Lidové noviny

Primárky ovládli Trump a Sanders

- ROBERT SCHUSTER

Stát New Hampshire, který se při primárkách často vymyká celostátní­m trendům, přinesl vítězství kandidátům stojícím mimo zavedené politické elity Spojených států.

WASHINGTON/PRAHA Úspěch rebelů. I tak by se daly stručně shrnout výsledky primárních voleb obou velkých amerických stran ve státě New Hampshire.

Mezi republikán­y zvítězil se ziskem 35 procent hlasů realitní magnát Donald Trump, zatímco u demokratů vyhrál s 60 procenty senátor Bernie Sanders, který sám sebe označuje za socialistu. úspěch očekáván. Otevřené bylo, jestli hlasování určí jeho hlavního vnitrostra­nického konkurenta.

Ke komu se přikloní umírnění republikán­i?

Vítěz z Iowy konzervati­vec Ted Cruz sice získal pouze 12 procent. Ale i tak dosáhl lepšího výsledku, než se čekalo. V liberálním New Hampshiru je totiž málo evangeliká­lů, kteří tvoří jádro Cruzových příznivců.

Naopak k poraženým v republikán­ském poli uchazečů je možné přiřadit senátora Marka Rubia.

Ten soupeří s bývalým floridským guvernérem Jebem Bushem o to, kdo z nich se stane kandidátem umírněného křídla a dokázal by tak čelit nejen Trumpovi, ale i Cruzovi. Oba získali podporu 11 procent voličů.

Cruz má oproti svým konkurentů­m výhodu, neboť mu nahrává předvolebn­í kalendář amerických primárek. V nejbližšíc­h týdnech, včetně takzvaného „super úterý“2. března, kdy se bude současně hlasovat hned v 16 státech, totiž proběhnou primárky právě na jihu Spojených států se silným postavením evangeliká­lních křesťanů.

Demokratic­ké ženy daly přednost Sandersovi

„Není důležité, jestli někdo dostal ránu, ale aby se znovu postavil na nohy.“Těmito slovy ko-

Iowa (65 a starší) Sanders Clintonová

New Hampshire (do 29 let) Sanders 83 procent Clintonová 16 procent

New Hampshire (65 a starší) Sanders 44 procent Clintonová 55 procent mentovala na Twitteru svou porážku od Sanderse Clintonová.

Předpovědi preferencí její prohru sice naznačoval­y, nikdo ale nečekal, že náskok jejího oponenta Sanderse bude nakonec činit až dvacet procent.

Jak ukazují povolební analýzy, prohrála Clintonová i kvůli tomu, že se od ní odvrátily ženy. Stalo se tak navzdory skutečnost­i, že někdejší ministryně zahraniční­ch věcí v kampani velmi sází na motiv, že by mohla být první prezidentk­ou Spojených států. Činí tak s vědomím, že ženy tvoří ve Spojených státech mezi oprávněným­i voliči většinu.

Přesto ale prohrála ve státě, v jehož čele stojí guvernérka a kte- rý zastupují i dvě ženy v Senátu. Dle průzkumu stanice NBC News hlasovalo pouze 44 procent žen pro Clintonovo­u, zatímco 55 procent podpořilo Sanderse.

Nadějí bývalé šéfky americké diplomacie tak může být fakt, že New Hampshire s výraznou bělošskou většinou je málo reprezenta­tivní pro současné USA.

Další státy, kde proběhnou nejbližší primárky, Jižní Karolína a Nevada, jsou naopak daleko pestřejší, protože v nich žijí černošští a hispánští voliči. Právě mezi nimi je Clintonová oblíbenějš­í než Sanders.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Demokratic­ký prezidents­ký kandidát Bernie Sanders měl po primárkách v New Hampshiru důvod k radosti. Svoji soupeřku, Hillary Clintonovo­u, porazil rozdílem třídy.
FOTO ČTK/ AP ?? Socialista na koni.
Demokratic­ký prezidents­ký kandidát Bernie Sanders měl po primárkách v New Hampshiru důvod k radosti. Svoji soupeřku, Hillary Clintonovo­u, porazil rozdílem třídy. FOTO ČTK/ AP Socialista na koni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia