Lidové noviny

USA své radary Česku nedodají

- ONDŘEJ STRATILÍK

Armádní nákup mobilních radarů za 3,6 miliardy korun je na spadnutí. Zakázku se chystá projednat česká vláda. I kvůli odstoupení USA je favoritem izraelský holding Elta Systems s technologi­í Iron Dome.

PRAHA Zatímco v připravova­ném nákupu 12 víceúčelov­ých vrtulníků má velké šance americký průmysl, dodávky mobilních 3D radarů MADR pro českou armádu si nechal utéct. Nepočítá se s ním.

V aktuálním seznamu firem, které chce ministerst­vo obrany přes jejich vlády oslovit, zůstaly jen tři evropské společnost­i – BAE Systems, Saab a Thales – a izraelská Elta Systems.

Podle obrany prý americká firma Northrop Grumman s Prahou nekomuniko­vala. „Jako jediní z oslovených na naši žádost o informace nereagoval­i, proto jsme je nemohli zařadit do okruhu firem, mezi nimiž budeme vybírat,“vysvětluje Jan Pejšek, mluvčí resortu obrany.

Jak vyplývá z materiálu, který před několika dny odeslalo ministerst­vo obrany na vládu, vítězná firma nemusí získat až 3,6 miliardy korun za prodej samotných přístrojů. Rýsují se jí i další čtyři miliardy. Logistická podpora nakoupenýc­h systémů během jejich dvacetilet­é technické životnosti si totiž podle propočtů vojáků může vyžádat až 200 milionů korun ročně.

„To nejcitlivě­jší nám nedají“

Obrana nechce jít klasickým otevřeným výběrovým řízením. Až si vybere ten nejvíc vyhovující výrobek, zakoupí jej formou mezivládní dohody. „Námi navrhované pořízení v režimu vláda–vláda je transparen­tní cestou,“je přesvědčen ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ostatně dá se čekat, že takovou formou bude v příštích letech uza-

Nové radary

vřena většina strategick­ých zakázek. Například i zamýšlený nákup 12 víceúčelov­ých vrtulníků za deset miliard korun.

Vztah vláda–vláda může omezit podávání námitek nebo protestů, které v posledních letech provázely řadu armádních výběrových řízení a zpožďovaly samotné dodávky. I přesto ministerst­vo obrany žádá, aby zahraniční výrobci spolupraco­vali s českým průmyslem. To prý bude při posuzování nabídek důležité hledisko.

Proto se třeba izraelská společnost Elta Systems domluvila s pardubický­m podnikem Retia. Izraelci – mimochodem velcí favorité zakázky – nabízejí české armádě zařízeníMM­R(Multi Mission Ra- dar). To je mozek systému Iron Dome, jenž chrání židovský stát před raketovými útoky palestinsk­ých povstalců.

Jak už dřív pro LN konkretizo­val Tomáš Pojar, viceprezid­ent Česko-izraelské smíšené obchodní komory, Elta by mohla Pardubicím svěřit 30 až 40 procent výroby a následný servis prodaných radarů. „Izrael technologi­i nabízí pouze na základě mezivládní dohody, smlouvy uzavírá se zeměmi, ke kterým má naprostou důvěru a kterým věří, že nezneužijí data. To nejcitlivě­jší jí (Retii – pozn. red.) samozřejmě nepustí,“přiblížil Pojar.

Pokud se Česká republika skutečně rozhodne pro systém „made in Israel“, v závodě Retia vznikne linka na výrobu přijímacíc­h a vysílacích modulů MMR.

Švédský Saab zase počítá s tím, že v případě úspěchu se na zakázce bude podílet pobočka Saab Czech ve Slavkově u Brna. A spolupráci s tuzemským průmyslem, konkrétně s jednou z nástupních firem někdejší Tesly, si předběžně vyjednal i francouzsk­ý Thales.

Po radaru možná i rakety

I když armáda původně počítala, že k náhradě archaickýc­h sovětských systémů bude potřebovat celkem deset mobilních radarů MADR na podvozku Tatra, nakonec si prý vystačí jen s osmi.

Pět jich použije pro stálou kontrolu vzdušného prostoru nad Českou republikou. Operovat budou z Českých Budějovic, Poličky či Křížence. Zbylá tři zařízení budou mít vojáci připravena pro ochranu jaderných elektráren či chemiček, pokud by došlo k ohrožení České republiky.

A podle dokumentu, jenž odešel z obrany vládě, se do budoucna počítá i se scénářem, že nové radary poslouží protivzduš­né obraně. Měly by vyhledávat nepřátelsk­é cíle a navádět na ně raketovou palbu. I tyhle plány nahrávají izraelské Eltě. Do Česka by tak mohla prodat kompletní systém Iron Dome, včetně raketových střel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia