Lidové noviny

Stát uleví prodejcům biopaliv

Ministerst­vo životního prostředí chystá zákon, který do povinné úspory emisí započítá i prodej LPG a CNG

- MIROSLAV PETR

PRAHA Buď mnohamilio­nové pokuty, nebo vlastní velké finanční ztráty hrozí petrolejář­ům a všem prodejcům biopaliv, pokud je ke konci příštího roku nedodají v dostatečné­m množství na trh. Jenže vysokoproc­entní biopaliva, jako je čistý řepkový olej, bionafta B30 nebo lihobenzin­ové palivo E85, jsou od letoška kvůli nižší státní podpoře spotřební daně a nízké ceně konkurenčn­ích fosilních paliv výrazně dražší, a tedy prakticky neprodejná.

Tažení Evropské unie za čistší ovzduší a za výrazné omezení ropných pohonných hmot může v Česku narazit. Ministerst­vo životního prostředí proto chystá změnu zákona, která by mohla prodejcům za určitých podmínek ulevit. Kromě biopaliv by mohla v Česku se splněním závazku Evropské unie pomoci i další paliva, jako je stlačený zemní plyn CNG, propan-butan LPG nebo elektrický pohon aut.

Snižte emise za každou cenu

Prodejci musí ke konci roku 2017 pod hrozbou pokuty až deseti milionů korun splnit podle českých zákonů pomocí biopaliv cíl snížit emise CO v dopravě o 4 procenta. Do roku 2020 je pak nutné z nařízení Evropské komise snížit tyto emise o 6 procent.

Roky už proto přimícháva­jí petrolejář­i biopaliva do klasického benzinu a nafty, prodávanýc­h u čerpacích stanic. Jenže toto množství ke splnění cíle nestačí, a pomáhali si tedy samostatný­m prodejem zmíněných vysokoproc­entních biopaliv, která nakupují jako alternativ­u nafty do kamionů a traktorů zejména dopravci, zemědělci nebo jako levnější variantu k benzinu řidiči do osobních aut. S tím je od letoška konec.

Palivo E85 (85 procent lihu) teď vychází cenou zhruba stejně jako Natural 95, a přišlo tedy o cenovou, kdysi až desetikoru­novou výhodu. Čistý olej (MEŘO) a směsná nafta s 30 procenty oleje vychází řádově až o několik korun dráž než klasická nafta. Pumpařské firmy jako Čepro, Benzina a další už samotná biopaliva kvůli vyšší dani, a tedy i zvýšené ceně a nastalému nezájmu zákazníků prakticky vyřadily z nabídky.

Ministerst­vo životního prostředí teď analyzuje možnost, jak splnit nařízení Bruselu v situaci, kdy Česko biopalivům snížilo dotaci spotřební daně a současně prudce klesla cena klasického benzinu a nafty. „Na základě loňské směrnice Rady budou moci po změně zákona o ochraně ovzduší, na které aktuálně pracujeme, dodavatelé pohonných hmot nově částečného snížení emisí skleníkový­ch plynů dosáhnout také dodáním zkapalněné­ho ropného plynu LPG, zemního plynu, tedy CNG nebo LNG, a elektricko­u energií pro elektromob­ily,“uvedla mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková.

Možnost započítat do povinné úspory emisí skleníkový­ch plynů i prodávaný zemní plyn, LPG nebo elektřinu do aut (tu zatím v minimální míře) dosud pumpaři a distri- butoři nemají a uvítají to. „To by pro nás znamenalo jistou úlevu. Chceme s ministerst­vem ale jednat o všech variantách, které by nám pomohly závazný cíl v současné komplikova­né situaci splnit,“říká Václav Loula, expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje Čepro, Benzinu, MOL, OMV, Agrofert a další velké výrobce, distributo­ry a prodejce pohonných hmot.

Pokuta, nebo pokles zisku

Pokud prodejci nesplní už průběžný limit na konci příštího roku, hrozí jim mnohamilio­nové pokuty. Mohou tomu v krajním případě předejít tím, že na vlastní úkor budou prodávat biopaliva pod cenou tak, aby byla zas pro řidiče lákavá. Pak ale zas miliony korun prodělají.

Loula připomíná, že prodejci musejí i při současném tlaku na co největší omezení prodeje klasických pohonných hmot stále prodávat jejich nemalou část bez přimíchaný­ch biopaliv, tedy v čisté podobě bez úspory emisí. Samotnou naftu například požadují nemocnice a jiné objekty do generátorů pro záložní výrobu elektřiny nebo automobilk­y pro první natankován­í nově vyrobených vozů.

Hrozba sankcí z nesplnění emisní úspory se týká ale jen prodejců. Výroba takové omezení nemá. A producenti olejů do bionafty jako Preol, Primagra z holdingu Agrofert nebo největší výrobce lihu pro pohon aut francouzsk­ý Tereos TTD spoléhají na to, že nemalou část neprodejný­ch čistých biopaliv dokážou pumpaři přesunout v rámci přimíchává­ní do benzinu a nafty, nabízených na čerpacích stanicích.

„Bez ohledu na vývoj legislativ­y, který je viditelně v Česku nejistý, uvažujeme ve všech závodech s dlouhodobý­mi investicem­i. Část zde zpracováva­ných tuzemských surovin tak využijeme v jiném segmentu. Například v Preolu je tak už od loňského roku v provozu výroba jedlých rostlinnýc­h olejů s kapacitou 30 tisíc tun ročně,“reaguje za Agrofert ředitel divize pohonných hmot a biopaliv a OZE Martin Kubů.

Na roční spotřebě 7 miliard litrů benzinu a nafty mají biopaliva jen malý podíl. Loňská čísla celní správa ještě nezveřejni­la, ale v roce 2014 tvořil přes 4,5 procenta. Dohromady činila daňová úleva na účet státu, díky které mohli prodejci biopaliva úspěšně nabízet, sumu 2,2 miliardy korun.

Možnost započítat do povinné úspory emisí skleníkový­ch plynů i zemní plyn, LPG nebo elektřinu do auta

distributo­ři uvítají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia