Lidové noviny

Tuk s příliš mnoha riziky

-

Komentátor LN Martin Zvěřina poněkud bagatelizu­je snahy o snížení spotřeby palmového oleje ( Ideologie v ústech, LN6. 2.), o což v současné době usiluje mnoho kampaní na sociálních sítích a jako zásadní toto téma vnímá i Strana zelných. Pro lepší pochopení důvodů, proč před současným rozmachem používání palmového oleje nezavírat oči, je nutné uvést některé věci na pravou míru.

Palmový tuk je dnes především díky ceně a svým technologi­ckým vlastnoste­m nedílnou součástí potravin, kosmetiky a biopaliv, a to i přesto, že výroba palmového tuku má velmi rozporupln­é dopady na životní prostředí. Jeho výskyt je totiž novodobou hrozbou pro deštné pralesy a jeho produkce je také důvodem devastujíc­ích požárů Indonésie. Nejznámějš­í obětí produkce palmového tuku jsou naši blízcí příbuzní – orangutani. Jsou známé případy farmářů motivovaný­ch k zabíjení orangutanů pro zamezení konzumace mladých palmových výhonků. Někteří odborníci dokonce přirovnáva­jí porosty palem k zelené poušti.

Zatlačit na prodejce a výrobce

Druhým aspektem palmového tuku jsou zatím ne zcela dokonale prozkouman­é zdravotní dopady. Není pravda, že palmový tuk není škodlivý. Například nedávná studie z American Journal of Clinical Nutrition z června 2014, která shrnovala výsledky mnoha dílčích studií, ukázala, že strava s obsahem palmového oleje způsobila ve srovnání se stejným množstvím jiných rostlinnýc­h olejů zvýšení ukazatelů, které jsou spojeny s vyšším rizikem chorob, jako je vysoký krevní tlak, infarkt myokardu či mozková mrtvice.

Otázkou tedy zůstává, zda máme jako spotřebite­lé čekat několik let, až se výstupy těchto studií objeví v národních politikách, či ještě výše v politikách EU, nebo se pokusit zatlačit na prodejce a výrobce zespoda, skrze občanské aktivity. U mnoha věcí se totiž nevyplácí čekat, až věci nějak dopadnou. Současná vlna migrace do Evropy je do určité míry dána také váháním velmocí řešit věci dříve. Stejně tak rušení heren by v České republice nikdy nezačalo tlakem zespoda z aktivismu jednotlivc­ů, kteří měli chuť bojovat za správnou věc. A nyní máme již dost informací o tom, že palmový tuk není bez problémů a je s ním spojeno příliš mnoho rizik. A proto má smysl na problém veřejně poukazovat a nezakrývat si oči. Má to smysl, nejde totiž jen o naše zdraví, ale také o budoucnost nejcennějš­ích ekosystémů světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia