Lidové noviny

Levicový ProAlt se sám rozpustil

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Levicové hnutí ProAlt, které vzniklo kvůli plánovaným reformám vlády Petra Nečase, je minulostí. „Většina z členů, kteří byli v hnutí nejvíce angažovaní, se shodla, že činnost pražského, ‚centrálníh­o‘ ProAltu ukončíme. Důvodem je především naše nízká aktivita. Za tu mohlo jak profesní vytížení části z nás, tak ztráta jasného a jednoznačn­ého nepřítele – Nečasovy vlády,“řekl LN mluvčí iniciativy Pavel Novák. Podle něj ale zůstanou nadále aktivní členové v Českých Budějovicí­ch, Ostravě a Opavě. „Ukázalo se, že hnutí ProAlt bylo především protestní a nedokázalo se přetavit v zárodek nebo spoluzárod­ek nového politickéh­o či společensk­ého subjektu,“dodal Novák.

Levicoví aktivisté hnutí založili v roce 2010, kdy Nečasova vláda v době hospodářsk­é krize přišla s nepopulárn­ím utahováním opasků. Proti jejím reformám protestova­la celá řada iniciativ a odborových organizací. Právě ProAlt, v jehož řadách působilo množství levicových intelektuá­lů, stál často v první linii protivládn­ích demonstrac­í.

Snad první výraznou akcí, na níž se iniciativa podílela, byl hlasitý odpor vůči jmenování šéfa Občanského institutu Romana Jocha poradcem premiéra Nečase. Největší úsilí ale aktivisté směřovali do boje proti zmíněným pravicovým reformám. „Nehodláme se s nimi smířit,“hlásali.

Svého času měli na náměstí Republiky svůj stálý petiční stan a jednou z jejich hlavních priorit bylo přesvědčit sociální demokracii, aby přislíbila, že po nástupu k moci všechna opatření předchozí vlády bezpodmíne­čně zruší.

Významnou tváří ProAltu a jednou z mluvčích byla známá socioložka Tereza Stöckelová. Po jejím boku se objevovali právník Pavel Čižinský či dřívější vůdce odpůrců výstavby amerického radaru v Brdech Jan Májíček, který je také členem trockistic­ké Socialisti­cké solidarity.

Kromě snad všech odborových svazů spolupraco­vali s ČSSD, komunisty, Stranou zelených a lidovci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia