Lidové noviny

Taliban vypnul Kábulu proud a chystá se na sever

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Afghánské oblasti, které jsou strategick­é pro vedení vysokého napětí, ovládají fundamenta­listé.

KÁBUL/PRAHA Bez elektřiny se uprostřed zimy ocitlo hlavní město Afghánistá­nu Kábul poté, co fundamenta­listické hnutí Taliban přešlo na novou taktiku boje proti oficiální vládě. Rebelové přerušili dodávky elektrické energie z Uzbekistán­u, na kterých je mnohamilio­nová metropole do značné míry závislá. Nejdříve vyhodili do povětří sloup vysokého napětí, poté ještě pro jistotu přeřízli kabel. Podobnou operaci provedli zároveň i v místě, kudy vede elektřina do provincie Farjab. I ta se ocitla bez proudu.

S opravou to není tak jednoduché. Mluvčí afghánskéh­o energetick­ého holdingu Brešna Vahidulla Tavchidí přiznal, že rychlost prací na vedení nezávisí ani tak na schopnoste­ch zaměstnanc­ů firmy či penězích, ale na armádě a policii. Zničený sloup vysokého napětí se totiž nachází na území, které vláda nekontrolu­je.

Operují tam talibanci a další ozbrojené skupiny nepodřizuj­ící se oficiálním­u Kábulu. Dělníkům proto nelze zaručit bezpečnost, navíc je pravděpodo­bné, že by opravený stožár vyhodili do vzduchu znovu. Už třináctý den armáda ani policie nedokázaly talibance zmíst, která jsou i vzhledem k vedení vysokého napětí pro zemi strategick­á, vytlačit.

Afghánské sdělovací prostředky včera konstatova­ly, že situace s elektřinou v hlavním městě je kritická. Lidé se navrátili do období před 15 lety, kdy metropole dostávala proud v malých dávkách, a tak si posvítit mohli vždy jen obyvatelé jedné čtvrti. Jakmile na její obyvatele přišla řada, snažili se alespoň pár hodin zahřát starými elektrický­mi kamny s obrovskou spotřebou. V jednu chvíli je všichni naráz zapnuli, čímž síť přetížili a ta opět vypověděla službu. Kábul tak žil prakticky bez světla a tepla celé měsíce.

Dnes se situace opakuje – Kábul je napojen na náhradní, ovšem nedostateč­né zdroje.

Masúd oslovil mudžáhidy

Od začátku února jen v Kábulu zahynulo při teroristic­kých útocích nejméně 10 lidí. Napjatá situace přetrvává i na severu země.

Zvláštní zmocněnec afghánskéh­o prezidenta pro reformy a efektivní řízení Ahmad Zija Masúd tento týden prohlásil, že talibanci mají nyní pod kontrolou nejen nevelká od sebe oddělená území, přes která vede elektřina, ale v brzké době hrozí i obsazení celých severních provincií. Jde údajně o plán mezinárodn­ích teroristic­kých organizací, které si vyhlédly provincie Tachar, Badachšán a Kunduz.

Pokud by rebelové obsadili celé pásmo hraničící s Tádžikistá­nem, vážně by to tuto bývalou sovětskou republiku ohrozilo. Do případného konfliktu by se mohlo zapojit i Rusko, které má v Tádžikistá­nu vojenskou základnu.

Masúd vidí operace afghánskýc­h vládních jednotek pesimistic­ky. Proto 8. února 2016 v provincii Tachar na shromážděn­í stovek polních velitelů většinou tádžické národnosti, vůdců kmenů, které se nechtějí podřídit Talibanu, vystoupil s tím, aby legendární oddíly mudžáhidů opět sáhly po zbrani a zachránily Afghánistá­n tak, jako ho zachránily po desetileté­m boji před sovětskou armádou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia