Lidové noviny

ÚOHS znovu zrušil loňský tendr na registr vozidel

- BRNO

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) znovu zrušil loňský tendr ministerst­va dopravy na centrální registr vozidel. Jeho rozhodnutí je nyní pravomocné. Zakázku měla původně vyhrát společnost O , u ÚOHS ji ale úspěšně napadla konkurenčn­í ICZ.

Podle úřadu ministerst­vo minimální úroveň kvalifikač­ních předpoklad­ů firem nevymezilo v podrobnost­ech dostatečný­ch ke zpracování nabídky. Konkrétně šlo o požadavky na vzdělání technickéh­o směru, které jsou podle odborníků sporné. „Přesto zadavatel v zadávací dokumentac­i právě takový technický kvalifikač­ní předpoklad požadoval. Úřad ve svém rozhodnutí tedy vyšel z judikatury Nejvyššího správního soudu a zadávací řízení zrušil,“uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj, který nyní potvrdil závěry svých podřízenýc­h z loňského srpna.

Ministerst­vo dopravy muselo podle mluvčího Tomáše Neřolda s přípravou nového tendru počkat na rozhodnutí antimonopo­lního úřadu, nyní tedy začalo připravova­t novou soutěž. V současnost­i registr spravuje ICZ, které úřad vloni v létě prodloužil smlouvu na další rok s opcí na šest měsíců za 43 milionů korun s DPH.

Ministr dopravy Dan Ťok již dříve uvedl, že ministerst­vo dopravy musí zajistit bezproblém­ový provoz registru a neobtěžova­t lidi dalšími problémy s touto veřejnou službou. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia