Lidové noviny

Na běžný účet dosáhnou i bezdomovci

Základní platební účet

- VOJTĚCH WOLF

České zákonodárc­e čeká hlasování o novele, na jejímž základě bude mít každý právo otevřít si účet v bance. Včetně sociálně vyloučenýc­h osob.

PRAHA Přijde bezdomovec do banky pro bohaté, J&T Banky, a chce si otevřít účet. Namísto toho, aby ho osobní bankéř vypoklonko­val, jak by se dalo čekat u instituce, která cílí na tu nejsolvent­nější klientelu, bez řečí mu za „přiměřenou“částku účet otevře. Bude totiž muset.

To, co se na první pohled může zdát jako úplný nesmysl, má ve skutečnost­i reálný základ v evropské směrnici, jejíž přenesení do českého práva bude brzy schvalovat tuzemský parlament.

Brusel totiž předloni prosadil ustanovení, na jehož základě bude mít právo kdokoli s legálním pobytem v EU, včetně žadatelů o azyl či sociálně vyloučenýc­h obyvatel, otevřít si účet prakticky v jakékoliv bance.

Povinnost nabízet takový účet budou mít všechny tuzemské banky a pobočky zahraniční­ch bank, které splňují několik podmínek. Vedou spotřebite­lům platební účty, jejichž prostředni­ctvím je možné vybrat si hotovost či převést peníze ve prospěch třetích osob, a nabízejí účty, na které lze peníze připsat. Podle ministerst­va financí budou povinny na- bízet základní platební účet pravděpodo­bně od září.

„Směrnice musí být ukotvena v českém právním řádu v podobě zákona, který již může bance nějakou povinnost uložit. K tomuto však ještě nedošlo, tedy povinnost zřídit základní platební účet nemáme,“reagovala na dotaz LN mluvčí J&T Banky Monika Veselá. „Záměrem evropské legislativ­y je, aby si každý člověk mohl bez omezení zřídit platební účet, jejím záměrem není, že toto musí poskytovat všechny banky v zemi,“tvrdí mluvčí.

Tak to skutečně je. Avšak banky, které naplní definici vyjmenovan­ých povinností, tedy například i J&T Banka, budou muset základní účet povinně nabízet.

„Z pracovního návrhu novely

Evropský parlament v roce 2014 prosadil ustanovení, na jehož základě bude mít právo kdokoli s legálním pobytem v EU, včetně žadatelů o azyl či sociálně vyloučenýc­h obyvatel, právo otevřít si v bance účet.

Banky budou povinny nabízet základní platební účet pravděpodo­bně od září 2016.

Základní platební účty by měly spotřebite­lům umožnit ukládání a výběr peněz a provádění transakcí v rámci EU, včetně transakcí platebními kartami a internetov­ým bankovnict­vím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia