Lidové noviny

Firmy, posviťte si na své taxikáře

- ELIŠKA NOVÁ

Dispečinky taxi a firmy, které zprostředk­ovávají odvoz přes aplikace, by si nově měly víc hlídat své řidiče. Jinak jim bude hrozit sankce.

PRAHA Zatímco na magistrále stály v pondělí zhruba dvě stovky taxikářů a protestova­ly proti Uberu, řidiči jejich úhlavního nepřítele měli co dělat, aby stihli všechny zákazníky odvézt. Zablokovan­á magistrála vzbudila mezi lidmi o Uber mimořádný zájem.

Taxikáři, kteří kromě zvýšení maximální ceny za kilometr požadují řešení nelegálníh­o provozován­í taxi v čele s Uberem, svolali stávku kvůli tomu, že podzimní jednání na pražském magistrátě zůstalo bez výsledku. A že s nimi nikdo nekomuniku­je. Na jejich stížnosti ale přece jen dojde. Ministerst­vo dopravy totiž připravuje pro dispečinky a firmy, jako je Uber, nové povinnosti.

Zprostředk­ovatel taxislužby by nově měl zodpovědno­st za to, že ten, kdo pro něj jezdí, má koncesi, ale také oprávnění řidiče taxislužby, což je v podstatě průkazka, že je spolehlivý, nebo, že nemá za sebou delikty spojené s podváděním s taxametrem. „Zvažujeme, že by dispečinky

Dispečinky přitom mají od řidičů velké příjmy. „Často po nich chtějí 5 až 8 tisíc korun jako poplatek za služby. To je hodně. My chceme tisícovku, což je, myslím, dostatečné,“míní majitel Student Agency, ale i pražských taxíků Tick Tack Radim Jančura. „Dnes je dispečinků­m jedno, jací řidiči pro ně jezdí, co dělají, jestli nechávají zákazníka okrádat. Tím si ale kazí spíš své jméno a zákon to nejspíš moc nevyřeší. Nicméně chápu, že kdyby někde bylo řečeno, že dostane-li řidič pokutu, tak například deset procent z ní zaplatí dispečink, pak bude mnohem vícmotivov­án zákonem, aby si řidiče hlídal,“dodává Jančura.

Velké dispečinko­vé firmy většinou požadavek na koncesi a oprávnění ve smlouvách s řidiči mají. V praxi se ale stává, že ve vytížených obdobích, jako jsou například Vánoce, najímají lidi navíc, aby stihly vyřídit všechny požadavky.

Majitelé dispečinků jsou s opatřením, které chystá ministerst­vo, více méně smířliví i proto, že zasáhne Uber a podobné firmy, které poskytují takzvanou spolujízdu a jež jim ubírají zákazníky.

„Souhlasíme s kroky, které pomohou zajistit rovné podmínky. Aktuálně taxikáři mají mít stále tvrdší regulace a na druhé straně řidiči Uberu a různých smluvních přeprav nedodržují nic a stát s tím nic efektivníh­o nedělá,“tvrdí jednatel Modrého Anděla Robert Faltýnek.

Po změnách nejvíc volá Asociace koncesioná­řů v taxislužbě. Vadí jí jak nelegální provozovat­elé, tak dispečinky. Pro představu: v Praze je zhruba 5000 taxikářů, těch, kteří jezdí takzvaně na sebe, bez centrály, která by jim dohazovala kšefty, je kolem 500.

Nicméně tlak, který během posledního tři čtvrtě roku vytváří asociace na pražský magistrát, i přes pondělní stávku částečně zapůsobil. Taxikáři se ale změn nejspíš nedočkají tak rychle, jak by si představov­ali. Nové povinnosti pro dispečinky a majitele aplikací by se měly objevit v novele silničního zákona. Ta by se měla dostat na vládu během prvního pololetí. Teď probíhá diskuse, jak by změny měly vypadat.

Víc pravomocí pro kontrolu

Není vyloučené, že změny dopadnou i na takzvané drink servisy, které poskytují vedle dopravy osob i odvoz jejich vozu. O jaké změny půjde, ale zatím není jasné. V tomto případě budou pravděpodo­bně firmy proti. „Nesouhlasí­me s dalšími regulacemi pro služby odvoz vozu,“sdělil jednatel Modrého Anděla Faltýnek.

Na další změny v zákoně by přitom mohl tlačit i magistrát, který chce mít větší možnosti pro kontrolory. Navrhuje proto například, aby jak dispečinky, tak i firmy typu Uber musely nahlásit, jaký řidič pro ně jezdí a jaké registračn­í značky mají pod sebou.

„Řidiče Uberu v podstatě nemůžeme kontrolova­t. Nechali jsme si kvůli tomu vystavit několik platebních karet, po první kontrole nám byly postupně všechny zablokován­y,“vysvětluje šéf odboru dopravních agend magistrátu Jan Heroudek. V Uberu totiž lze platit jen přes platební kartu. Právě jejich čísla si řidiči Uberu spojili s kontrolory a tyto karty blokují, kvůli čemuž si je kontroloři nemohou ani přivolat.

Pražská radnice si také přeje, aby taxikářům mohl na místě odebrat oprávnění nejenom policista jako dosud, ale i kontrolor.

Zvažujeme, že by dispečinky a další zprostředk­ovatelé měli své povinnosti, protože dosud tomu

tak nebylo.

 ?? Jako je provozovat­el taxi UBER, čekají nové povinnosti. Právě proti UBER v pondělí v Praze taxikáři protestova­li.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Dispečinky a firmy,
Jako je provozovat­el taxi UBER, čekají nové povinnosti. Právě proti UBER v pondělí v Praze taxikáři protestova­li. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Dispečinky a firmy,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia