Lidové noviny

Osvětlení povýšené na umění

- EVA FRYŠAROVÁ TURNOV

Křišťálové lustry už dávno nejsou zapomenutý­m artiklem z bytů našich babiček nebo honosných sídel. Vedle hoteliérů si je do svých bytů pořizují i mladí lidé. Firma Wranovsky s použitím křišťálu ročně vyrobí tisíce kusů osvětlení.

To, že Josef Wranovský nakonec skončí ve sklářské výrobě, bylo nasnadě. Pochází z regionu, v němž má obor dlouholeto­u tradici, navíc dětství prakticky strávil v proslulé Preciose, kde pracovali oba jeho rodiče. Později tu působil také on a prošel si různými vedoucími pozicemi. „Pak přišla revoluce, měnili se majitelé a uzrál čas udělat změnu a pustit se do vlastního podnikání, měl jsem znalosti a zkušenosti, které jsem mohl využít,“říká.

Chvíli pak pracoval na živnostens­ký list, než v roce 1998 spolu s manželkou Danielou, která se vzdala svého obchodu, založili rodinnou firmu Wranovsky.

„Lidé v okolí nám radili, aby bylo z našeho názvu jasné, co děláme, abychom použili slovo lustry, ale nakonec jsme se přiklonili ke jménu naší rodiny. Firma je naší součástí, vkládáme do ní kus sebe a je to záruka kvality, chceme tím ukázat, že se na nás lidé mohou spolehnout. Zároveň to na nás ale nakládá větší zodpovědno­st, za svoji práci ručíme osobně,“popisuje Daniela Wranovská, která má ve firmě na starosti marketing, komunikaci se zákazníky a vnáší do byznysu svůj ženský pohled. Vedle toho manželovi pomáhá s designovou tvorbou a vývojem nových svítidel. Vystudoval­a historii, a podle svých slov má tak k umění blízko. „Myslím, že estetický cit musí mít člověk založen někde v sobě. Tady jsem objevila, jak ten svůj zužitkovat,“říká.

Staré postupy už zná málokdo

Krátce ve firmě funguje také jejich dcera, i když brzy půjde na mateřskou dovolenou. Posléze by Wranovští rádi do rodinného podniku zapojili i dva syny, zatím oba mají jiná zaměstnání. „Doufáme, že děti navážou na to, co jsme rozpracova­li. Zároveň si ale myslíme, že není dobré, aby tu pracovali hned po škole. Měli by získat přehled, jak to chodí jinde,“míní Josef Wranovský.

Firma původně sídlila v pronajatýc­h prostorách v centru Turnova, dispozičně ovšem příliš nevyhovova­ly a kamiony se k nim dostávaly jen obtížně. Když zázemí přestalo stačit také velikostí, pořídili v roce 2007 halu v průmyslové zóně na okraji města. Na to období vzpomína- jí jako na nelehké. „Když jsme to tu koupili, byla to ruina, ke které se nešlo dostat normální cestou, jak byla zarostlá. Zničil jsem na tom křovinořez a nakonec jsem se musel prosekávat mačetou,“říká Wranovský.

Tady probíhá finální kompletace křišťálový­ch lustrů a svítidel, vedle toho se sem zájemci mohou přijet podívat na již hotové kousky nebo si osahat materiál. To je ostatně možné i v několika obchodech v centru Prahy.

Počáteční fáze výroby se ovšem odehrávají u domácích pracovníků a živnostník­ů, kterých je po okolí díky sklářské tradici požehnaně. Jde o jednotlivé úkony, jako je výroba mosazných součástek, svařování kovových komponentů, lakování, vytváření skleněných dílů různými metodami, dekorování skla či křišťálu.

Některé techniky ovládá ovšem už málokdo. „Například specifické techniky spojování, které se dnes už běžně nedělají. Občas je ale nějaký zákazník vyžaduje nebo jsou potřeba při renovacích a výrobě replik,“říká Josef Wranovský.

To byl třeba případ loňského výročí upálení mistra Jana Husa, kdy firma restaurova­la lustr v kostele svatého Mikuláše na pražském Staroměsts­kém ná- městí. „Šlo o obrovský čtyřmetrov­ý lustr, který váží přibližně dvě tuny a visí tam asi sto padesát let,“upřesňuje Wranovský. „Takovou zapomenuto­u techniku pak pro nás třeba dělá jedna pětasedmde­sátiletá pamětnice, která se jí věnovala celý život,“doplňuje. Brzy bude nezbytné, aby někomu své znalosti předala, protože dnes se obecně podobná řemesla málo učí.

Samotné křišťálové kameny, už obroušené do požadované­ho tvaru, pochází od tradičního českého výrobce Preciosy.

Hlavně se zde ale pod rukama patnácti pracovníků sestavuje finální výrobek. „Pokud k tomu přičteme domácí pracovníky, dáváme práci asi padesáti lidem,“dodává majitel firmy, která před osmnácti lety začínala s nanejvýš pěti zaměstnanc­i.

Ve světě znají spíš italské sklo

Obraty firmy se už roky drží na podobné úrovni, v řádech desítek milionů. Nejprve totiž Wranovsky dodávala na klíč pro Preciosu. „Nevnímáme ji jako svoji konkurenci, naopak se doplňujeme a pomáháme si. Oni se zaměřují na úplně jiný segment trhu, my jsme malá rodinná firma a zabýváme se spíš menšími projekty,“vysvětluje Josef Wranovský.

Sériová produkce byla ovšem jednodušší v tom, že se pracovalo na několika typech lustrů ve velkých sadách a zaměstnanc­i mohli fungovat skoro jak automat. Zakázková výroba přece jen vyžaduje více pozornosti. Postupem času firma cílí na individuál­ní zákazníky, má je po celém světě, zrovna nedávno tu byli jedni z Japonska a Dubaje.

„Firmy, které vznikly po roce ’89, obchodoval­y z velké části s Ruskem. Když jsme si začali shánět klientelu my, ty nejjednodu­šší trhy už byly obsazené amuseli jsme hledat všude jinde po světě,“podotýká Josef Wranovský. „Nakonec to mělo tu výhodu, že spolu s krizí v Rusku a na Ukrajině jiným firmám padesát až sedmdesát procent produkce odpadlo, kdežto my jsme to pocítili nanejvýš u dvou desetin výroby. To je výhoda toho, že nejsme orientován­i jen na jeden trh,“dodává s tím, že podniku v jeho začátcích patrně pomohlo, že měli webové stránky, možná dokonce jako jedni z prvních.

Co ovšem firmu, která je držitelem ochranné známky Regionální produkt Český ráj, mrzí, je postavení tradičního českého skla ve světě. „Z pohledu historie i estetična by to měla být chlouba Česka. Dříve bylo české sklo skutečně populární, ale dnes ho ne každý zná. V popředí je sklo italské, tamní výrobci jsou totiž, na rozdíl od těch našich, velmi štědře sponzorová­ni svou vládou,“vysvětluje Daniela Wranovská.

Křišťál do každého interiéru

Mezi zákazníky jde z poloviny o hotely, lázeňské provozy, církevní objekty a majitele reprezenta­tivních objektů, druhou část tvoří soukromníc­i, kteří křišťálový lustr chtějí do své vily či bytu. „Dnes je osvětlení vnímáno už nejen jako praktická věc, ale přechází do jiné úrovně, je to šperk interiéru, umění, designovka, po níž sahá i mladá generace, která volá po individual­itě,“říká Wranovská. Lustr s křišťálem tu dokážou navrhnout a vyrobit pro každý interiér.

Vede čistý křišťál, ale najdou se i zájemci o ten barevný, někdo ho chce zkombinova­t s českým granátem, jiný s foukaným sklem a dalšími materiály. Zákazník se buď může inspirovat rozsáhlým katalogem firmy, nebo přijde s vlastní představou. Výroba tako- vého lustru může pak trvat až tři měsíce.

„Se svými zákazníky si zakládáme na velmi osobním vztahu a zejména na důvěře. Jak jinak byste si mohli objednat velký designový lustr z druhé části světa? Navíc sklo se velmi špatně fotí, nelze ukázat pravou krásu křišťálu, takže zákazníci jsou pak ještě kolikrát dvojnásob nadšeni. Něco očekávali, ale ve skutečnost­i to vypadá ještě lépe,“dodává Daniela Wranovská.

Ročně tu vyrobí tisíce kusů křišťálový­ch lustrů, jejich cena se pohybuje od tisíce do sta tisíců korun. Ten největší vážil až několik tun. Nejen to je důvod, proč zde musí spolupraco­vat se statiky, kteří prověřují nosnost stropů. Hotový lustr si pak mohou sestavit zákazníci sami podle návodu nebo jim ho firma přijede namontovat. „Dost často si ale poslední kamínek chtějí zavěsit sami a kolikrát se jim tam ještě musím autorsky podepsat. Celé to má příběh,“říká Josef Wranovský.

Okrajově se Wranovsky věnuje výrobě dekorativn­ího a užitkového skla a bižuterii. Pro jednu klientku se dokonce třemi sty broušenými krystaly podíleli na výzdobě největších českých svatebních šatů.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? S manželkou Danielou založili rodinnou firmu v roce 1998
4× FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? Josef Wranovský
S manželkou Danielou založili rodinnou firmu v roce 1998 4× FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ Josef Wranovský
 ?? Podle speciálníc­h požadavků zákazníka může trvat až tři měsíce ?? Výroba lustru
Podle speciálníc­h požadavků zákazníka může trvat až tři měsíce Výroba lustru
 ?? Křišťálové kameny pochází od tradičního českého výrobce z Preciosy ?? Obroušené
Křišťálové kameny pochází od tradičního českého výrobce z Preciosy Obroušené
 ?? Patnácti kmenových pracovníků vzniká finální výrobek ?? Pod rukama
Patnácti kmenových pracovníků vzniká finální výrobek Pod rukama

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia