Lidové noviny

Stropnický by měl skončit, volá pravice

-

BRUSEL/PRAHA „V Bruselu jsem se setkal s ministrem obrany USA Carterem. Velmi ocenil naše zapojení v misích nebo v boji proti IS,“psal včera dopoledne ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na sociální sítě. I přestože byl na zasedání NATO, čekala se úplně jiná reakce. Poté, co jej v minulých dnech vyzvala k rezignaci opoziční ODS a později i TOP 09, se přidali i koaliční lidovci.

„Měl by zvážit, zda skutečně zůstat ve funkci ministra,“prohlásil včera ministr a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve vysílání Českého rozhlasu.

Rozmíšku ve vládě mají proto dnes řešit lídři koalice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal schůzku s Andrejem Babišem (ANO) a Bělobrádke­m.

Lidovce rozohnila přílišná „otevřenost“Stropnické­ho, který redaktorům Hospodářsk­ých novin potvrdil, že podmínkou propuštění pětice Čechů zadržených v Libanonu bylo nevydání Alího Fajáda z Prahy do USA.

„Za kauzu Fajád nesou odpovědnos­t nominanti hnutí ANO. A to zejména za její více než nešťastné komentován­í ze strany ministra Stropnické­ho,“má jasno Bělobrádek.

I přes množící se útoky prý však ministr obrany nemá potřebu se obhajovat. „Všechny noviny, všechny servery o tom psaly. Já jsem dostal otázku a teď jsem byl během tří sekund postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“prohlásil Stropnický v Bruselu.

Jenže svými slovy kritiku rozhodně neutišil. Spíše naopak.

„Martin Stropnický zřejmě doposud nepochopil, že být ministrem obrany je velká odpovědnos­t. Pokud nechtěl lhát, mohl odmítnout tuto věc komentovat,“atakoval jej předseda ODS Petr Fiala a znovu vyzval ministra k rezignaci. Podle něj se Stropnický jen zamotává do dalších výmluv. ost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia