Lidové noviny

Filmový agent 007 je na prodej

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

LONDÝN/PRAHA Britské filmové studio Pinewood, které na stříbrné plátno uvedlo například Hvězdné války, Supermana nebo Jamese Bonda, bude zřejmě k mání. Investiční banka Rothschild už pracuje na strategick­é revizi kapitálové základny a struktury, a to včetně možnosti prodeje. Cenovka by měla přesáhnout 250 milionů liber.

Oznámení pro investory, které filmové studio uveřejnilo na svých internetov­ých stránkách, vyvolalo pozitivní reakce na burzovních trzích. Akcie firmy pod vidinou výhodného budoucího prodeje vzrostly o 15 procent.

„Věříme, že Pinewood má potenciál navázat na silné výkony posledních let a další růst jak ve Velké Británii, tak na mezinárodn­í úrovni. Rada se nyní snaží najít nejlepší způsob, jak dosáhnout vhodné kapitálové struktury, aby firma mohla v nejlepším zájmu akcionářů realizovat své cíle,“byl k možnému prodeji zdrženlivý jednatel Pinewoodu Ivan Dunleavy.

Populární filmy zvednou cenu

Firemní dokumenty ale hovoří jasněji. Revize strategie financován­í je podle nich pro plné využití budoucího potenciálu společnost­i nezbytná.

„V souladu s tím byla bance Rothschild zadána strategick­á revize celkové kapitálové základny a struktury, která by mohla zahrnovat prodej společnost­i,“stojí v prohlášení.

Likviditu akcií společnost­i totiž dusí jejich vlastnictv­í, které pevně ovládají Peel Holdings s 39 procenty, klenotnick­á společnost Warren James s 26,1 procenta a Aviva s 13,1 procenta. Pro vstup na hlavní akciový trh londýnské burzy je přitom nutné, aby alespoň čtvrtina akcií byla volně obchodovan­á.

Poté, co se Peel Holdings v roce 2011 nepodařilo Pinewood převzít, se tak prodej za účelem zhodnocení zdá jako jasná volba. V současnost­i je firma ceněna na 250 milionů liber, v přepočtu zhruba 8,7 miliardy korun.

Prodejní cena však podle analytiků ještě stoupne. Pokud k prodeji opravdu dojde, mělo by jít vzhledem k atraktivit­ě vydávaných titulů o částku o 25 až 30 procent vyšší. Cenovka by tedy byla 315 až 350 milionů liber.

Studia Pinewood, nacházejíc­í se zhruba 30 kilometrů západně od Londýna, produkují filmy už od 30. let minulého století. Mezi nejslavněj­ší tituly patří filmy o agentovi 007 Jamesi Bondovi, Pirátech z Karibiku, Harrym Potterovi, stejně jako zatím poslední díl Hvězdných válek a další.

Po roce 2000 úspěšné studio začalo zakládat pobočky v USA, Malajsii, Kanadě a Dominikáns­ké republice. Hodnota firmy od roku 2009 vzrostla čtyřnásobn­ě.

 ?? Mimo jiné stvořilo filmového Jamese Bonda. Jako první si ho zahrál Sean Connery (na snímku), který jako agent Jejího Veličenstv­a s povolením zabíjet natočil celkem šest filmů. FOTO ČTK ?? Studio Pinewood
Mimo jiné stvořilo filmového Jamese Bonda. Jako první si ho zahrál Sean Connery (na snímku), který jako agent Jejího Veličenstv­a s povolením zabíjet natočil celkem šest filmů. FOTO ČTK Studio Pinewood

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia