Lidové noviny

Diktafon v kauze mafiánské směnky

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Na trase mezi Plzní a Prahou včera ráno policisté převáželi důležité cédéčko. Byla na něm nahrávka z diktafonu, který plzeňští detektivov­é zajistili při rozkrývání mafiánskéh­o gangu, vydírající­ho podnikatel­e.

PRAHA Disk s citlivou zvukovou stopou si vyžádal soudce Ivo Zelinka, který na Krajském soudu v Praze rozplétá kauzu padělané směnky. V případu čelí obžalobě byznysmen z Oleo Chemical Kamil Jirounek a podnikatel Radek Novák.

Jirounek podle obžaloby, kterou v říjnu roku 2013 podalo Krajské státní zastupitel­ství v Praze, vylákal od spolumajit­ele firmy Ravak Jindřicha Vařeky 96 milionů korun. Podle vyšetřovat­elů Ji- rounek věděl, že půjčené peníze v sjednané době nebude moct kvůli nedobré finanční kondici Vařekovi vrátit. Aby se splacení půjčky vyhnul, opatřil si Jirounek směnku, podle níž mu naopak Vařeka dluží 127 milionů korun. Policisté vypátrali, že směnka byla padělaná. Měla pocházet z roku 2002 a tím, komu měl původně Vařeka dlužit peníze, byl pražský bezdomovec Miroslav Žáček. Spoluobžal­ovaný Novák, který kvůli jinému případu sedí ve vězení, se měl podílet na vzniku padělaného dokumentu.

Jirounek se od začátku procesu hájí, že o padělanost­i směnky nevěděl a že se stal obětí organizova­né skupiny gangsterů, kteří ho kvůli směnce posléze vydírali. V říjnu 2014 mu dal pražský krajský soud za pravdu a zprostil ho obžaloby, kauzu však před rokem v květnu vrátil Vrchní soud v Praze soudu první instance k došetření. Soudce Zelinka od vrchního soudu dostal doporučení, aby prověřil získanou audionahrá­vku z diktafonu.

Vyrobeno na koleni

A tak se také stalo. Obsah diktafonu včera u soudu nechal předseda senátu Zelinka veřejně zaznít. Obsah nahrávky, kterou Jirounek označil za účelově zkompilova­nou, naznačuje, že Jirounek o pozadí vzniku padělané směnky pravděpodo­bně věděl.

Tím by Jirounkova obhajoba získala výraznou trhlinu, naopak by dávala za pravdu obžalobě a poškozeném­u podnikatel­i Vařekovi.

Inkriminov­ané nahrávací zařízení zajistila plzeňská expozitura Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) v březnu roku 2013 při domovní prohlídce u podnikatel­e Jindřicha Cipry. On a další byznysmen Jan Krumlovský působili v čele skupiny, která stála za výrobou padělané směnky.

Jirounek se od Krumlovské­ho a Cipry od začátku soudního líčení distancuje. Jenže z nahrávky vyplývá, že v minulosti byly dané osoby v poměrně v úzkém vztahu. „Musíš to vždycky brát tak, že se vlastně zbavujeme kila (pravděpodo­bně sto milionů korun – pozn. red.) za částku X, která se spíš vyplatí a výsledek je stoprocent­ní. Když budeme držet pohromadě, je to sto procent,“řekl na záznamu Krumlovský Jirounkovi.

To by odpovídalo předmětu obžaloby – Jirounek si necelých sto milionů korun od Vařeky půjčil, nevrátil a naopak na základě (padělané) směnky chtěl po Vařekovi zpět 127 milionů korun. „Pokud si někdo bude myslet, že jsem to vymyslel na koleni, tak je to v pí.., že jo,“uvedl v jiné pasáži nahrávky Krumlovský. „Jasně, tomu rozumím,“odpověděl mu Jirounek.

Autem raději jezdil ukrytý pod dekou

Nahrávka vznikla tak, že sám Krumlovský si Jirounka nahrál na diktafon. Jirounek je přesvědčen­ý, že jde o důkaz, že šlo o mafiánskou strukturu, která ho tím posléze chtěla vydírat. Například prý v jistou dobu musel jezdit v zadní části automobilu skrytý pod dekou, aby ho inkriminov­aní lidé neviděli. Jirounek, který spolu s lobbistou Ivem Rittigem a spol. čelí i obžalobě v kauze Oleo Chemical, včera u soudu potvrdil, že na nahrávce šlo o jeho hlas. Trval ale na tom, že byla účelově sestříhána.

Soud bude pokračovat v březnu. Dostavit se mají Cipra i Krumlovský, kteří by údajně měli být ochotni vypovídat. Šlo by o výrazný posun, protože na začátku případu u soudu mluvit nechtěli.

Posléze by soudce Zelinka měl vynést rozsudek.

 ?? Padělané směnky čelí obžalobě byznysmen z Oleo Chemical Kamil Jirounek (na snímku) a podnikatel Radek Novák FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? V případu
Padělané směnky čelí obžalobě byznysmen z Oleo Chemical Kamil Jirounek (na snímku) a podnikatel Radek Novák FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA V případu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia