Lidové noviny

Soudce může a hasič nesmí být ve straně!?

-

Na stránkách českých soudů se dnes člověk dozví, kde sídlí, jak mají otevřeno a jak se k nim dovolat. Jedno tam ale chybí, jak jsem se dočetl v tisku: kdo jsou zdejší soudci a čím už ve své profesi prošli.

Pelikánovo ministerst­vo spravedlno­sti se snaží tuto situaci řešit. Prý již připravuje nový justiční web, který by to aspoň částečně napravil. Nově budou na stránkách soudů například fotky všech soudců, včetně stručného životopisu – jaké právnické fakulty vystudoval­i, kterými soudy už prošli nebo jestli dříve pracovali jako advokáti. Tento infotrend rozhodně chválím. Pozice soudce je v demokracii klíčová, možná ještě důležitějš­í než funkce poslance či senátora. Proto si zaslouží důslednou kontrolu, včetně té prováděné veřejností.

K soudcům z jiného soudku. Povšiml jsem si, že v Česku soudce (s výjimkou soudců Ústavního soudu ČR) může, ale hasič nemůže být ex lege členem politické strany nebo politickéh­o hnutí. Zajímavá to právní úprava. Ještě dodejme, že se zde mluví o profesioná­lních, nikoliv dobrovolný­ch hasičích – to by některé strany přišly o polovinu svých venkovskýc­h členů.

Není to zvláštní? Proč našemu moudrému státu záleží více na potenciáln­í nezávislos­ti hasičů více než soudců? Čtenář teď čeká, že budu volat po zákazu členství soudců v politickýc­h stranách. Chyba lávky – naopak, jsem pro zrušení formálního zákazu pro příslušník­y HZS. Vždyť ruku na srdce, někdo sice nemá průkazku žádné partaje, ale může být mnohem větším fanouškem nějaké politické strany než formální straník. České politické strany přebytkem členů rozhodně netrpí. A to i při procentním porovnání s jinými demokratic­kými zeměmi EU.

Za další nesmysl a přežitek pokládám zákaz členství v politickýc­h stranách pro cizince. Patrně některé čtenáře a čtenářky překvapím, ale cizinci nesmí být, alespoň dle platného práva, v dnešní době členy českých politickýc­h stran a hnutí. A to dokonce ani občané jiných, tedy spřátelený­ch zemí EU.

Cizinec z Mauretánie se tak bude chtít stát členem strany „Moravané“či „Úsvitu – NK“(takové starosti bych chtěl mít, řekne si možná nejeden čtenář).

Nicméně pokud si uvědomíme, že toto přísné omezení dopadá třeba i na občany Slovenska dlouhodobě žijící v ČR, shledáme, že nejde jen o nějaký akademický pseudoprob­lém. Též je tu silná vazba na určité typy důležitých voleb. Dle našeho platného právamají cizinci ze zemí EU s trvalým pobytem v Česku aktivní a pasivní volební právo v našich komunálníc­h volbách a ve volbách do Evropského parlamentu. Tedy nejenže sami mohou volit, ale též mohou ve zmíněných volbách být voleni.

Pro informační komplexnos­t dodávám, že vítám (a mladším čtenářům tímto připomínám) dřívější nález Ústavního soudu ČR (z roku 2010), že máme právo znát, kteří soudci a soudkyně byli před rokem 1989 členy totalitní předlistop­adové komunistic­ké strany. Stejně tak si myslím, že podle dnešního zákona o svobodném přístupu k informacím (zákon č.106/1999 Sb. – jak právníci trefně říkají žádat o informace „ostošest“) máme právo vědět, zda je či byl soudce členem i jiné politické strany, nejen tedy KSČ či KSČM.

PETR KOLMAN

Jsem pro zrušení formálního zákazu pro příslušník­y HZS. Někdo sice nemá průkazku partaje, ale může

být mnohem větším fanouškem nějaké strany než formální straník.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia