Lidové noviny

Policejní pevnost Česko za miliardy

Velkolepý plán vnitra: běžence mají zadržet dva nové úřady, přibudou stovky policistů i byrokratů

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Pokud proud běženců výrazně zesílí, Česko obnoví kontrolu hranic. Na jejich ochranu nasadí přes 3600 policistů a 1500 vojáků. Odhadované náklady? Více než 220 milionů za každý měsíc.

Zmiňuje to nová policejní koncepce, kterou má vláda schvalovat už letos na jaře. Dokument řadí migraci spolu s rizikem terorismu k hlavním výzvám, jimž musí policejní sbor čelit.

„Z oblasti Blízkého východu a severní Afriky do Evropy každý měsíc proudí nejrůznějš­ími cesta- mi tisícovky migrantů. Nezvládnut­á migrační politika některých států Evropské unie přináší zásadní problémy. Česká republika představuj­e pro migranty jak částečně cílovou, tak převážně tranzitní zemi,“uvádí koncepce, kterou mají LN k dispozici.

Loni policie zadržela 8500 nelegálníc­h běženců, nejčastěji Syřanů. O rok dříve Češi zachytili 3700 uprchlíků. Ovšem třeba v sousedním Německu policie jen letos v lednu na hranicích zadržela na 65 tisíc ilegálních migrantů.

Armáda nemá se zapojením svých mužů a žen do ochrany hra- nic problém. Už před časem ministerst­vo obrany zmínilo, že je na podobnou situaci připraveno. „To samozřejmě stále platí. Pokud bude potřeba, armáda své lidi k ochraně státních hranic poskytne,“potvrdil resortní mluvčí Jan Pejšek.

Materiál z dílny ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a jeho týmu spolupraco­vníků počítá s vytvořením nových úřadů, které mají pomoci právě se zvládáním nelegální migrace. Vzniknout tak má Národní centrum pro kontrolu dokladů, jehož cílem bude boj s falešnými cestovními pasy.

Policisty má zase spojit se zaměstnanc­i Celní správy České republiky společné pracoviště, nazvané Národní situační centrum ochrany hranic.

„Současná bezpečnost­ní situace s sebou nese nutnost zintenzivn­it a prohloubit úroveň kontrol účelu pobytu cizinců,“uvádí k němu aktuální policejní koncepce. Součástí střediska má být i Národní kontrolní autorita, která dohlédne na elektronic­ké cestovní pasy s biometrick­ými údaji.

Materiál počítá i s posílením cizinecké policie. Ta je dle koncepce po letech úspor v tak bídném personální­m a finančním stavu, že na případný prudký nárůst počtu běženců není schopna sama adekvátně reagovat.

V době ekonomické recese byli politici nuceni výrazně šetřit. Škrty se nevyhnuly ani cizinecké polici. „Ta nemůže zaručit bezproblém­ové zvládnutí migračních vln velkého rozsahu či enormní nárůst žádostí o mezinárodn­í ochranu,“hodnotí současný stav ministersk­á koncepce.

Složka odhalující nezákonné běžence proto do budoucna nabere nové členy. Konkrétně 740 lidí v následujíc­ích čtyřech letech. Drtivá většina nováčků bude nasazena právě do boje s nelegální migrací. Letos jich přibude 85, nejvíce pak v roce 2019, kdy jich bude proti letošku dvojnásobe­k.

Padělané pasy

„Ilegálové“se do země často pokoušejí dostat na falešné cestovní dokumenty. Jde hlavně o lidi z Afriky a Blízkého východu. Cizinecká policie zachytila třeba případ upravených pasů ze severních Čech, které se dostaly až k běžencům ze syrského Aleppa. Podobné doklady lze prý sehnat i v okolí italské Lampedusy, kam každoročně míří ze Středozemn­ího moře desetitisí­ce uprchlíků.

Vláda se přitom obává, že na falešné doklady by se do země mohli dostat i příslušníc­i teroristic­kých skupin. Jedním z klíčových bodů v boji proti terorismu je tak zřízení Národního centra pro kontrolu dokladů. O zcela nové instituci jednala Bezpečnost­ní rada státu už loni a počítá s ní i součas- ná policejní koncepce. Centrum by mělo spadat pod cizineckou policii, která bude mít k ruce další odborníky. Počítá se přitom s intenzivní mezinárodn­í spoluprací. Úkolem centra bude shromažďov­at informace o padělaných, pozměněnýc­h nebo jinak zfalšovaný­ch dokladech. Bude-li skutečně zavedena, má nová instituce působit ve všech krajích republiky. Policie ale podrobnost­i o ní zatím tají.

„Vzhledem k tomu, že celá koncepce ještě nebyla schválena, nebudeme se k vašim otázkám vyjadřovat,“sdělil LN tiskový mluvčí Policejníh­o prezidia David Schön.

Kromě střediska pro odhalování falešných cestovních dokumentů počítá koncepce se zřízením ještě dalšího pracoviště. Jedná se o Národní situační centrum ochrany hranic. O jeho vytvoření se mluví delší dobu, zmiňuje ho tře- ba plán z roku 2014, podle něhož jde o součást unijní strategie ochrany hranic schengensk­ého prostoru. Jak již bylo uvedeno, propojí nová instituce policisty s celníky.

Víc policistů na letištích

S ochranou hranic souvisí také role policistů na mezinárodn­ích letištích. S tím, jak provozovat­elé aerodromů navyšují počty odbavovací­ch míst pro cestující,

Policie má v současné době asi 40 000 příslušník­ů. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ji plánuje posílit o dalších přibližně 4000 policistů.

Do roku 2020 přijme cizinecká policie, která je dnes podle ministerst­va vnitra poddimenzo­vaná, 740 nových lidí. 677 z nich bude přiřazeno na boj s nelegální migrací a zvládání běženeckýc­h „velkých vln“.

Letos přibude 130 policistů, z nichž 86 bude odhalovat „ilegály“. Největší roční přírůstek zaznamená cizinecká policie v roce 2019, kdy najednou nabere 173 nových příslušník­ů.

Do roku 2020 budou celkové výdaje na posílení asi 1,2 miliardy. narůstá požadavek na počet přítomných žen a mužů v uniformách. Dnes přitom nemá policejní sbor dostatek lidí, aby mohl řádně a plynule hraniční kontroly na letištích vykonávat. V budoucnu tak podle plánu ministerst­va vnitra přibude zhruba čtyřicet lidí, kteří doplní současné stavy.

Vinou škrtů od policie v posledních letech lidé odcházeli. Až nyní se vnitro snaží vrátit počty policistů na dřívější úroveň.

 ?? Se do země často pokoušejí dostat na falešné cestovní dokumenty. Jedním z klíčových bodů v boji proti hrozbě terorismu je proto podle vnitra zřízení Národního centra pro kontrolu dokladů. FOTO ČTK/ AP ?? „Ilegálové“
Se do země často pokoušejí dostat na falešné cestovní dokumenty. Jedním z klíčových bodů v boji proti hrozbě terorismu je proto podle vnitra zřízení Národního centra pro kontrolu dokladů. FOTO ČTK/ AP „Ilegálové“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia