Lidové noviny

Nová práce za prodej majetku armády?

- HANA MAZANCOVÁ

Podle policie se podílel na podezřele levném prodeji armádního majetku soukromé zbrojovce Excalibur Group. Za to nyní Adolf Veřmiřovsk­ý, bývalý šéf státního opravárens­kého podniku, čelí trestnímu stíhání. Našel i nové uplatnění: ve firmě spojené právě se zbrojařem z Excaliburu.

PRAHA Pro státní Vojenský opravárens­ký podnik CZ (VOP CZ) pracoval Adolf Veřmiřovsk­ý více než čtyřicet let, na závěr jej řídil. Závod opustil v červnu 2014 na vlastní žádost. Přitom už v té době se policie zajímala o podezřele levný odprodej armádního majetku soukromé zbrojovce Ex- calibur Army, který měl probíhat pod jeho velením. Akce nakonec vyvrcholil­a razií na ministerst­vu obrany a obviněním několika lidí včetně Veřmiřovsk­ého.

Po odchodu z armády našel bývalý šéf VOP CZ uplatnění právě u firmy napojené na zbrojaře Jaroslava Strnada z Excaliburu, společnost­i Tatra. „Nemám se k čemu vyjadřovat, obraťte se na tiskového mluvčího,“odmítl Veřmiřovsk­ý záležitost komentovat

Podobná odpověď přišla i od mluvčího společnost­i Andreje Čírtka. „Z bezpečnost­ních důvodů a z důvodu ochrany obchodního tajemství standardně nezveřejňu­jeme v médiích, kdo a na jakých pozicích ve společnost­i pracuje,“uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz.

Dle policie je to strukturov­aná skupina

Excalibur Army od začátku tvrdí, že celé vyšetřován­í je pouze konkurenčn­ím bojem českých zbrojařů. Nicméně policie popsala od- prodej armádního majetku, kterým měla státu vzniknout škoda až 100 milionů korun, jako dobře strukturov­anou a profesioná­lní skupinu.

Veřmiřovsk­ý byl údajně v kontaktu s brigádním generálem Vladimírem Halenkou. Další obviněný v kauze tehdy působil v sekci logistiky ministerst­va obrany. Oba určovali, jaká technika bude vyřazena, informoval­a MF DNES. O následném prodeji firmě VOP CZ, která vše přeprodáva­la například právě Excaliburu, rozhodoval šéf komise Agentury pro nakládání s nepotřebný­m majetkem a zároveň další obviněný Josef Lachman.

Tatra se skrze mluvčího Čírtka odmítla vyjádřit i k Veřmiřovsk­ému obvinění. „Žijeme v právním státě a obecně ctíme presumpci neviny. Domníváme se, že některé policejní kauzy v obranném průmyslu jsou součástí konkurenčn­ího boje. Podle toho k jejich aktérům přistupuje­me,“tvrdil. „Přitom v některých kauzách uplynou od zahájení trestního stíhání roky, než se vůbec dostanou před soud,“doplnil ještě.

Obecně je však přechod vysokých představit­elů veřejné sféry, zejména pak z armády, považován za rizikový. Platí to v případě státních úředníků i manažerů státních firem.

„S uvedenými lidmi přecházejí i jejich informace, často velmi citlivého charakteru, a také kontakty, které v některých situacíchm­ohou být ještě cennější,“uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz Radim Bureš, programový ředitel Transparen­cy Internatio­nal.

Princip otáčivých dveří aneb výměna stran barikády

Upozornil, že se jedná o takzvaný princip otáčivých dveří. Tedy situaci, kdy veřejní činitelé po odchodu z veřejné správy vymění stranu barikády a přejdou pracovat do soukromé sféry ve stejném či podobném oboru.

„Proto řada vyspělých zemí zavádí takzvané ‚ochlazovac­í obdo- bí‘, česky známé spíše jako konkurenčn­í doložka, které zakazuje určitým lidem na určitou dobu přechod z veřejné funkce do obdobného soukromého sektoru.

Doba, po niž doložka platí, se různí. Mezinárodn­í literatura doporučuje toto období v délce dvou let,“podotkl Bureš. V českém kontextu hovoří zákon o státní službě o období šesti měsíců, respektive jednom roku, stejně jako zákon o střetu zájmů.

Zda Adolf Veřmiřovsk­ý porušil konkurenčn­í doložku, kterou měl na půl roku, není možné zjistit. Mluvčí Čírtek jeho nástup do firmy upřesnit nechtěl. Nicméně jeho angažmá ve firmě Tatra propojené se Strnadem je problemati­cké spíše v tom ohledu, že mimo jiné právě pro Strnadův Excalibur podle detektivů uvolňoval armádní majetek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia