Lidové noviny

Babišův vabank

EET je první případ, kdy ANO riskuje

-

Je nešťastné, pokud se politici snaží bitvy ve sněmovně prohrané zvrátit u Ústavního soudu. Schválení elektronic­ké evidence tržeb je však výjimkou: koalice utnula opozici velmi sporným způsobem. Konstitučn­í tribunál je jediný, kdo může rozsoudit, zda většina nezneužila svou moc.

Opozice z boje proti EET udělala své hlavní téma, což byl riskantní tah v mnoha ohledech. Za prvé: účtenky neiritují takřka nikoho jiného než ty, kterým vzniká povinnost navíc. ODS a TOP 09 se tak nechtěně dostávají v očích mnoha voličů do role obhájců podvodníků. Cynicky řečeno: odpor a obstrukce politicky nefungují, souhrnné preference obou stran dlouhodobě oscilují kolem deseti procent (!). Sázka na odpor proti EET je sporná i z jiného pohledu. Pokud Ústavní soud shledá postup většiny korektním, obrátí se dnešní velká slova o „znásilněné demokracii“proti jejich autorům.

To samé se může přihodit i koalici, zejména Andreji Babišovi. Protože až teď jde to tuhého. Dosud koalice jen rozdávala dárky. Od nikoho nic nechtěla, neschválil­a žádnou bolestivou reformu. Naštvala jenom některé lékaře a lékárníky zrušením poplatků, 84 tisíc nešťastník­ů, kteří si spořili v druhém důchodovém pilíři, a teď část byznysu kontrolním hlášením DPH. Jinak to byly jen „samá pozitiva a sociální jistoty“.

Není dobré dávat všechna vejce do jednoho košíku, praví stará selská pravda. Připomínaj­í ji investoři, finanční poradci a stejně tak přemýšlel Andrej Babiš coby podnikatel. Ale v politice jako by vsadil na jednu jedinou kartu – konec daňových podvodů. Je to riskantní hra, protože věcí, které se při elektronic­ké evidenci tržeb mohou pokazit, je víc než dost.

Jak vidíme takřka v přímém přenosu, unikají informace z tajných služeb i z Bezpečnost­ní rady státu. Co kdyby unikla data sebraná elektronic­kou evidencí tržeb? Provoz EET sám o sobě není levný, pětitisíco­vá sleva na dani také přinese jistý výpadek, stejně jako přeřazení restauračn­ích služeb z 21- do 15procentn­í sazby. Výběr daní musí být výrazně vyšší, jinak si Babiše oponenti namažou na chleba.

Jestli elektronic­ká evidence tržeb zafunguje, přiživí i Babišovu jízdu – tak jako kuponová knížka pomohla před dvaceti lety Václavu Klausovi. Ale jakýkoli vážný technický, bezpečnost­ní nebo příjmový karambol Babišovy vlajkové lodi by mohl být osudový i pro jeho zatím bezchybně fungující volební mašinu. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia