Lidové noviny

Odvolání může pokutu alespoň snížit

-

Proti rozhodnutí úřadu o pokutě za přestupek se můžete odvolat (obecný vzor najdou předplatit­elé LN v digitální čtečce – pozn. red.). V takovém případě postupujet­e podle správního řádu, a to podle paragrafu 81 a následujíc­ích.

Odvolání musíte stihnout zaslat v zásadě během patnácti dnů od jeho doručení, platí ale řada výjimek. „Je to lhůta pouze obecná. Například daňový řád stanoví lhůtu pro odvolání v délce 30 dnů. Rozhodnutí však musí vždy obsahovat poučení, v jaké lhůtě je možné odvolání učinit a od kterého dne se tato lhůta počítá,“připomíná právnička Monika Jurášová z advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

„O odvolání rozhoduje nadřízený správní orgán, který je povinen napadené rozhodnutí přezkoumat nejen co do důvodů výslovně označených odvolatele­m, ale i z toho hlediska, zda rozhodnutí nebylo vydáno v rozporu s právními předpisy,“dodává další pravidlo advokát Pavel Koukal z kanceláře Rödl & Partner.

Jak sepsat odvolání

„Při sepisování odvolání je třeba zejména splnit obecné požadavky kladené na každé procesní podání dle správního řádu. To znamená, aby bylo z odvolání patrné, kdo je činí, které věci se týká a co se navrhuje,“říká Pavel Koukal.

Nezbytné je podle něj vyjádřit svůj nesouhlas s napadeným rozhodnutí­m a uvést konkrétní důvody pro zrušení nebo změnu napadeného rozhodnutí. „Odvoláním je často napadána i samotná výše uložené pokuty. Zejména proto, že není v rozhodnutí dostatečně odůvodněna nebo se jeví jako nepřiměřen­á či likvidační.“Samozřejmo­stí pak je podpis a datum.

„Pro úspěšný výsledek je nutné co nejvíce dbát na správnou a jasnou formulaci námitek,“připomíná Monika Jurášová. „Na druhou stranu ale správní orgán musí posoudit všechny námitky podle skutečného obsahu. I pokud jsou například nepřesně uvedeny právní předpisy, kterých se odvolatel dovolává, a podobně,“dodává.

Nadřízený rozhodne i sám

Úřady mohou s vaším podáním naložit různě. „Správní orgán rozhodnutí sám zruší nebo změní, pokud tím plně vyhoví odvolání, anebo ve lhůtě do třiceti dnů ode dne doručení odvolání předá spis spolu se svým stanoviske­m odvolacímu orgánu, kterým je nejblíže nadřízený úřad,“nabízí první variantu Monika Jurášová.

Tento nadřízený úřad pak může rozhodnout několika způsoby. „V případě, že odvolací orgán napadené rozhodnutí shledá jako nesprávné nebo nezákonné, toto rozhodnutí zruší a věc vrátí správnímu orgánu prvního stupně k novému projednání. Rozhodnutí také může zrušit a řízení zastavit – třeba v případě, že jednání účastníka vůbec není správ- ním deliktem,“vypočítává Pavel Koukal. Napadené rozhodnutí přitom může i změnit: „Zejména tehdy, pokud považuje uloženou pokutu za nepřiměřen­ou a tuto pokutu svým rozhodnutí­m sníží.“

Nadřízený orgán ale samozřejmě může s pokutou také souhlasit a odvolání zamítnout. „Z hlediska účastníka řízení je podstatné, že v tomto případě rozhodnutí správního orgánu prvního stupně o uložení pokuty nabývá právní moci,“upozorňuje Koukal. Znamená to, že se podle rozhodnutí začne postupovat. Nic ale nemusí být ztraceno, existuje totiž ještě možnost obrátit se na správní soudy. jj Vzory smluv a podání poskytl právní systém CODEXIS®

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia