Lidové noviny

Když k vám přijde malíř...

-

Stavba ani rekonstruk­ce se bez nich neobejde. Ne každý z nich ale odvede svoji práci stoprocent­ně. S řemeslníky, kteří nedodrželi termíny, vyžadovali další platby nebo odmítli řešit vady své práce nebo reklamace se už setkali mnozí. Přitom podobným nesnázím lze snadno předejít: stačí sepsat dobrou, co nejkonkrét­nější smlouvu, s jejíž pomocí se podobné problémy řeší snáz.

Výhody písemné smlouvy jsou očividné. Například pokud si člověk ústně dohodne s topenářem výměnu topných těles v bytě, zaplatí mu zálohu v řádu desítek tisíc korun a následně není spokojen s jeho prací, jen těžko se domůže nápravy. Pokud dojde na soudní spor, rozsah objednanýc­h prací, požadované materiály nebo termín dokončení díla je v případě ústní smlouvy nemožné dokázat.

Odstupuji od smlouvy!

Častým nešvarem řemeslníků je nedodržení termínů. Přitom v průběhu jejich práce klient obvykle nemůže byt (ale také auto nebo jinou věc) používat, takže předpoklád­á, že práce bude dokončena v termínu. Pokud je prodlení zásadní, lze ihned odstoupit od smlouvy kvůli jejímu podstatném­u porušení – třeba v situaci, kdy po uplynutí několika měsíců po zadání zakázky na výrobu nábytku na ní truhláři ještě ani nezačali pracovat. Pokud je prodlení méně závažné, je potřeba řemeslníko­vi uložit dodatečnou lhůtu k plnění a teprve po jejím uplynutí je možné od smlouvy odstoupit.

„Objednatel­může po odstoupení od smlouvy požadovat i náhradu škody, která mu kvůli prodlení vznikla,“říká Filip Melzer. „Právo na slevu prodlením nevzniká, ale lze si slevu samozřejmě ujed- nat třeba za příslib, že objednatel od smlouvy neodstoupí,“dodává.

Špatná práce se musí opravit

Z hlediska práva je podstatné, že řemeslník je profesioná­l, kdežto objednatel je obvykle člověk, který například elektroins­talacím či instalatér­ským pracím nerozumí. Je tedy v postavení slabší smluvní strany a řada spotřebite­lských práv je na jeho straně. „Je tudíž chráněn proti některým nepřiměřen­ým ujednáním,“vysvětluje Melzer. Řemeslník tak kupříkladu nesmí požadovat dopředu zaplacení zálohy ve výši 90 procent očekávané či sjednané ceny.

Kromě prodlení je asi nejčastějš­ím problémem s řemeslníky nekvalitní provedení práce. „Provede-li dílo jinak, než jak bylo ujed- náno, je vadné. Vadu díla je třeba řemeslníko­vi vytknout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do dvou let od předání díla,“říká Filip Melzer. Nároky na reklamaci se liší dle povahy díla. „Může jít o právo na dodání nové věci, opravu vady nebo přiměřenou slevu. Vedle toho má objednatel právo na náhradu škody způsobené vadným plněním,“doplňuje. Od toho je třeba odlišit takzvanou záruku za jakost. „Tou se firma zaručuje, že dílo bude mít stanovené vlastnosti po určitou dobu,“říká Vojtěch Steininger.

A co dělat, když řemeslníci požadují dodatečné platby za vícepráce nebo materiál? „To mohou požadovat jen tehdy, když si tuto možnost strany ujednají – například je-li domluven rozpočet s výhradou, že není zaručena jeho úplnost. I tehdy ale potřebu navýšení ceny musí zhotovitel bezodkladn­ě oznámit. Pokud to včas neudělá, nárok na zvýšení ztrácí. V případě navýšení o více než 10 procent původně ujednané ceny pak může objednatel odstoupit od smlouvy,“říká Filip Melzer.

I zde ale platí, že strany si mohou domluvit úplně jiný režim. Typické bude stanovení zcela pevného rozpočtu, který není možné překročit za žádných okolností. „Zde může o spravedliv­ém zvýšení ceny rozhodnout soud, ale jen v úplně výjimečnýc­h případech,“dodává Melzer. Třeba v důsledku několikaná­sobného zdražení klíčového materiálu.

V případě jakýchkoli sporů s řemeslníky je vhodné se zkusit nejprve neformálně dohodnout. Poté je třeba je písemně vyzvat k napravení chyb. „Pokud se na tom strany dohodnou, je možné pokusit se řešit spor třeba u mediátora. V praxi však bohužel většinou nezbývá nic jiného než takovou patálii řešit soudní cestou,“dodává Vojtěch Steininger.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia