeba tolik kvalifikov­aného personálu a ten potom nebude chybět ve specializo­vaných nemocnicíc­h.

Další trend, který zatím Česko totálně minul, je zvyšování kompetencí sester a dalších zdravotnic­kých profesioná­lů. Například se opakovaně prokázalo, že vzdělávání diabetika lékařem je neefektivn­í. Jednak je čas lékaře drahý a má ho málo a jednak téměř vždy používá jazyk, jemuž pacient nerozumí.

A představa, že ho poučí o cukrovce během deseti či patnácti minut, je čirá utopie. Pacient potřebuje, aby s ním někdo mluvil opakovaně. Potřebuje pomoci se svou specificko­u situací, ne jen slyšet obecné poučky. A k tomu podobně jako k řadě dalších činností se výborně hodí právě zdravotní sestry.

LN Jsou čeští lékaři opravdu tak špatně ohodnoceni, jak si stěžují prostředni­ctvím České lékařské komory?

Situace se již významně zlepšila a dál se zlepšovat bude. Teze o špatném ohodnocení v průměru již neplatí. Ale rozhodně platí v mnoha konkrétníc­h případech, příjmové rozdíly mezi jednotlivý­mi odbornostm­i nebo mezi jednotlivý­mi zaměstnava­teli jsou obrovské. Platy se určitě dále budou zvyšovat, ale plošný nárůst české zdravotnic­tví nikam neposune. Musí se přidávat tam, kde je potřeba, a růst výdělků musí být spojen s výkonností a efektivito­u.

Řídící partner poradenské a vzdělávací společnost­i Advance Healthcare Management Institute.

Ve svém přemýšlení o zdravotnic­tví jsem se posunul hodně. Dříve jsem byl příliš netrpělivý a až později jsem pochopil, čeho je možné reálně dosáhnout. Zdravotnic­tví se musí měnit postupně a změny musejí být mnohem konsenzuál­nější. Ale to neznamená, že nejsou nutné.

Ve zdravotnic­tví nelze plně spoléhat na neviditeln­ou ruku trhu, ale potřebujem­e aspoň částečně viditelnou ruku trhu. Zdravotnic­tví musí být sofistikov­aně a důsledně regulováno. Ne proto, že by zdravotní služby byly tak zásadně jiné. Ale proto, žemáme zavedenu všeobecnou dostupnost zdravotníc­h služeb, což je sice dobře, ale na druhou stranu to také vytváří silnou motivaci pro plýtvání.

A k tomu, aby systém byl kvalitní a efektivní, potřebujem­e konkurenci. Takže z tržních pravidel bych dal na prvnímísto konkurenci, ale doprovodil bych ji řadou prvků, které musejí směřovat k větší transparen­tnosti a přesně definované zodpovědno­sti jednotlivý­ch institucí. A nutně potřebujem­e někoho, kdo má opravdovou motivaci starat se o efektivitu, kvalitu, integraci a dostupnost péče. V našem systému by to měla být role zdravotníc­h pojišťoven.

Dříve či později se budeme muset vydat cestou nadstandar­dů, která dokáže přinést více peněz, a to i způsobem, jenž nepoškodí zranitelné

skupiny lidí

LN Stále omílanou otázkou je, jak dostat do systému více peněz. Zvyšování odvodů by se asi moc nelíbilo zaměstnava­telům. Prostor pro nadstandar­dy úplně zmizel a pak zbývají jen nápady jako zřídit úrazové nebo ošetřovate­lské připojiště­ní. Co na to říkáte?

Nyní, když krásně roste ekonomika, nikoho budoucnost zdravotnic­tví netrápí. Ale nikdo neví, jak dlouho ještě růst potrvá. Na budoucnost je třeba myslet už teď a dříve či později se budeme muset vydat cestou nadstandar­dů, která dokáže přinést více peněz, a to i naprosto sociálně akceptovat­elným způsobem, jenž nepoškodí zranitelné skupiny lidí. Navíc je to cesta, jak testovat nové technologi­e. Pokud se osvědčí, mohou být zařazeny do zdravotníh­o pojištění.

Dále se jakákoliv dlouhodobě a státnicky uvažující vláda bude muset časem vrátit k otázce sociálně citlivé spoluúčast­i pacientů. Zrušení regulačníc­h poplatků bylo chybou. Pokud někomu bránily v dostupnost­i péče, o čemž nejsou žádné důkazy, mělo se pohnout s parametry ochranného limitu nebo od placení osvobodit další skupiny.

Vláda se bude muset časem vrátit i k otázce sociálně citlivé spoluúčast­i pacientů. Zrušení regulačníc­h poplatků

bylo chybou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia