Lidové noviny

Babiš prosadil účtenkovou revoluci

-

Na změny si ale budou muset zvyknout i poctiví obchodníci a řemeslníci, kteří jsou zvyklí vypisovat paragony ručně a brát od zákazníků hotovost. To už nebude možné. Každá tržba se bude muset elektronic­ky nahlásit do systému finanční správy, která ji přidělí unikátní kód; vzápětí zákazník dostane účtenku. Pokud o ni někdo požádá dnes, podnikatel­é ji musí vystavit také, ale až se rozběhne EET, bude muset obchodník předložit účtenku pokaždé. Zákazník si ji samozřejmě vzít nemusí, to se nemění.

To znamená, že každý, na koho se EET vztahuje, bude potřebovat připojení k síti a zařízení schopné k internetu se připojit i tisknout. Co to konkrétně bude za zařízení, je státu jedno. Drobnému živnostník­ovi stačí chytrý telefon či tablet. Větší podniky už nějaký pokladní systém mají, těm bude stačit, když do něj nahrají potřebný software.

Podle chorvatský­ch zkušeností ministerst­vo financí odhaduje, že základní pokladna pro nejmenší prodejce vyjde na 5700 korun, případně se dá kompletní řešení pronajmout zhruba za 500 korun měsíčně, včetně připojení k internetu. Podnikatel­é, kteří budou evidovat tržby, si mohou z daní odečíst 5000 korun v rámci pořizovací­ch nákladů.

K obzvláště probíraným otázkám patří riziko, že někdo citlivá obchodní data z centrálníh­o systému zneužije. To chce vláda omezit tím, že do databáze uvidí jen velmi omezený okruh osob. „Bude to tým analytiků s prověrkou od Národního bezpečnost­ního úřadu. Ani šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í do systému neuvidí,“dodal včera Babiš.

A ani specializo­vaní berní úředníci by neměli vidět, co konkrétně si zákazník koupil. Jednotlivé položky stát nezajímají, do databáze má odcházet jen údaj o tržbě a sazbě DPH, která se jí týká. „Informace o položkách nepatří mezi povinné náležitost­i,“potvrdila Vaidišová z ministerst­va. Nastavit si to takhle ovšem musí obchodník ve svém zařízení sám.

Na co si podnikatel­é musejí dát pozor, je doba odezvy – tedy čas, po který bude jejich pokladna čekat na unikátní kód od úřadů. Musí to být minimálně dvě sekundy, ale reálnou délku si nastaví obchodník sám podle toho, jak kvalitní má třeba internetov­é připojení. Pokud by se totiž stalo, že by se mu nedařilo spojit s centrální databází příliš často, může za to dostat pokutu, jejíž horní hranice je půl milionu. Což neplatí, pokud chyba nebude na straně obchodníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia