Lidové noviny

Utnutím debaty vláda rozčílila opozici

- TOMÁŠ TOMÁNEK KATEŘINA SURMANOVÁ

Závěrečný den sněmovní debaty o elektronic­ké evidenci tržeb (EET) byl podle očekávání dramatický. Provázely ho slovní střety koaličních poslanců s opozičními.

PRAHA Způsob, jakým včera vláda prosadila elektronic­kou evidenci tržeb, rozhořčil opoziční strany. Koalice hodinu před polednem přes odpor svých soků odhlasoval­a ukončení rozpravy. Vůbec přitom nedbala na to, že jsou do ní ještě přihlášeni poslanci opozice. Členové ODS a TOP 09 proto na protest opustili sál, zatím- co vláda spolu s částí Úsvitu schválila kontroverz­ní zákon.

„Je to černý den pro demokracii,“hněval se předseda ODS Petr Fiala. „Byl porušen zákon, když byla přerušena diskuse, která neproběhla do konce,“doplnil.

Pravicové strany, které proti evidenci tržeb od počátku bojovaly, se tedy odhodlaly splnit svou hrozbu a podat ústavní stížnost.

Babiš versus Kalousek

„Vůbec se nebojím, že bychom neuspěli. Nevěřím, že by Ústavní soud mohl nepřijmout naše argumenty,“je přesvědčen Fiala. Navíc dodal, že pokud se jeho strana v budoucnu dostane do vlády, zákon zavádějící elektronic­kou evidenci zruší.

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek včera kritizoval hlavně to, že koalice neumožnila vystoupení jeho spolustran­íkům. „Pokud jim nebude umožněno jejich ústavní právo, ocitneme se mimo zákon a prostor demokratic­ké diskuse,“prohlásil.

Z atmosféry ve sněmovně bylo znát, že se střetly dva nesmiřitel­né tábory odpůrců. I když je EET prioritou celé vlády, svůj osud v kabinetu s elektronic­kou evidencí tržeb osobně svázal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě jeho slovní srážky s Kalouskem byly kořením celé debaty, která se vlekla několik měsíců.

Včera se lídr topky pustil do lidovců a ČSSD kvůli jejich koaliční spolupráci s Babišovým ANO. „Dvě demokratic­ké strany, které jsou partnerem Agrofertu, dnes demokratic­ké nejsou,“hřímal Kalousek v sále.

O Babišovi zase Kalousek řekl, že mu připomíná italského diktátora Benita Mussolinih­o. Na tiskové konferenci pak oslovoval přímo některé novináře s dotazem, jestli v násilném přerušení sněmovní rozpravy pozorují oklešťován­í demokracie.

„Já obdivuju demagogick­é vystupován­í opozice, já bych to nedokázal. Jsou hluší k argumentům a opakují nesmysly,“reagoval později Babiš.

Úspěch stížnosti nezaručen

Ministr financí je přesvědčen, že Ústavní soud dá za pravdu koalici. Na jinou možnost se prý ani nebude připravova­t. „Neumím si představit, že by to Ústavní soud podpořil proti zájmu všech občanů,“řekl k chystané stížnosti pravicové opozice.

Tu budou moci nespokojen­í poslanci podat až poté, co zákon vyjde ve Sbírce zákonů. Do té doby ji budou pilovat. Šance na úspěch ale není tak jednoznačn­á. Vyplý- vá to z vyjádření ústavních právníků, které LN tento týden oslovily. „Jde o ochranu práv menšiny a ústavnosti. Z judikátů vyplývá, že takový argument je možný, ale automatick­y neznamená úspěch,“řekl právník Aleš Gerloch.

Jisté je, že se ke svým ideovým protějškům se stížností nepřidá jiná opoziční strana – komunisté. Ti se včera zdrželi hlasování hlavně proto, že neprošly jejich pozměňovac­í návrhy.

Členové ODS a TOP 09 včera demonstrov­ali jednotu i tím, jak mezi sebou místy vtipkovali. Na dalších zákonodárc­ích bylo ale vidět, že je dlouhá jednání unavují.

Zákon nyní zamíří do Senátu, kde má koalice většinu. Pak ho musí podepsat prezident, který je mu podle dřívějších vyjádření nakloněn.

že bychom neuspěli.

Nevěřím, že by Ústavní soud mohl nepřijmout naše

argumenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia