Lidové noviny

O Pražském okruhu rozhodne soud

- ELIŠKA NOVÁ

Za Pražský okruh v současnost­i orodují politici v EU kvůli starému razítku. Ještě před tím však čeká stěžejní stavbu soud. „Hlavně ať vede jinudy,“doufají v rozsudek čtyři obce a osm městských částí.

PRAHA Ještě loni měl ministr dopravy Dan Ťok s Pražským okruhem optimistic­ké plány. Věřil, že jeho východní část, která má spojit Běchovice a dálnici D1, se začne stavět do dvou let. Budoucnost okruhu, díky kterému by auta nemusela zajíždět do vnitřního města, teď ohrožují dvě věci. Už dnes by měl totiž pražský městský soud začít projednáva­t žalobu osmi městských částí a čtyř obcí ze Středočesk­ého kraje. Ty požadují, aby byla část trasy vyškrtnuta ze zásad územního rozvoje. To by znamenalo, že místo, kudy má okruh vést, by nebylo blokované pro jinou zástavbu.

Dostanete kompenzace

Obcím a městským částem, mezi něž patří například Suchdol nebo Horní Počernice, primárně nevadí východní část okruhu, která je výstavbě nejblíž, ale jeho severní část mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí. I tak by ale rozhodnutí soudu v jejich prospěch ovlivnilo stavbu, kterou politická reprezenta­ce považuje za stěžejní – tedy část mezi Běchovicem­i a dálnicí D1. „K žalobě jsme se nepřidali, považujeme ji za předčasnou. Ale pokud by soud rozhodl kladně, pak by to mohlo ovlivnit i východní část okruhu,“míní starosta Běchovic Ondřej Martan.

Soud už přitom jednou stavbu oddálil. V roce 2011 část zásad územního rozvoje zrušil Nejvyšší správní soud. Týkalo se to právě „běchovické části“, a stavba se tím na několik let zdržela. Jedním z důvodů bylo, že nedošlo k posouzení jednotlivý­ch variant vedení okruhu.

A na tuhle kartu chtějí hrát i městské části a obce, které se snaží napadnout sever. „Argumentů je tam celá řada, včetně toho, že nebyly posouzeny další

Z Pražského okruhu stále chybí víc než polovina

varianty,“říká starosta Suchdola Petr Hejl.

Suchdol je jedním z nejhlasitě­jších a nejviditel­nějších odpůrců dopravní stavby. Ministr dopravy Dan Ťok už několikrát řekl, že část, která vede přes Suchdol, by se mohla přeprojekt­ovat a mohlo by se začít reálně uvažovat i o dalších variantách. „Vždycky bude problém okruh někde umístit, protože ho nikdo nechce. Území je zde hustě zastavené, takže protáhnout komunikaci tudy je skoro všude problém,“tvrdí Hejl. Zcela nepřístupn­í ale Suchdolští nebudou, problém mají především se

První zmínky o obchvatu Prahy jsou z 30. let 20. století.

Stavba je rozdělená do 11 úseků. V provozu je zatím sedm z nich.

První část okruhu se otevřela v roce 1983 mezi Slivencem a Třebonicem­i.

O rok později začala být v provozu také část mezi Satalicemi a Horními Počernicem­i.

Ta byla v roce 1993 prodloužen­a až do Běchovic.

Po sedmileté pauze se otevřel úsek Třebonice–Řepy.

V roce 2010 byly otevřené hned tři úseky. Mezi dálnicí D1 a Vestcem, z Vestce do Lahovic a odtud pak do Slivence.

Byly to zároveň poslední úseky, které zatím byly otevřeny.

Zatím nejblíže výstavbě je část mezi Běchovicem­i a dálnicí D1.

Další dva úseky by měly vyrůst najednou, a to mezi Ruzyní a Suchdolem a Suchdolem a Březiněvsí.

Okruh by pak měl uzavřít úsek mezi Březiněvsí a Satalicemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia