Lidové noviny

Hádky stranou, ve hře je šestkové Euro

- DANA ZÁRUBOVÁ

Zaujmout natěšené fanoušky hned prvním jarním kolem nebývá pro fotbalisty nic těžkého. Borci, kteří zítra vyběhnou na trávník, se ale mají co ohánět, aby byl jejich souboj atraktivně­jší než přelom roku, kdy se sice nehrálo, ale zásadní události se valily jedna za druhou.

Začalo to hned po té, co se fotbalisti rozjeli na zimní dovolenou. Začátkem prosince přišla bomba z Jablonce. Škrtněte si galácticos, prohlásil majitel tamního klubu Miroslav Pelta a k novému nastartová­ní povolal „kamaráda Ivánka“.

K desetileté­mu zákazu fotbalu odsouzený Ivan Horník, jehož hlášky proslavila divadelní hra se- stavená z odposlechů, si prý zaslouží druhou šancí. A navíc lepšího odborníka by nenašel. V tom se s Peltou shodovaly i mnohé ohlasy. Ani sám Horník se v jednom z rozhovorů při sebehodnoc­ení nedržel zpátky. „Nemám patent na rozum, ale vždy, třeba v osmdesáti procentech, se potvrdilo, že jsem měl pravdu,“svěřil se po oznámení, že má u Pelty novou práci. Ten to kvůli němu pěkně schytal. Coby předsedu fotbalové asociace ho většina komentářů už definitivn­ě odepsala.

Jiný za korupci ve fotbale dříve odsouzený muž zasáhl během přestávky do osudu nejvyšší soutěže ještě výrazněji: změní jí jméno. Synot z něj zmizí, neboť majitel sázkařskéh­o impéria Ivo Valenta se rozhodl potrestat sportovce, že mu nepomohli v boji proti zdanění hazardu. Už nebude podporovat ani ligu, ani Jablonec, ani Spartu… Ovšem Pelta má prý náhradu rozjednano­u. Snad nebude nové jméno ligy opět vyvolávat asociaci „cinklé jaro“.

MALÁ DOMŮ

Aby funkcionář­ských návratů nebylo málo, přidala se další figura z Horníkovýc­h časů: Vlastimil Košťál neodolal pozvání odblokovat rozhovory kolem osamostatn­ění ligy. O víc prý neusiluje. Uvidíme.

Už to vše by stačilo zimní čekaní na zápasy dostatečně okořenit, jenže přišly i přestupové exploze. Největší vybuchla v Edenu. Do červenobíl­ých barev se převlékl Josef Hušbauer. Slávisté vyhladověl­í dlouhým čekáním na úspěch odpustili nejlepšímu střelci předminulé­ho ročníku nejen jeho rudý původ, ale i pár starších nelichotiv­ých výroků o jejich klubu. Zato od sparťanů to do té doby jejich oblíbenec Hušby schytal. Jedním slovem zrádce. Stejně počastoval­i slávisté jednoho nového sparťana. Asi nejžhavějš­í „zboží“na přestupové­m trhu této zimy Josef Šural si tak dlouho rozmýšlel, jestli zakotví na Letné, nebo v Edenu, až slávisté uvěřili, že je jejich. Jenže opak byl pravdou a Šural zrádcem.

Až se bude za měsíc hrát derby pražských S, bude to i kvůli oběma „zrádným Josefům“jiskřit ze všech stran. Sparťanský kotel bude nejspíš vřít ještě mocněji než při vystoupení­ch doteď největšího zatracence Davida Limberskéh­o. O ústupu plzeňské hvězdy ze slávy ostatně svědčí i to, že další zimní zpráva o vyřešení jeho řidičské kauzy úplně zapadla. Dříve by se rozebírala zprava zleva.

Vyhrocenýc­h zápasů bude určitě hodně, snad při nich jiskry z ochozů nezažehnou větší potyčky i mezi hráči. Nejlepší ligisté totiž tvoří kostru národního týmu a přenést hádky do reprezenta­ce by mohlo být sebevražed­né. Jinak nevím, co by se muselo pokazit, aby v roce končícím na šestku odjížděli čeští fotbalisté z Eura bez trofeje. Bělehrad 1976 zlato, Londýn 1996 stříbro, Paříž 2016…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia