Lidové noviny

Žena v kómatu porodila zdravého chlapečka

- BRNO

V brněnské fakultní nemocnici porodila žena v kómatu. Lékaři přivedli na svět chlapečka císařským řezem v půli ledna.

„S podobným zákrokem jsme se zatím setkali v odborné literatuře. Něco takového se děje, a to myslím zcela bez nadsázky, tak jednou za deset let,“řekla primářka II. anesteziol­ogicko-resuscitač­ního oddělení nemocnice Dagmar Seidlová.

Těhotná žena se dostala do bezvědomí před čtyřmi měsíci při dopravní nehodě. Třiatřicet­iletá pacientka se po havárii pomalu zotavuje z poranění mozku a krční páteře.

Zákrok byl náročný a jeho výsledek nejistý. Chlapeček přišel na svět v 31. týdnu těhotenstv­í matky s váhou 1,9 kilogramu. Ná- sledně byl tři týdny v inkubátoru. Již byl z nemocnice propuštěný. Pečuje o něj bratr pacientky.

Při císařském řezu postupoval tým lékařů tak, jak by postupoval při stejném zákroku u zdravé pacientky. Nastávajíc­í matku uspali za pomoci anestezie a dítě z jejího těla vyjmuli.

Po výkonu se z anestezie opět probudila. Zůstala ale jen ve vegetativn­ím stavu, tedy opět v kómatu.

Zdravotní stav ženy se začal lepšit. Hýbe již levou rukou a nohou. Lékaři u ní pozorují snahu posadit se na posteli, otevírá oči a fixuje pohled.

„Samozřejmě to, nakolik si uvědomuje, že se stala matkou zdravého syna, to prostě nevíme. Stejně tak netušíme, jak se bude její stav vyvíjet. Důležité pro nás je, že chlapeček je v pořádku a zdravotní stav umatky má vývoj k lepšímu,“uvedla lékařka. čtk

 ?? Chlapečka přivedli na svět v 31. týdnu. FOTO ARCHIV RODINY ?? Císařským řezem.
Chlapečka přivedli na svět v 31. týdnu. FOTO ARCHIV RODINY Císařským řezem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia