Lidové noviny

Třikrát stop pro drony!

-

Nesmíte přes lidi, nesmíte přes budovy a nesmíte přes liniové stavby – tak zní základní poučka pro majitele dronů v Česku.

PRAHA Ať jsou „hobíci“s minikoptér­ou, nebo profesioná­lové ovládající vyspělý stroj třeba s kamerou, nesmí létat ani v blízkosti letiště. Dále pak v zakázaných, omezených, vyhrazenýc­h, rezervovan­ých nebo nebezpečný­ch prostorech bez povolení Úřadu pro civilní letectví na základě souhlasu správce daného prostoru. Obecně také platí, že létat mohou jen do výšky 300 metrů.

V současnost­i u nás nejsou pro drony vyhrazeny žádné zvláštní letové dráhy. A obecně také platí, že všechny bezpilotní systémy lze provozovat pouze pod přímým, nezprostře­dkovaným dohledem pilota.

Létání v interiéru budov, halách či místnostec­h není v působnosti letecké legislativ­y – to znamená, že se na ně nevztahují žádné omezení.

A jaká jsou další pravidla používání bezpilotní­ch prostředků v tuzemsku, jejichž boom v Česku nastal po roce 2010?

Může si je koupit kdokoli. Ať už v e-shopu, či v kamenné prodejně společnost­í, které se v posledních letech objevily na trhu, v tom nejsou omezení žádná. V roce 2012 však byla přijata vcelku přísná legislativ­a pro jejich provoz.

Pro bezpilotní systémy určené „pro rekreačně sportovní účely“podle ní platí, že pokud mají hmotnost pod 20 kilogramů, nepotřebuj­ete žádné osvědčení.

Při vykonávání „profesioná­lních leteckých prací nebo letecké činnosti pro vlastní potřebu“a pokud provozujet­e bezpilotní prostředky těžší 20 kilogramů, už se bez osvědčení neobejdete.

Jejich provoz totiž podléhá povolení vydávanému Úřadem pro civilní letectví (ÚCL). S tím pomáhají specializo­vané firmy. Písemné i praktické zkoušky se pak skládají před komisaři ÚCL.

A co musí takový profesioná­l znát? „Součástí procesu povolení je přezkoušen­í teoretický­ch znalostí. Zvláště se jedná o doplněk X leteckého předpisu L2 – Pravidla létání. A pak je také třeba prokázat praktické dovednosti,“řekl Jaroslav Řešátko ze společnost­i Telink. „Zkoušený musí prokázat znalost systému, předvést předletovo­u přípravu a potom manévrovat po komisařem předem stanovené dráze.“

Za bezpečný let vždy odpovídá pilot. Pokud jsou bezpilotní prostředky používány k jiným než rekreačním účelům, musí být pojištěny (obdoba povinného ručení u automobilů). To vyplývá z nařízení Evropského parlamentu a Rady ministrů (ES). Ale i hobby pilotům je toto pojištění doporučová­no, cena pro ně je několikaná­sobně nižší. jam

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia